Κύρος Β΄ της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κύρος Β΄ της Περσίας
Illustrerad Verldshistoria band I Ill 058.jpg
Περίοδος559 π.Χ. - 530 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΚαμβύσης Α΄ της Περσίας
ΔιάδοχοςΚαμβύσης Β΄ της Περσίας
Περίοδος549 π.Χ. - 530 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑστυάγης
ΔιάδοχοςΚαμβύσης Β΄ της Περσίας
Περίοδος547 π.Χ. - 530 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΚροίσος
ΔιάδοχοςΚαμβύσης Β΄ της Περσίας
Βασιλιάς της Βαβυλώνας
Περίοδος539 π.Χ. - 530 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΒαλτάζαρ
ΔιάδοχοςΚαμβύσης Β΄ της Περσίας
Γέννηση598-600 π.Χ.[1]
Ανσάν, Ιράν
Θάνατος4 Δεκεμβρίου 530
Συρ Ντάρια
ΣύζυγοςΚασσανδάνη
ΕπίγονοιΚαμβύσης Β΄ της Περσίας
Σμέρδις της Περσίας
Αρτυστώνη
Άτοσσα της Περσίας
Ρωξάνη[2]
ΟίκοςΑχαιμενιδική Αυτοκρατορία
ΠατέραςΚαμβύσης Α΄ της Περσίας
ΜητέραΜάνδανη της Μηδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κύρος Β΄ της Περσίας (𐎤𐎢𐎽𐎢𐏁, 600 π.Χ. - 4 Δεκεμβρίου 530 π.Χ.)[3], γνωστός κοινώς ως Κύρος ο Μέγας και Κύρος ο Πρεσβύτερος, ήταν ο ιδρυτής της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας, της πρώτης Περσικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν μεγάλος κατακτητής και ο σημαντικότερος βασιλιάς της Περσίας από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών. Η βασιλεία του σύμφωνα με τις πηγές διήρκεσε 29 ή 31 χρόνια, είναι ο ιδρυτής της μεγάλης Περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών με πλήθος από τίτλους. Ο Ξενοφών αναφέρει ότι ήταν γιος του Καμβύση Α' και της Μανδάνης, κόρης του βασιλιά των Μήδων Αστυάγη, που μεγάλωσε στην αυλή του και σε ηλικία 16 χρονών νίκησε κι έδιωξε τους Ασσύριους. Κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του παππού του Κύρου Α΄ και τελικά επικράτησε. Μεγάλωσε την έκταση του κράτους του κατακτώντας τους διάφορους γειτονικούς του λαούς, στους οποίους φέρθηκε με επιείκεια.

Οι κατακτήσεις του Κύρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κατακτήσεις του επεκτάθηκαν από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Ελλήσποντο έως τον Ινδό ποταμό, ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία, οι κατακτήσεις του Κύρου τον έκαναν κυρίαρχο της Ασίας. Οι σπουδαιότερες αυτοκρατορίες που κατέλαβε ήταν οι νεο – Βαβυλώνιοι, οι Μήδοι και το πανίσχυρο εκείνη την εποχή βασίλειο των Λυδών του Κροίσου το οποίο κυριαρχούσε εκείνη την εποχή σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. Η κατάκτηση της Λυδίας και η κατάλυση του βασιλείου του Κροίσου ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Ασίας για λογαριασμό του Κύρου, η επόμενη περιοχή που σχεδίαζε να κατακτήσει ήταν η Αίγυπτος αλλά δεν έγινε επειδή τον πρόλαβε ο θάνατος. Σύμφωνα με την ιστορία που διασώζει ο Ηρόδοτος όταν ήταν ο Κροίσος πάνω από την αναμμένη πυρά του Κύρου φώναξε τρεις φορές το όνομα του Αθηναίου σοφού Σόλωνα ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει για τις παλινωδίες της τύχης. Ο Κύρος όταν έμαθε την ιστορία σχετικά με τη συνάντηση του Κροίσου με τον Σόλωνα χάρισε στον Λυδό βασιλιά τη ζωή και τον κράτησε σύμβουλο ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του. Ο Κύρος Β’ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι ο πρώτος βασιλιάς στην ιστορία που έκανε την διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα κατέγραψε από το 539 π.Χ. έως το 530 π.Χ. στον περίφημο Κύλινδρο του Κύρου. Μοίρασε την απέραντη αυτοκρατορία του σε σατραπείες με ανώτερο κυβερνήτη τον ίδιο τον μεγάλο βασιλιά (σάχη) ο οποίος είχε τα ανάκτορα του στις Πασαργάδες.

