Καμασαρύη Φιλότεκνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καμασαρύη Φιλότεκνος
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠαιρισάδης Γ΄ του Βοσπόρου
ΤέκναΠαιρισάδης Δ΄ του Βοσπόρου
ΓονείςΣπάρτοκος Ε΄ του Βοσπόρου
ΟικογένειαΣπαρτοκίδαι

Η Καμασαρύη Β΄ η Φιλότεκνος ή Κομοσαρύη (2ος αι. πΧ.) από τη δυναστεία των Σπαρτοκιδών ήταν κόρη του Σπάρτοκου Ε΄[1] και ηγεμών τού βασιλείου τού Βοσπόρου από το 180-150 π.Χ. Ήταν σύζυγος του εξαδέλφου της Παιρισάδη Γ΄ [2] και εγγονή του Λεύκωνα Β΄. Συγκυβέρνησε με τον Παιρισάδη Γ΄.[3]

Η βασιλεία της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καμασαρύη είναι πιθανώς η συνονόματη μίας από τους προγόνους της, ονόματι Koμοσαρύη, μίας άλλης βασίλισσας τού Βοσπόρου μικρής σημασίας, που παντρεύτηκε επίσης τον εξάδελφό της, ονόματι Παιρισάδης Α΄.[4] Μετά το τέλος τού παππού της Λεύκωνα Β΄, ήταν μάλλον πολύ νέα για να κυβερνήσει ως κληρονόμος (αυτή ή ο πατέρας της), έτσι ο Υγιαίνων, εξέχον μέλος της αριστοκρατίας, κυβέρνησε ως άρχων και πιθανότατα ως αντιβασιλέας πιθανώς μέχρι την ενηλικίωσή της ή του πατέρα της.[5] Η Καμασαρύη κυβέρνησε μέχρι το 200 π.Χ., οπότε ο πατέρας της Σπάρτοκος Ε΄ έγινε βασιλιάς και κυβέρνησε μέχρι το 180 π.Χ.

Η Καμασαρύη έγινε βασίλισσα το 180 π.Χ. και ήταν πολύ ενεργή πολιτικά καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της ως βασίλισσα, καθώς αναφέρεται σε πολλές επιγραφές[6]: η ίδια και ο σύζυγός της Παιρισάδης Γ΄ τιμήθηκαν στους Δελφούς για τη μεταχείριση των ξένων στο βασίλειό τους.[7] Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια τής βασιλείας της πήρε το επίθετο Φιλότεκνος, που σημαίνει «στοργική με τα παιδιά της», πιθανώς για να δείξει έναν ισχυρό δεσμό με τα παιδιά της. Γέννησε πιθανώς δύο γιους στον Παιρισάδη Γ΄, τον Παιρισάδη Δ΄ και τον Παιρισάδη Ε΄, τους τελευταίους ηγεμόνες τού βασιλείου τού Βοσπόρου. 

Πριν από το 160 π.Χ. ο Καμασαρύη παντρεύτηκε τον Αργώτη, ο οποίος μπορεί να ήταν ένας Σκύθης πρίγκιπας και γιος ενός ιδιώτη, που ονομαζόταν Ίσανθος.[8]

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Καμασαρύη διαδέχθηκε ο πιθανώς μεγαλύτερος γιος της Παιρισάδης Δ΄ το 150 π.Χ., ο οποίος πήρε το επίθετο Φιλομήτωρ, ίσως για να δείξει μία ισχυρή στοργή προς τη μητέρα του. Αργότερα τον διαδέχθηκε ο Παιρισάδης Ε΄ το 125 π.Χ., ο τελευταίος Σπαρτοκίδης ηγεμόνας τού βασιλείου του Βοσπόρου. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brill Online Reference Works. Οκτωβρίου 2006. κόρη του Σπάρτοκου Ε΄, βασιλιά του Κιμμ. Βοσπόρου 
  2. Brill Online Reference Works. Οκτωβρίου 2006. και σύζυγος του διαδόχου του, ΠΑιρισάδη Γ΄ 
  3. «В.М. Зубарь, А.С. Русяева. На берегах Боспора Киммерийского : Нарушение престолонаследия и угасание династии Спартокидов». www.sno.pro1.ru. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. D. E. W. Wormell (1946). «Σπουδές στην Ελληνική τυρρανία—II. Λεύκων τού Βοσπόρου». Hermathena (68): 49–71. https://archive.org/details/sim_hermathena_1946-11_68/page/49. «την ένωση των δύο εθνών σήμαινε ο γάμος της Κομοσαρύης και τού Παιρισάδη, έλαβε τον τίτλο τού "βασιλιά των Σινδών"». 
  5. Elena Stolyarik. THE REIGN AND CHRONOLOGY OF THE ARCHON HYGIAENON. Leucon of Bosporus. πριν τον γάμο της με τον εξάδελφό της ΠΑιρισάδη Γ΄, αυτή υποστηρίχθηκε από ένα εξέχων μέλος της αριστοκρατίας τού Βοσπόρου, τον Υγιαίνοντα. 
  6. Brill Online Reference Works. Οκτωβρίου 2006. πολύ ενεργή πολιτικά και αναφέρεται σε πολλές επιγραφές μαζί του 
  7. Polyaenus. Sylloge Inscriptionum Graecarum. [Συμφωνήθηκε από την πόλη των Δελφών σε πλήρη συνέλευση με] μία ψηφοφορία [όπως προβλέπεται από τον νόμο]: μια και ο βασιλιάς Παιρισάδης και η βασίλισσα Καμασαρύη, η κόρη του βασιλιά Σπάρτοκου, έχουν με τον ίδιο τρόπο όπως οι προκάτοχοί τους συνεχή ευσεβή δράση προς τους θεούς, και έδειξαν ευγένεια σε αυτούς τους πολίτες που τους επισκέφθηκαν 
  8. Associations in the Greco-Roman World. Στο όνομα του ηγέτη και βασιλιά Παιρισάδη, γιο τού ΠΑιρισάδη, φιλομήτορος, βασίλισσα Καμασαρύη, κόρη του Σπάρτοκου, φιλότεκνος, και αγρώτα, γιο τού Ισάνθου, συζύγου της βασίλισσας Καμασαρύης, ηγέτιδας της συγκέντρωσης.