Χρήστης:ManosHacker/Υπόβαθρο συναίσθημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο δρόμος της καρδιάς, η επιλογή των λέξεων στον λόγο, οδηγείται από το υπόβαθρο συναίσθημα, υποσυνείδητα. Το επιφανειακό συναίσθημα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, ακόμη και αρνητικό, όπως η αγανάκτηση, το υπόβαθρο συναίσθημα όμως είναι βαθύ και κυρίαρχο, πχ ντροπή, φθόνος κλπ.

Άσκηση προβληματισμού

Η άσκηση αφορά την επιλογή υπόβαθρου συναισθήματος βάσει του οποίου θα διάλεγε να απαντήσει κανείς (παρότι το υπόβαθρο συναίσθημα δεν ελέγχεται εύκολα) σε περίπτωση σύγκρουσης προσώπων στη Βικιπαίδεια. Η επιλογή μπορεί να γίνει από τη σελίδα Συναίσθημα. Το πιο αποδοτικό είναι να συζητηθούν στη συνέχεια πραγματικές περιπτώσεις αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων, ως παραδείγματα, και να μη μείνει η ομάδα στη θεωρητική συζήτηση. Εξηγείται κάθε περίπτωση (με ανάλυση του παραδείγματος που προτείνει ο καθένας με βάση την επιλογή του) πώς, οποιοδήποτε υπόβαθρο συναίσθημα κι αν επιλεγεί, (υπάρχει μία μόνο εξαίρεση) είναι σε θέση να δώσει λαβές και να ταΐσει φλόγες.

Λύση

Προτείνεται εν τέλει το συναίσθημα που είναι σε θέση να καθαρίζει τα κατάλοιπα από όλα τα υπόλοιπα. Εξηγείται πως προέρχεται από τη διατύπωση του οράματος που ενώνει τους βικιπαιδιστές: «Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί ελεύθερα να κοινωνεί το απόσταγμα όλης της γνώσης» και πως είναι η αγάπη για τη Βικιπαίδεια. Προτείνεται, φιλοσοφικά, πως το συναίσθημα της αγάπης είναι απεριόριστο και δίνονται παραδείγματα του πώς οι άνθρωποι που μας φέρνουν σε δυσκολίες μας κάνουν και καλό καθώς γίνονται δάσκαλοί μας.

Πλαίσιο χρήσης

Γίνεται υπενθύμιση πως αυτά αφορούν την αλληλεπίδραση στη Βικιπαίδεια, και πως είναι απλώς προτάσεις και όχι οδηγίες για τη γενική μας συμπεριφορά.

Το καθαρό υπόβαθρο συναίσθημα ως άλλοθι

Είναι δυνατό να δρούμε με καθαρό συναίσθημα δίνοντας άλλοθι σε πράξεις μας από ιδεοληψία για το σωστό και ηθικό. Παράδειγμα ο Άγγελος στην Αντιγόνη, που οδηγεί την Ευρυδίκη στην αυτοκτονία.