Ο θάνατος του Κύρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θάνατός του περιβάλλεται από πλήθος θρύλων, που αναφέρουν διάφοροι συγγραφείς κατά τον Ξενοφώντα, πέθανε μετά από τη νίκη του εναντίον των Σκυθών. Ο Ηρόδοτος αντίστοιχα λέει στο βιβλίο του (Ηροδότου ιστορίες, Κλειώ, 201) ότι ο Κύρος σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον των Μασσαγετών και της βασίλισσας τους Τόμυρις ενός βάρβαρου Ιρανικού λαού που ταυτίζεται με τους Σκύθες. Σύμφωνα με τις παραδόσεις πέθανε πολεμώντας. Το πτώμα του αποκεφαλίστηκε από την Τόμυρις και μεταφέρθηκε αργότερα στις Πασαργάδες όπου και θάφτηκε. Ήταν ο θεμελιωτής του μεγάλου κράτους των Περσών της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών γι'αυτό πήρε το προσωνύμιο Μέγας. Όρισε διάδοχο του τον μεγαλύτερο γιο του Καμβύση Β’ αλλά σύμφωνα με εντολή της διαθήκης του κληροδότησε στον μικρότερο γιο του Σμέρδι τις ανατολικές σατραπείες της αυτοκρατορίας του.

Μυθικές ιστορίες σχετικά με τον Κύρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κύρος Β΄. Ανάγλυφο στο Ολυμπιακό πάρκο του Σίδνεϊ (Αντίγραφο του γνησίου ανάγλυφου στις Πασαργάδες). Δεξιά εικονογραφημένο.

Ο ίδιος ο Κύρος καταγράφει στον κύλινδρο ότι κληρονόμησε χωρίς προβλήματα φυσιολογικά τον θρόνο του βασιλείου του από τον πατέρα του Καμβύση Α’ και τον παππού του Κύρο Α’ βασιλείς του Ανσνάν. Έλληνες ιστορικοί αντίθετα όπως ο Ηρόδοτος προσπαθούν να τον μπλέξουν σε μυθικές ιστορίες οι οποίες αντιστοιχούν με εκπληκτική ομοιότητα σε αντίστοιχους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας όπως ο Οιδίποδας, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος.[Σημ. 1]

Ο Κύρος στη Βίβλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κύρος είναι επιπλέον ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Βίβλου, περιγράφεται σαν ο μεγάλος φιλάνθρωπος βασιλιάς των Περσών που επέτρεψε στους Ιουδαίους να επιστρέψουν στα Ιεροσόλυμα και να λατρέψουν ελεύθερα τον θεό τους. Εξέδωσε τα διατάγματα της αποκατάστασης, γι’ αυτό πήρε από τη Βίβλο τον τίτλο του χρισμένου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ilya Gershevitch, William Bayne Fisher, John Andrew Boyle, Ehsan Yarshater, Richard Nelson Frye, The Cambridge History of Iran, τ. 2, σελ. 404, Cambridge University Press (1985) ISBN 978-0-521-20091-2
  2. Cyrus II The Great Encyclopædia Iranica
  3. M. A. Dandamaev, A Political History of the Achaemenid Empire, σελ. 373, Leiden: Brill (1989) ISBN 90-04-09172-6

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. για τον μύθο του Ηροδότου βλέπε Αστυάγης, Κεφ. Κύρος και Αστυάγης στον Ηρόδοτο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Καμβύσης ο πρεσβύτερος
Μέγας βασιλεύς της Περσίας
559 π.Χ.530 π.Χ.
Διάδοχος
Καμβύσης Β΄