Παροπαμισάδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των επαρχιών της Μακεδονικής αυτοκρατορίας, με απεικόνιση της τοποθεσίας των Παροπαμισάδων και των γειτονικών περιοχών

Παροπαμισάδες ή Παροπαμισσός ήταν η αρχαία ελληνική ονομασία για την περιοχή της οροσειράς του Ινδοκούς στο ανατολικό Αφγανιστάν[1], τα σημερινά όρη Σελσελεγιέ-Σαφίντ Κουχ, ανάμεσα στις πόλεις της Καμπούλ και της Αλεξάνδρειας στον Καύκασο (σημερινό Μπαγκράμ του Αφγανιστάν). Κατά την διάρκεια της Αρχαιότητας γειτνίαζε με την περιοχή της Γανδάρας, με την τελευταία να βρίσκεται λίγο πιο νότια.

Η περιοχή αρχικά ήταν υπό την κυριαρχία των Αχαιμενιδών Περσών στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κύρου του Μέγα ή του Δαρείου Α΄. Το 327 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την περιοχή ξεκινώντας την Ελληνιστική περίοδο, όπου εμφανίζονται και οι ονομασίες Παροπαμισάδαι και Παροπαμισσός για την επαρχία αυτή. Η περιοχή είναι ο τόπος καταγωγής της Ρωξάνης, μετέπειτα συζύγου του Αλεξάνδρου, ο οποίος και με την ενσωμάτωση της περιοχής στην αυτοκρατορία του έδωσε τον έλεγχο της σατραπείας στον πατέρα της Ρωξάνης Οξυάρτη.

Η ονομασία της περιοχής διατηρήθηκε παρά την εναλλαγή των Ελληνικών, Σκυθικών, Τοχαρικών και Ινδικών δυνάμεων που έλεγξαν διαδοχικώς την περιοχή (Αργεάδες από το 327 π.Χ., Σελευκίδες μετά από το 312 π.Χ., η Ινδική αυτοκρατορία των Μαoυρύα το 305 π.Χ., Ελληνοβακτριανό βασίλειο από το 240 π.Χ., Ινδοσκύθες/Σάκας από το 155 π.Χ.) και έληξε με την κατάκτηση της περιοχής από τους Τόχαρους το 125 π.Χ..

Οι Παροπαμισάδες βρίσκονταν βορείως της Αραχωσίας και της Δραγγιανής, ανατολικά της Αρίας, νοτίως της Βακτρίας, και δυτικά του Κασμίρ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tarn, W.W. (1938). The Greeks in Bactria and India. Cambridge University Press.