Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 2024

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 2024

2020 ←
5 Νοεμβρίου 2024
→ 2028

538 μέλη του Εκλεκτορικού Κολλεγίου
270 ψήφοι χρειάζονται για νίκη
 
Επικεφαλής Τζο Μπάιντεν Ντόναλντ Τραμπ
Κόμμα Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό
Πολιτειακή έδρα Ντέλαγουερ Φλόριντα
Συνυποψήφιος Κάμαλα Χάρις Άναμένεται

Ο Εκλεκτορικός χάρτης για τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με την απογραφή του 2020.

Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024 (2024 United States presidential election) θα είναι οι 60ές προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, και έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024[1]. Θα είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν με στοιχεία πληθυσμού από την απογραφή του 2020.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι εκλογές θα ακολουθήσουν τους κανόνες των προκριματικών εκλογών για τον καθορισμό των υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων. Ο νικητής τους έχει προγραμματιστεί να ορκιστεί ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άρθρο Δύο του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει ότι για να υπηρετήσει ένας άνθρωπος στη θέση του προέδρου, πρέπει να είναι (φυσικά) γεννημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών και κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών για τουλάχιστον 14 χρόνια.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να αναδειχθούν από κάποιο από τα διάφορα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία συνήθως επιλέγουν τους υποψήφιους με προκριματικές εκλογές. Οι προκριματικές συνήθως διεξάγονται με έμμεση εκλογική διαδικασία, στην οποία οι εκλογείς εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους (από την λίστα ενός κόμματος), και αυτοί με τη σειρά τους εκλέγουν τον υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να επιλέξει έναν συνυποψήφιο για την αντιπροεδρία, ώστε να καταρτιστεί η λίστα υποψηφίων του κόμματος, η οποία στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθεί από τους αντιπροσώπους. Στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου η εκλογική διαδικασία είναι έμμεση, και οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη του Εκλογικού Κολεγίου, τους εκλέκτορες που εκλέγουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο με άμεσες εκλογές.[2]  

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 270 ψήφους εκλεκτόρων που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, τότε η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών θα ορίσει ως πρόεδρο τον έναν από τους τρεις υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους εκλεκτόρων, και ομοίως η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιλέξει τον αντιπρόεδρο με πλειοψηφικά κριτήρια.

Εκλογιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 22η τροπολογία του Συντάγματος ορίζει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία για περισσότερες από δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούν να επανεκλεγούν στην προεδρία.

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος έχει διατελέσει μόνο μία θητεία ως πρόεδρος, βάσει του Συντάγματος επιτρέπεται να εκλεγεί για ακόμα μία θητεία, αλλά δεν έθεσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2020, δηλώνοντας: «[στην ηλικία των] 95 δεν το συζητάμε με τίποτα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να περπατήσω. Μάλλον έχει περάσει ο καιρός που μπορούσα να ασχοληθώ με την πολιτική, ή να διεκδικήσω την προεδρία». Επίσης, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επίσης έχει διατελέσει μία προεδρική θητεία, επιτρέπεται να εκλεγεί για μία θητεία ακόμα.

Υποψήφιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατικό Κόμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ)
Υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για το 2024
Τζο Μπάιντεν Κάμαλα Χάρις
για Πρόεδρος για Αντιπρόεδρος
46ος
Πρόεδρος των ΗΠΑ
(2021–σήμερα)
49η
Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
(2021–σήμερα)

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΗΠΑ)
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΗΠΑ)
Υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
για το 2024
Ντόναλντ Τραμπ Αναμένεται
για Πρόεδρος για Αντιπρόεδρος
45ος
Πρόεδρος των ΗΠΑ
(2017-2021)
Άγνωστο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Election Planning Calendar» (PDF). essex-virginia.org. Essex County, Virginia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2016. 
  2. «US Election guide: how does the election work? - Telegraph». web.archive.org. 10 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)