Παιρισάδης Γ΄ του Βοσπόρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παιρισάδης Γ΄ του Βοσπόρου
Χρυσός στατήρ του Παιρισάδη Γ΄. Στη μία όψη κεφαλή του βασιλιά με διάδημα. Στην άλλη όψη η Αθηνά Νικηφόρος καθήμενη, επιγρ.: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΙΡΙΣΑΔΟΥ. Παντικάπαιον, π. 175 π.Χ.
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος150 π.Χ.[1]
Παντικάπαιον
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαμασαρύη Φιλότεκνος
ΤέκναΠαιρισάδης Δ΄ του Βοσπόρου
Παιρισάδης Ε΄ του Βοσπόρου
ΓονείςΛεύκων Β΄ του Βοσπόρου
ΟικογένειαΣπαρτοκίδαι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Παιρισάδης Γ΄ (2ος αι. π.Χ.) από τη δυναστεία των Σπαρτοκιδών ήταν γιος του Λεύκωνα Β΄ και της Αλκαθόης. Διαδέχθηκε επίσης τον αδελφό του Σπάρτοκο Ε΄ ως βασιλιάς τού βασιλείου του Βοσπόρου από το 180 έως το 150 π.Χ. Συγκυβέρνησε με την Kαμασαρύη Φιλότεκνο.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την κυριαρχία του, το βασίλειο του Βοσπόρου βρισκόταν υπό τη διακυβέρνηση τού άρχοντα Υγιαίνονα, υποστηρικτή των Σπαρτοκιδών και ίσως αντιβασιλέα της Καμασαρύης Φιλοτέκνου, που ήταν άγαμη ακόμη και δεν μπορούσε να κυβερνήσει.[3] Δεν ήταν άμεσα στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ήταν μικρότερος αδελφός τού Σπάρτοκου Ε΄. Ο Παιρισάδης Γ΄ τότε πιθανώς διαδέχτηκε τον Υγιαίνονα το 200 π.Χ. ή ίσως τον Σπάρτοκο Ε΄ κάπου το 180 π.Χ., ενώ η σωστή διαδοχή μας είναι άγνωστη. Στη συνέχεια νυμφεύτηκε την ανιψιά του Καμασαρύη Φιλότεκνο.[4] Τους δύο αδελφούς επαίνεσε μία συνέλευση στους Δελφούς, λόγω των ενεργειών του Σπάρτοκου Ε΄ και του Παιρισάδη Γ΄ προς τους ξένους, που είχαν επισκεφτεί το βασίλειό τους.[5] Η Καμασαρύη Φιλότεκνος έγινε η μητέρα τού μεγαλύτερου γιου του Παιρισάδη Δ΄, ο οποίος αργότερα διαδέχθηκε τον πατέρα του.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Παιρισάδης Γ΄ μπορεί να πήρε μία άλλη σύζυγο, πιθανώς μία ονόματι Αργώτη, η οποία ήταν ίσως η μητέρα του Παιρισάδη Ε΄, του τελευταίου Σπαρτοκίδη ηγεμόνα τού βασιλείου τού Βοσπόρου.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Παιρισάδη Γ΄ διαδέχθηκαν οι γιοι του Παιρισάδης Δ΄ Φιλομήτωρ (π. 150-125 π.Χ.) και Παιρισάδης Ε΄ (π. 125-108 π.Χ.). Ο Παιρισάδης Δ΄ πήρε το επίθετο Φιλομήτωρ, για να δείξει ίσως έναν δεσμό με τη μητέρα του Καμασαρύη Φιλότεκνο.[6] Ο αδελφός του Παιρισάδης Ε΄, θα ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των Σπαρτοκιδών που θα κυβερνούσε το βασίλειο τού Βοσπόρου, τερματίζοντας μία δυναστεία τριών αιώνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. «В.М. Зубарь, А.С. Русяева. На берегах Боспора Киммерийского : Нарушение престолонаследия и угасание династии Спартокидов». www.sno.pro1.ru. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. Elena Stolyarik. THE REIGN AND CHRONOLOGY OF THE ARCHON HYGIAENON. Leucon of Bosporus. πριν από το γάμο της με τον εξάδελφό της Παιρισάδη Γ΄, υποστηρίχθηκε από ένα εξέχον μέλος της αριστοκρατίας του Βοσπόρου, τον Υγιαίνοντα. 
  4. Πολύαιενος. Sylloge Inscriptionum Graecarum. 
  5. Πολύαινος. Sylloge Inscriptionum Graecarum. [Επιλύθηκε από την πόλη των Δελφών σε πλήρη συνέλευση με] ένα ψήφισμαe [όπως ορίζει ο νόμος]: μια και ο βασιλιάς Παιρισάδης και η βασίλισσα Καμασαρύη, κόρη τού βασιλιά Σπάρτοκου, με τον ίδιο τρόπο όπως και οι προκάτοχοί τους ενεργούσαν συνεχώς ευσεβώς προς τους θεούς και έδειξαν καλοσύνη σε όσους από τους πολίτες τους επισκέφτηκαν 
  6. Elena Stolyarik. THE REIGN AND CHRONOLOGY OF THE ARCHON HYGIAENON. Λεύκων τού Βοσπόρου. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]