Κατά την αποθήκευση μιας επεξεργασίας στη Βικιπαίδεια δίνεται η δυνατότητα στην συντάκτη να διατυπώσει τον λόγο της επέμβασής του, στη σύνοψη επεξεργασίας. Στο ιστορικό των σελίδων συναντάται ο λόγος αυτός του συντάκτη με τον λόγο και άλλων συντακτών, που επίσης δικαιολογούν με τον τρόπο αυτόν τις επεξεργασίες τους. Όταν ο λόγος τείνει να γίνει διάλογος που συνοδεύει αναιρέσεις επεξεργασιών των συντακτών μεταξύ τους, είναι ώρα να αφεθεί η σελίδα περιεχομένου ως έχει και να μεταβούν οι συντάκτες σε σελίδα συζήτησης.
Στις σελίδες συζήτησης μεταβαίνει κανείς κάνοντας κλικ στην καρτέλα «Συζήτηση» που βρίσκεται πάνω αριστερά, δίπλα σε κάθε σελίδα περιεχομένου.
Οι συζητήσεις λειτουργούν με επεξεργαστή κώδικα, όχι με οπτικό επεξεργαστή.
Στις σελίδες συζήτησης οι συντάκτες υπογράφουν τις επεξεργασίες τους, τοποθετώντας ~~~~ στο τέλος του κειμένου που παραθέτουν.
Σελίδα συζήτησης περιεχομένου (λήμματος, πολιτικής, βοήθειας κλπ)
Κάθε σελίδα περιεχομένου στη Βικιπαίδεια συνοδεύεται από αντίστοιχη σελίδα συζήτησης.
Η σελίδα περιεχομένου μπορεί να είναι σελίδα ενός λήμματος, μιας κατηγορίας λημμάτων, μιας πολιτικής της Βικιπαίδειας, μιας σελίδας βοήθειας κλπ.
Στη σελίδα συζήτησης γίνονται προτάσεις, δίνονται επεξηγήσεις, λύνονται διαφωνίες κλπ και γενικά αναπτύσσεται επιχειρηματολογία επί του περιεχομένου.
Όταν η συζήτηση επεκτείνεται εκτός θέματος, είτε σβήνεται είτε μεταφέρεται σε κατάλληλο χώρο συζήτησης.
Σελίδα συζήτησης συντάκτη
Οι συντάκτες στη Βικιπαίδεια έχουν επίσης σελίδες συζήτησης.
Στις σελίδες συντακτών οι συζητήσεις δεν ακολουθούν αυστηρή θεματολογία.
Εκεί μπορεί να συζητήσει κανείς π.χ. την πρακτική που ακολουθεί κάποιος συντάκτης στη λημματογράφησή του, η οποία ενδεχομένως μπορεί να βελτιωθεί.
Οι συζητήσεις αφορούν εν γένει τη Βικιπαίδεια, όμως οι σελίδες συζήτησης των συντακτών δεν είναι αυστηρές σε ύφος και περιεχόμενο όπως οι υπόλοιπες.
Το περιεχόμενο που παραμένει ορατό στη σελίδα συζήτησης ενός χρήστη είναι επιλογή του ιδίου.
Σελίδες αιτημάτων
Υπάρχουν σελίδες στις οποίες οι συντάκτες αιτούνται από χρήστες με περισσότερα δικαιώματα να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες. Τέτοιες σελίδες είναι:
Κατά τη διαδικασία των επεξεργασιών οι συντάκτες δεν επιτρέπεται να ωθούν πεισματικά το περιεχόμενο προς τη δική τους οπτική γωνία, επεμβαίνοντας σε επεξεργασίες άλλων συντακτών προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο πρώτος συντάκτης που θα υπερβεί το όριο των τριών τέτοιων επαναφορών (4 επαναφορές) εντός 24 ωρών σε μια σελίδα, δίνει το δικαίωμα να του επιβάλλουν φραγή οι διαχειριστές της Βικιπαίδειας.
Διαδικασία: ⌐Bold→Revert→Discuss¬
Η διαδικασία BRD επιτρέπει να αποτραπεί μια κατάσταση εναγκαλισμού σε διορθωπόλεμο που εύκολα καταλήγει στο να πρέπει να επιβληθεί φραγή βάσει του κανόνα των τριών επαναφορών. Η διαδικασία BRD προτείνει:
Μια νέα επεξεργασία πρέπει να γίνεται θαρρετά
Αν γίνει επαναφορά της επεξεργασίας από άλλον συντάκτη, αντί να επιχειρηθεί νέα επαναφορά, να ξεκινήσει συζήτηση ώστε να βρεθεί λύση
Αν η συζήτηση είναι αδιέξοδη ή δεν υπάρχει ανταπόκριση για εύλογο χρόνο, να επιχειρηθεί νέα (τολμηρή) επεξεργασία (με δικαιολόγηση στη σύνοψη επεξεργασίας)
Αν και αυτή αναιρεθεί, γίνεται και πάλι μετάβαση στη συζήτηση