Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαιάναξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαιοάναξ
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΠερισάδης
ΟικογένειαΑρχαιανακτίδες

Ο Αρχαιάναξ (νεοελληνικά: Αρχαιάνακτας) φαίνεται να ήταν ηγεμόνας του βασιλείου του Βοσπόρου περίπου 40 χρόνια πριν από την άνοδο των Θρακών Σπαρτοκιδών.

Λίγα -έως τίποτε- είναι γνωστά για τον Αρχαιάνακτα πριν από την άνοδό του στο θρόνο. Μπορεί να ήταν από τη Μυτιλήνη[1] και στρατηγός μίας ένωσης πόλεων-κρατών στον Κιμμέριο Βόσπορο [2], που πιθανότατα σχηματίστηκε ως άμυνα ένεκα των γειτονικών Σκυθικών φυλών. Αφού ανέλαβε την εξουσία ως ηγεμόνας, οι πόλεις Θεοδοσία και Νυμφαίο αποχώρησαν από την ένωση. [3] Πιθανόν να είχε σχέση με τον Σήμανδρο της Μυτιλήνης, ιδρυτή της πόλης της Ερμώνασσας [4], αν και αυτό είναι αβέβαιο.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Minns (1913). Σκύθες και Έλληνες: Μία Έρευνα της Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Cambridge University Press. σελ. 570. τους έφερε σε σύνδεση με τον Αρχαιάνακτα της Μυτιλήνης. 
  2. Podossinov, Alexander. Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Κόσμου. Ο Αρχαιάναξ μπορεί να ήταν στρατηγός της ήδη αναφερόμενης ένωσης, που την έκανε τυρρανίδα. 
  3. Podossinov, Alexander. Encyclopaedia of the Hellenic World. Είναι πιθανό ότι οι πόλεις της Ταυρικής Νυμφαίον και Θεοδοσία άφησαν την ένωση κατά την εγκαθίδρυση της τυρρανίας. 
  4. Podossinov, Alexander. Encyclopaedia of the Hellenic World. όπου η Ελληνική πόλη Ερμώνασσα, που είχε ιδρυθεί από τον Σήμανδρο τον Μυτιληναίο