Καμάρινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 36°52′19″N 14°26′52″E / 36.87194°N 14.44778°E / 36.87194; 14.44778

Η αρχαία αγορά στην Καμάρινα

Η Καμάρινα ήταν αρχαία ελληνική αποικία στη Σικελία.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της νότιας ακτής της Σικελίας. Κοντά στο μέρος αυτό βρίσκονται το σύγχρονο χωριό Scoglitti της επαρχίας Ραγκούζα και το τουριστικό χωριό με το όνομα Καμάρινα. Η αρχαία Καμάρινα ήταν κτισμένη σε τρεις λόφους ανάμεσα στους ποταμούς Ιππάριο και Οάνη.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ναός της Αθηνάς

Η αρχαία αποικία πήρε το όνομά της από τη νύμφη Καμάρινα, η οποία κατοικούσε στην κοντινή λιμνούλα του ποταμού Ιππάριου. Στα αργυρά δίδραχμα της πόλης, στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., απεικονίζεται επάνω σε έναν κύκνο, ενώ η πίσω όψη απεικονίζει το κεφάλι ενός εφήβου με κέρατα ταύρου που συμβολίζει την θεϊκή μορφή του ποταμού Ιππάριου.

Η αρχαία αποικία ιδρύθηκε το 598 π.Χ. από Συρακούσιους, ανεξαρτητοποιήθηκε όμως γρήγορα και ήρθε σε ρήξη με τους Συρακούσιους, οι οποίοι γι αυτό κατέστρεψαν την Καμάρινα το 553 π.Χ.. Ο Ιπποκράτης ο Γελαίος την ξανάκτισε, αλλά η Γέλα την κατάστρεψε ξανά. Στην συνέχεια της ιστορίας της, η αποικία ξανακτίστηκε, κατακτήθηκε όμως το 405 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους και καταστράφηκε ξανά. Το 339 π.Χ. οι Συρακούσιοι την ξανάκτισαν, για να την καταστρέψουν οι Ρωμαίοι το 258 π.Χ..

Αρχαιολογικές ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 20ού αιώνα ξεκίνησαν ανασκαφές, που συνεχίστηκαν το 1958. Τα ευρήματα εκτίθενται στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο.

Περιγραφή της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καμάρινα ήταν περιστοιχισμένη από τείχη συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων. Μέσα στα τείχη υπήρχαν οικισμός και ένας ναός της Αθηνάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kamarina της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).