Πευκόλαος της Ινδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πευκόλαος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τετράδραχμο του Πευκολάου. Εμπρόσθια όψη: Ο βασιλιάς με διάδημα (ταινία νικητή) και επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ / ΠΕΥΚΟΛΑΟΥ.Οπίσθια όψη:. Maharajasa dhramikasa tratarasa / Piükulaäsa δηλ. βασιλιά Δικαίου (οπαδού του Ντάρμα), Σωτήρα Πευκολάου. Ο Δίας κάνει μία χειρονομία ευλογίας. [1]
Νόμισμα του Πευκολάου. Εμπρόσθια όψη: Η Άρτεμις όρθια, τραβά βέλος από τη φαρέτρα της. Οπίσθια όψη: Η θεά στέκεται αριστερά, κρατώντας ένα άνθος και κλάδο φοίνικα (δηλωτικό νίκης). Είναι παρόμοια με τη θεά του Πουσκαλαβάτι σε ένα νόμισμα αυτής της πόλης. [2]

Ο Πευκόλαος ο Σωτήρ και Δίκαιος (Αρχ. Ελληνικά: Πευκόλαος ὁ Σωτήρ, ὁ Δίκαιος) ήταν ένας Ινδο-Έλληνας βασιλιάς, που κυβερνούσε την περιοχή της Γκαντάρα το 90 π.Χ. Η βασιλεία του ήταν μάλλον σύντομη και ασήμαντη, αφού άφησε λίγα νομίσματα· οι σχέσεις των τελευταίων Ινδο-Ελλήνων βασιλέων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς.

Το όνομά του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως "ο άνδρας από το Πουσκαλαβάτι". Το Pushkalavati ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Gandhara, που βρίσκεται στην κοιλάδα του Peshawar.

Νομίσματα του Πευκολάου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πευκόλαος έκοψε σπάνια Ινδικά αργυρά νομίσματα, που φέρουν το πορτραίτο του με διάδημα (ταινία νικητή αθλητή) στην εμπρόσθια όψη. Στην οπίσθια όψη υπάρχει ένας όρθιος Δίας, που μοιάζει με αντίστοιχη παράσταση στα νομίσματα των σύγχρονων βασιλέων Ηλιοκλή Β΄ και Αρχεβίου. Ο τελευταίος έχει χτυπήσει δικά του μονογράμματα επάνω σε δύο νομίσματα του Πευκολάου (επισημασμένα νομίσματα).

Εξέδωσε επίσης δίγλωσσα χάλκινα με την Άρτεμη και μία εστεμμένη γυναίκα με κλαδί φοίνικα (έμβλημα νίκης), ίσως μία θεά της πόλης ή μία προσωποποίηση της Τύχης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι Έλληνες στη Βακτρία και την Ινδία, WW Tarn, Cambridge University Press.
  • Τα νομίσματα των ινδο-ελληνικών βασιλιάδων, 256-54 π.Χ., AK Narain

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Monnaies Greco-Bactriennes et Indo-Grecques", Osmund Bopearachchi, Bibliotheque Nationale, 1991, p.309
  2. Castro, Andrea (Angelo Andrea) A. A. Di (στα αγγλικά). Crowns, Horns and Goddesses Appropriation of Symbols in Gandhāra and Beyond, σελ. 38-39. https://www.academia.edu/31704024/Crowns_Horns_and_Goddesses_Appropriation_of_Symbols_in_Gandh%C4%81ra_and_Beyond?. 
Προκάτοχος
Αμύντας Νικάτωρ
Ινδο-Έλληνας ηγεμόνας
σε Αραχωσία, Γανδάρα
π. 90 π.Χ.
Διάδοχος
Μένανδρος Β΄ της Ινδίας