Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποσειδωνία
Paestum (Λατινικά)
Η Ποσειδωνία περιλαμβάνει τρεις από τους πλέον καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς παγκοσμίως. Στην παραπάνω εικόνα εμφανίζονται δύο ναοί αφιερωμένοι στην Ήρα.
Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα) is located in Ιταλία
Ποσειδωνία (Μεγάλη Ελλάδα)
ΤοποθεσίαΠέστουμ, Επαρχία του Σαλέρνο, Καμπανία, Ιταλία
ΠεριοχήΜεγάλη Ελλάδα
Συντεταγμένες40°25′20″N 15°0′19″E / 40.42222°N 15.00528°E / 40.42222; 15.00528Συντεταγμένες: 40°25′20″N 15°0′19″E / 40.42222°N 15.00528°E / 40.42222; 15.00528
ΕίδοςΟικισμός
Ιστορία
ΚατασκευαστήςΆποικοι προερχόμενοι από την Συβάριδα ( Σύβαρις ) και/ή την Τροιζήνα
Ίδρυσηπ. 700 π.Χ.
ΠερίοδοιΑρχαϊκή Ελλάδα έως Μεσαίωνας
Σημειώσεις
ΔιαχείρισηSoprintendenza per i Beni Archeologici di Salerno, Avellino, Benevento e Caserta
Ιστοσελίδαwww.museopaestum.beniculturali.it (Ιταλικά) (Αγγλικά)
Επίσημη ονομασίαΕθνικό Πάρκο του Τσιλέντο και του Βάλλο ντι Ντιάνο και Αρχαιολογικοί Τόποι της Ποσειδωνίας και της Ελέας και Τσερτόζα ντι Πάντουλα
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαiii, iv
Καταγραφή1998 (22η συνεδρίαση)
Παραπομπή no.842
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική

Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας, στην περιοχή της Καμπανίας. Βρισκόταν 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, στη σημερινή επαρχία του Σαλέρνο, κοντά στις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας. Το λατινικό όνομα της πόλης ήταν Παίστουμ (Paestum).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού. Μητρόπολή της ήταν η πόλη Σύβαρη. Για την πρώτη περίοδο της Ποσειδωνίας, τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά προέρχονται κυρίως από τα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα. Τα ευρήματα δείχνουν πως η πόλη είχε γρήγορα επεκταθεί διαθέτοντας δρόμους, ναούς και όλα τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυγμένης πόλης. Από τα χαρακτηριστικά της πόλης φαίνεται πως διατηρούσε εμπορικές σχέσεις με την πόλη Μεταπόντιο κατά τη διάρκεια του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ.. Μέχρι εκείνη την περίοδο δεν υπάρχουν αναφορές για την πόλη. Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., η Ποσειδωνία καταλαμβάνεται από το ιταλικό φύλο των Λουκανών. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της περιόδου φαίνεται πως στην πόλη συνυπήρχαν και ελληνικά και ιταλικά πολιτισμικά στοιχεία. Η ελληνική γλώσσα, όμως, σταδιακά εγκαταλείφθηκε, όπως αναφέρει ο Αθήναιος. Το γεγονός αυτό περιγράφει ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημά του «Ποσειδωνιάται»[1]. Η πόλη έγινε τελικά ρωμαϊκή το 273 π.Χ., μετά το τέλος των πολέμων του Πύρρου στην Ιταλία, που διεξήχθησαν στο πρώτο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ..

Γενικά χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού χώρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ποσειδωνίας καταλαμβάνει έκταση 120 εκταρίων. Από αυτά, μόνο τα 25 έχουν ανασκαφεί. Διατηρείται ακόμα το τείχος που περιέβαλλε την αρχαία πόλη, το οποίο έχει περίμετρο 4.750 μέτρα, πάχος 5 έως 7 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Κατά μήκος του είναι τοποθετημένοι 24 πύργοι. Πιστεύεται πως συνολικά ήταν 28, αλλά οι τέσσερις καταστράφηκαν εξαιτίας διάνοιξης δρόμου κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

Τοιχογραφία που απεικονίζει παιχνίδι κοττάβου σε συμπόσιο

Το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού αρχαιολογικού χώρου είναι οι τρεις μεγάλοι ναοί δωρικού ρυθμού. Ήταν αφιερωμένοι στην Ήρα και στην Αθηνά.

Ο ναός της Ήρας είναι ο παλαιότερος ναός που διασώζεται στην Ποσειδωνία (αποκαλούμενος και Basilica) και ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ.. Κοντά στον πρώτο ναό, υπάρχει και ένας δεύτερος αφιερωμένος στην Ήρα, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ.. Στο παρελθόν, κατά τον 18ο αιώνα, θεωρούσαν πως ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.

Στο υψηλότερο σημείο της πόλης βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς, χτισμένος περίπου το 500 π.Χ.. Λανθασμένα στο παρελθόν πίστευαν πως ήταν αφιερωμένος στη Δήμητρα.

Η Ποσειδωνία φημίζεται, επίσης, για τους ζωγραφισμένους τάφους, οι οποίοι ανήκουν στην περίοδο της Λουκανικής κυριαρχίας, και μόνο ένας από αυτούς χρονολογείται στην ελληνική περίοδο. Αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα δείγματα ζωγραφικής της αρχαίας περιόδου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βικιθήκη, Ποσειδωνιάται». Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]