Μιθριδάτης του Κιμμερίου Βοσπόρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιθριδάτης του Κιμμερίου Βοσπόρου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 0η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος 46 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
στρατιωτικός[1]
Οικογένεια
Γονείς Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ και Αδοβογιόνα η Πρεσβύτερη
Αδέλφια Αδοβογιόνα η Νεότερη

Ο Μιθριδάτης Α΄ ή Β΄ του Βοσπόρου ή της Περγάμου (άκμασε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών ήταν βασιλιάς τού Κιμμερίου Βοσπόρου (47-44 πΧ).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μιθριδάτη ΣΤ΄ τού Πόντου και της παλλακίδας του Αδοβογιόνας της Πρεσβύτερης, αδελφής τού Βρογιταύρου των Γαλατών. Αδελφή του ήταν η Αδοβογιόνα η Νεότερη, μητέρα τού Δειοταύρου της Παφλαγονίας.

Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ του Πόντου, πατέρας τού Μιθριδάτη τού Κιμμερίου Βοσπόρου.

Είχε καταγωγή Περσική, Μακεδονική και Γαλατική. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Πέργαμο για να μορφωθεί και έγινε εξέχων πολίτης εκεί. Ήταν τετράρχης της Γαλατικής φυλής των Τρόκμι. Τον χειμώνα τού 48/47 πΧ ο Ι. Καίσαρας πολιορκούσε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με στρατό τού Αχιλλά φρουρού και στρατηγού τού Πτολεμαίου ΙΓ΄. Ο Μιθριδάτης συγκέντρωσε στρατό και ήλθε να ενισχύσει τον Καίσαρα, ανακουφίζοντάς τον. Έπειτα από τη μάχη της Ζήλας, ο Καίσαρας τον έκανε βασιλιά τού Κιμμερίου Βοσπόρου, διατάζοντάς τον να δηλώσει πόλεμο εναντίον της ανιψιάς του Δύναμης και τού συζύγου της Ασάνδρου. Ο στόχος ήταν να καταλάβει το βασίλειο για τον εαυτό του. Η Δύναμις και ο Άσανδρος ηττήθηκαν από τον Μιθριδάτη και τον στρατό του και αυτός έγινε βασιλιάς τού Κιμμερίου Βοσπόρου.

Όταν όμως το 44 πΧ απεβίωσε ο Καίσαρας, η Δύναμις και ο Άσανδρος απoκαταστάθηκαν στο βασίλειο από τον Οκταβιανό, μικρανιψιό και κληρονόμο του Καίσαρα. Μετά από την εκθρόνισή του, ο Μιθριδάτης απεβίωσε. Είναι ένας από τους ήρωες στην ταινία τού Φούριο Μενικόνι Κλεοπάτρα (1963).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mayor, Adrienne: "The Poison King: The Life and Legend of Mithradates, Rome's Deadliest Enemy" Princeton: Princeton University Press, 2009, ISBN 978-0-691-12683-8
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mithridates I of the Bosporus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.