Κυβερνήτης της Καλιφόρνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβερνήτης της Καλιφόρνια
Σφραγίδα του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια
Σημαία του Κυβερνήτη
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Κύριε Κυβερνήτα
ΚατοικίαΜέγαρο του Kυβερνήτη της Καλιφόρνια
ΈδραΣακραμέντο
Διάρκεια θητείαςΤέσσερα Έτη
Δημιουργία20 Δεκεμβρίου 1849
ΑναπληρωτήςΕλένη Κουναλάκη
Μισθός18.806$/μήνα

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια (Governor of California), είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αμερικανικής Πολιτείας της Καλιφόρνια και το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της πολιτείας. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και της Κρατικής Φρουράς της Καλιφόρνιας.

Το καθήκον του κυβερνήτη, που θεσπίστηκε στο Σύνταγμα της Καλιφόρνια, περιλαμβάνει επίσης την καθιέρωση της ετήσιας κατάστασης Της πολιτείας, την υποβολή του προϋπολογισμού και την εξασφάλιση της επιβολής των κρατικών νόμων. Η θέση δημιουργήθηκε το 1849, ενα χρόνο πριν από την είσοδο της Καλιφόρνια στο κράτος των ΗΠΑ.

Σημερινός κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, και αναπληρώτρια κυβερνήτης της πολιτείας, είναι η Ελληνοαμερικανίδα Ελένη Κουναλάκη.

Κυβερνητικές εκλογές, ορκωμοσία και θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυβερνήτες εκλέγονται με λαϊκή ψηφοφορία και υπηρετούν έως τεσσάρα έτη . [1] Οι κυβερνήτες λαμβάνουν τον ακόλουθο όρκο:

«Εγώ (Κυβερνήτης) ορκίζομαι ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπίσω το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Σύνταγμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια ενάντια σε όλους τους εχθρούς που είναι ξένες και εγχώριες, ότι θα δεχτώ αληθινή πίστη στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και το Σύνταγμα της Πολιτείας της Καλιφόρνια, ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα χωρίς καμία διανοητική επιφύλαξη και ότι θα εκπληρώσω πιστά τα καθήκοντα επί των οποίων πρόκειται να εισέλθω.»

Οι κυβερνήτες αναλαμβάνουν τη θέση τους την πρώτη Δευτέρα μετά την 1η Ιανουαρίου μετά την εκλογή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Shelley, Kevin (Οκτωβρίου 2003). «Summary of Qualifications and Requirements for the Office of Governor» (PDF). California Secretary of State Department. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2009.