Χρήστης:ManosHacker/Asaf Bartof: Conflict management

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Conflict Management for Wikipedians - ομιλητής: Asaf Bartov (CEE meeting 2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρθηκαν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται σε όλες τις κοινότητες της Wikipedia. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη στάση την οποία οφείλουν να τηρούν απέναντι στην κοινότητα όχι μόνον οι χρήστες αλλά και οι διαχειριστές της, αφού η ισότιμη στάση τους απέναντι στα μέλη της κοινότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξής της. Πρόκειται κατ' ουσίαν για μάθημα προς παλαιούς χρήστες που φέρουν αυξημένη ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και επιχειρήθηκε να διδαχθούν στοιχεία συναισθηματικής νοημοσύνης με σκοπό την εξυγίανση στις κοινότητες.

Ελέφαντας και οδηγός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Temple Elephant walks back to the temple after his shower and decoration..JPG
πώς μπορεί να χαθεί ο έλεγχος / γραμμή αντίστασης της κοινότητας:
 • Αστεία, σαρκασμός, δικαιολογίες, κουτσομπολιά, οργή, εγκατάλειψη, αποχή, διατάραξη, είναι δείγματα πιθανής απώλειας ελέγχου.
 • Όλοι έχουμε εμπλακεί σε τέτοια κατάσταση - τι μπορούμε να κάνουμε για να μη φτάσουμε εκεί; Πώς να μην αφήνουμε τα συναισθήματα να μας κυριεύουν; => Μάθετε τι αναστατώνει ελέφαντά σας. Τι σας ερεθίζει; Ίσως αφήνετε άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με θέματα που ερεθίζουν τον ελέφαντά σας.
 • Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα όπου είναι ασφαλές να διαφωνεί κανείς. Κάντε τη διαφωνία ασφαλή, προσπαθήστε να διαχειριστείτε τη διασπαστική κριτική ως ανατροφοδότηση, συμφωνήστε με ότι είναι δυνατό, λειτουργήστε σαν να αντιπροσωπεύετε το πρόσωπο που σας ενοχλεί, καθρεφτίστε τις απόψεις του - κυριολεκτικά, επαναλάβετε τα λόγια του άλλου (είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθεί κάποιος πως εισακούγεται, δηλαδή να χαλαρώσετε τον ελέφαντα)!
 • Χτίστε συναίνεση γύρω από την πλειοψηφία, όμως θυμηθείτε πως ακόμα υπάρχει η μειοψηφία, κι αυτοί οι ελέφαντες μπορούν να εκνευρίζονται. Δείτε με εκτίμηση την άποψή τους ακόμη και αν έχετε κερδίσει στην επιχειρηματολογία, και αναγνωρίστε ότι η συζήτηση ήταν σκληρή για αυτούς. Φαίνεται ασήμαντο αλλά δεν είναι. «Μπορούμε να κάνουμε κάτι (μικρό) να κάνει την κατάσταση πιο αποδεκτή για σένα;» Απλά ζητώντας το, ήδη μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και να τους βοηθήσει να σώσουν την υπόληψή τους.
 • Χρησιμοποιήστε το χιούμορ θεραπευτικά, όχι βλαπτικά.
 • Απομονώστε την πλήρη κακοπιστία ή το υπερτρολάρισμα - είναι το αντίθετο της ευγενούς επιχειρηματολογίας. Χρειάζεται να λειτουργούμε εντός ορίων και σε όσους λειτουργούν με απολυτότητα μην έχοντας καμία διάθεση να τα σεβαστούν πρέπει να επεμβαίνετε και να τους σιωπάτε. Ειδικά αν ΔΕΝ είναι η συζήτησή σας. Μην μένετε σιωπηλοί. Βγείτε εμπρός, μην μένετε σιωπηλοί μάρτυρες. Ειδικά αν δεν είναι δική σας η σύγκρουση.
 • Η παθητική ανοχή στο τρολάρισμα από αξιοπρεπείς ανθρώπους είναι τεράστιο πρόβλημα στις διαδικτυακές κοινότητες, διότι αυτό σημαίνει, ότι η κοινότητα de facto ανέχεται την απολίτιστη συμπεριφορά.

Θέσεις και ενδιαφέροντα (παγόβουνο - που αυτό που φαίνεται είναι πολύ μικρότερο από αυτό που κρύβεται)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Old Wikisource logo used until 2006.jpg

Οι θέσεις που εκφράζει κανείς συνήθως κρύβουν τα ενδιαφέροντά του και, πιο βαθιά ακόμα, τις ανάγκες του. Άλλο λέει και σε άλλο αποσκοπεί. Το να εκφραστούν ανοικτά οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ενδέχεται να θεραπεύσει διαμάχες, ακόμα και ρήγματα.

 • Εξετάστε τα δικό σας συμφέροντα
 • Διερευνήστε τα συμφέροντα των άλλων: (Θέλετε αυτό, όμως γιατί;)
 • Παρατηρήστε και εκθέστε άποψη σχετικά με τη σύγκρουση των άλλων
 • Βοηθήστε άλλους σε συγκρούσεις να δουν κάτω από το νερό - πιάστε λαβές και εκθέστε τις ανάγκες και τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην επιχειρηματολογία
 • Προσπεράστε τα τελικά αποτελέσματα και ρωτήστε ΓΙΑΤΙ
 • Ο νόμος του Cunningham μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα συμφέροντα των άλλων: τους προσφέρετε μια πιθανή εξήγηση, ακόμα κι αν είναι λάθος· μπορεί να ξεκολλήσει τα πράγματα. Πολλές φορές ο πιο γρήγορος τρόπος αποκάλυψης των πραγματικών επιδιώξεων είναι μια εσφαλμένη τοποθέτηση ή απάντηση.

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βικιπαίδεια, στο user group, στο chapter, έχουμε ρόλους. Οι ρόλοι αυτοί μας καθορίζουν, όμως έχουμε αναρωτηθεί ποιοι είναι αυτοί κι αν τους αλλάζουμε ποτέ; Πειραματιστείτε με τους ρόλους που υποδύεστε.

Η προβολή είναι άμυνα που συμβαίνει σε όλους. Είναι συχνό φαινόμενο να προβάλλουμε στους άλλους αυτό που κάνουμε οι ίδιοι. Αυτό που θα μας αποτρέψει από το να κατηγορούμε με αυτό τον τρόπο τρίτους είναι η επίγνωση ότι το κάνουμε. Η επίγνωση μπορεί να έρθει από την αναγνώριση των δικών μας ρόλων. Αλλάξτε ρόλους. Προσπαθήστε να σας δουν οι άλλοι διαφορετικά. Κάντε το περιβάλλον φιλικό για ανθρώπους που αλλάζουν ρόλους. Παραδειγματίστε οι ίδιοι, δίνοντας προσοχή και αξία πχ στους άλλους.