Στρόμπολι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°47′20″N 15°12′47″E / 38.789°N 15.213°E / 38.789; 15.213

Στρόμπολι
Γεωγραφία
ΑρχιπέλαγοςΑρχιπέλαγος των Αιολίδων
(νότια Τυρρηνική Θάλασσα)
Νησιωτικό σύμπλεγμαΑιολίδες Νήσοι
Έκταση12,6 km²
Υψόμετρο924-926 μ
Υψηλότερη κορυφήΣτρόμπολι
Χώρα
ΔήμοςΛίπαρι
ΕπαρχίαΜεσσήνης
ΠεριφέρειαΑυτόνομη Περιφέρεια Σικελίας
Δημογραφικά
Πληθυσμός572 (απογραφής 2001)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι κατά το έτος 1980.

Το Στρόμπολι (Stromboli) είναι ένα μικρό νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στο οποίο βρίσκεται ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. Πρόκειται για μια από τις οκτώ Αιολίδες Νήσους, ένα ηφαιστειακό τόξο βόρεια της Σικελίας - μάλιστα είναι η κατ' εξοχήν Αιολίδα, καθώς εκεί πιστευόταν ότι κατοικούσε ο «ταμίας των ανέμων» (Στράβων 1.2.11).

Το σημερινό του όνομα είναι παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας «Στρογγύλη», την οποία είχε αποκτήσει χάρις στο χαρακτηριστικό του σχήμα.

Στο νησί ζουν σήμερα από 400 έως 750 μόνιμοι κάτοικοι. Η οικονομία παραδοσιακά βασιζόταν στα μεσογειακά προϊόντα: ελιές, κρασιά, σύκα και ψάρια. Μέχρι το 19ο αιώνα οι καλλιέργειες ανθούσαν, με αποτέλεσμα το νησί να φιλοξενεί 4.000 μόνιμους κατοίκους. Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας της Ενοποίησης της Ιταλίας, οι συνεχιζόμενες εκρήξεις του ηφαιστείου και σεισμοί, καθώς και ο περονόσπορος που τη δεκαετία του '30 έπληξε την πιο κερδοφόρα από τις τοπικές επιχειρήσεις, αυτή του κρασιού, οδήγησαν τους κατοίκους στη μετανάστευση με κύριους προορισμούς την Αυστραλία και την Αμερική, οδηγώντας το νησί σε ερήμωση.

Σήμερα βασική πηγή εσόδων, πέρα από την αγροτική παραγωγή που καλύπτει κυρίως τοπικές ανάγκες, είναι ο τουρισμός.

Το ηφαίστειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί οφείλει την ύπαρξή του στα υλικά που εναποθέτουν οι εκρήξεις του ηφαιστείου, κατά τη διάρκεια μιας μακραίωνης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από περίπου 160.000 χρόνια και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη έλαβε χώρα στις 2 Αυγούστου 2008.

Το ηφαίστειο στέκεται 926 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ύψος 2.000 μέτρων πάνω από τον πυθμένα της. Στην κορυφή του υπάρχουν τρεις ενεργοί κρατήρες. Χαρακτηριστικό γεωλογικό στοιχείο του αποτελεί η λεγόμενη «Sciara del Fuoco» (Ρυάκι της Φωτιάς), μια κοιλότητα σε σχήμα πετάλου που σχηματίστηκε με την πάροδο των τελευταίων 13.000 ετών, μετά από συνεχείς κατολισθήσεις στη βορειοδυτική πλευρά του κώνου.

Τα γεγονότα αυτά ενέπνευσαν τον Ρομπέρτο Ροσελίνι να γυρίσει το 1949 την ταινία «Στρόμπολι», η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού και έδωσε ώθηση στον τουρισμό.

Βορειοανατολικά του νησιού υπάρχει μια βραχονησίδα, το Στρομπολίκιο, το οποίο είναι απομεινάρι ενός παλαιότερου κρατήρα του ίδιου ηφαιστείου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]