Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 2024

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 2024
Flag of the United States (Pantone).svg
2020 ←
5 Νοεμβρίου 2024
→ 2028

ElectoralCollege2024.svg

Ο Εκλεκτορικός χάρτης για τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με την απογραφή του 2020.

Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024 θα είναι οι 60ές προεδρικές εκλογές και έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024[1]. Θα είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν με στοιχεία πληθυσμού από την απογραφή του 2020.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι εκλογές θα ακολουθήσουν τους κανόνες των προκριματικών εκλογών για τον καθορισμό των υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων. Ο νικητής τους έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άρθρο Δύο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει ότι για να υπηρετήσει ένας άνθρωπος στη θέση του προέδρου, πρέπει να είναι (φυσικά) γεννημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών και κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να αναδειχθούν από κάποιο από τα διάφορα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συνήθως επιλέγουν τους υποψήφιους με προκριματικές εκλογές. Οι προκριματικές συνήθως διεξάγονται με έμμεση εκλογική διαδικασία, στην οποία οι εκλογείς εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους (από την λίστα ενός κόμματος), και αυτοί με τη σειρά τους εκλέγουν τον υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να επιλέξει έναν συνυποψήφιο για την αντιπροεδρία, ώστε να καταρτιστεί η λίστα υποψηφίων του κόμματος, η οποία στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθεί από τους αντιπροσώπους. Στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου η εκλογική διαδικασία είναι έμμεση, και οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη του Εκλογικού Κολεγίου, τους εκλέκτορες που εκλέγουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο με άμεσες εκλογές.[2]  

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 270 ψήφους εκλεκτόρων που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, τότε η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών θα ορίσει ως πρόεδρο τον έναν από τους τρεις υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους εκλεκτόρων, και ομοίως η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιλέξει τον αντιπρόεδρο με πλειοψηφικά κριτήρια.

Εκλογιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 22η τροπολογία του Συντάγματος ορίζει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία για περισσότερες από δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούν να επανεκλεγούν στην προεδρία.

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχει διατελέσει μόνο μία θητεία ως πρόεδρος, βάσει του Συντάγματος επιτρέπεται να εκλεγεί για ακόμα μία θητεία, αλλά δεν έθεσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2020, δηλώνοντας: «[στην ηλικία των] 95 δεν το συζητάμε με τίποτα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να περπατήσω. Μάλλον έχει περάσει ο καιρός που μπορούσα να ασχοληθώ με την πολιτική, ή να διεκδικήσω την προεδρία». Επίσης, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης έχει διατελέσει μία προεδρική θητεία, επιτρέπεται να εκλεγεί για μία θητεία ακόμα.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημερινός και 46ος Πρόεδρος είναι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξελέγη για την πρώτη θητεία του, στις εκλογές του 2020. Ο Μπάιντεν, είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία, που έχει αναλάβει το αξίωμα σε ηλικία 78 ετών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα είναι 82 ετών το 2024.

Έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2024 οι ακόλουθοι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Election Planning Calendar» (PDF). essex-virginia.org. Essex County, Virginia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «US Election guide: how does the election work? - Telegraph». web.archive.org. 10 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. Rafford, Claire (January 19, 2022). «Biden commits to Harris as his running mate for 2024». Politico. https://www.politico.com/news/2022/01/19/biden-commits-to-harris-as-his-running-mate-2024-527418. Ανακτήθηκε στις January 19, 2022. 
  4. Pager, Tyler (January 30, 2022). «Trump suggests that if he is reelected, he will pardon Jan. 6 Capitol rioters». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/politics/2022/01/29/trump-jan6-protesters/. Ανακτήθηκε στις February 5, 2022.