Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο Aquaman και το Χαμένο Βασίλειο)
Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο
Aquaman and the Lost Kingdom
Επίσημη αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Γουάν
ΠαραγωγήΠίτερ Σαφράν[1]
ΣενάριοDavid Leslie Johnson-McGoldrick
ΠρωταγωνιστέςΤζέισον Μομόα, Άμπερ Χερντ, Πάτρικ Γουίλσον, Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν Β', Ντολφ Λούντγκρεν, Τεμουέρα Μόρισον[2], Ράνταλ Παρκ[2], Βίνσεντ Ρήγκαν[2], Ίνντια Μουρ[2], Πίλου Άσμπεκ[2] και Νικόλ Κίντμαν[1]
ΜουσικήΡούπερτ Γκρέγκσον-Γουίλιαμς[2]
ΦωτογραφίαΝτον Μπέρτζες[2]
ΜοντάζKirk M. Morri
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. Pictures, DC Studios, Atomic Monster Productions και The Safran Company[1]
ΔιανομήWarner Bros. Pictures και InterCom[3]
Πρώτη προβολή20  Μαρτίου 2024 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Δυτική Ελβετία, καντόνιο του Τιτσίνο και Γαλλία)[4][5][6], 21  Μαρτίου 2024 (Γερμανόφωνη Ελβετία και Ουγγαρία)[7][3], 25  Μαρτίου 2024 (Δανία)[8] και 28  Μαρτίου 2024 (Τσεχία)[9]
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$215 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$424.3 εκατομμύρια

Το Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο (πρωτότυπος τίτλος: Aquaman and the Lost Kingdom) είναι Αμερικανική υπερηρωική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2023 βασισμένη στον χαρακτήρα των DC Comics Aquaman. Η παραγωγή έγινε από τις DC Studios, The Safran Company και Atomic Monster Productions, ενώ η διανομή έγινε από την Warner Bros. Pictures, και είναι συνέχεια του Aquaman (2018) και η 15η και τελευταία ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC (DCEU). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Τζέιμς Γουάν, με το σενάριο να έχει γραφτεί από τον Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον Μακγκόλντρικ, Πρωταγωνιστεί ο Τζέισον Μομόα, μαζί με τους Άμπερ Χερντ, Γουίλεμ Νταφόε, Πάτρικ Γουίλσον, Ντολφ Λούντγκρεν, Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν Β', Τεμουέρα Μόρισον και Νικόλ Κίντμαν.

Η συνέχεια του Aquaman ανακοινώθηκε ανάμεσα στην παραγωγή της πρώτης ταινίας. Ο Γουάν δεν ήθελε να βιαστεί για την ταινία, αλλά τον Ιανουάριο του 2019 συμφώνησε να επιβλέψει την ταινία. Ο Τζόνσον Μακγκόλντρικ προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο και ο Γουάν επιβεβαίωσε ότι θα σκηνοθετήσει την ταινία τον Αύγουστο του 2020. Ο τίτλος ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2021. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στο τέλος του μήνα και ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Χαβάη, στο Λος Άντζελες και στο Νιου Τζέρσεϊ.

Το Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 19 Δεκεμβρίου του 2023 και κυκλοφόρησε στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, από την Warner Bros. Pictures. Έλαβε μικτά σχόλια από τους κριτικούς, οι οποίοι το θεώρησαν κατώτερο από τον προκάτοχό του και απογοητευτικό τέλος στο franchise. Έχοντας στοιχήσει $205 εκατομμύρια,[10] έχει εισπράξει $424.3 εκατομμύρια.[11][12]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά χρόνια αφότου έγινε βασιλιάς της Ατλαντίδας,[α] ο Άρθουρ Κέρι έχει παντρευτεί τη Μίρα και απέκτησε έναν γιο, τον Άρθουρ Τζούνιορ, ενώ μοιράζει τη ζωή του μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Εν τω μεταξύ, ο Ντέιβιντ Κέιν / Black Manta συνεχίζει να εκδικείται τον Άρθουρ για τον θάνατο του πατέρα του, σε συνεργασία με τον θαλάσσιο βιολόγο Στίβεν Σιν για να βρει τεχνουργήματα της Ατλαντίδας. Βρίσκει μια μαύρη τρίαινα που τον κυριεύει, και ο δημιουργός της υπόσχεται να του δώσει τη δύναμη να καταστρέψει τον Άρθουρ.

Πέντε μήνες αργότερα, η Manta επιτίθεται στην Ατλαντίδα και εισβάλλει στα αποθέματα του οριχάλκου για να τροφοδοτήσει τις Ατλαντιανές μηχανές του Σιν. Ο Άρθουρ μαθαίνει ότι αυτή η χρήση του οριχαλκού, που εκπέμπει υψηλές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όχι μόνο έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες του πλανήτη και έχει προκαλέσει ακραίες καιρικές συνθήκες και οξίνιση των ωκεανών, αλλά σχεδόν προκάλεσε μια πλανητική εξαφάνιση όταν χρησιμοποιήθηκε από ένα αρχαίο βασίλειο της Ατλαντίδας. Για να μάθει πού κρύβεται ο Manta, ο Άρθουρ βγάζει από τη φυλακή τον ετεροθαλή αδερφό του Ορμ. Οι δυο τους συναντιούνται με τον άρχοντα του εγκλήματος Kingfish, ο οποίος παρέχει πληροφορίες που οδηγούν σε ένα ηφαιστειακό νησί στον Νότιο Ειρηνικό. Ενώ βρίσκονται στο νησί, ο Άρθουρ και ο Ορμ σκοντάφτουν πάνω στη μαύρη τρίαινα, την οποία ο Ορμ μαθαίνει ότι δημιουργήθηκε από τον Κόρνταξ, τον αδερφό του βασιλιά Άτλαν και κυβερνήτη του χαμένου βασιλείου του Νέκρου, ο οποίος φυλακίστηκε με μαγεία αίματος μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια σφετερισμού του θρόνου. Συνειδητοποιώντας ότι το αίμα οποιουδήποτε από τους απογόνους του Άτλαν θα μπορούσε να απελευθερώσει τον Κόρνταξ, οι δυο τους πηγαίνουν στον Κόλπο της Αμνηστίας, όπου μαθαίνουν ότι ο Manta απήγαγε τον Άρθουρ Τζούνιορ. Οι Ατλαντιανοί, με τη βοήθεια ενός απρόθυμου Σιν, καθορίζουν ότι η φυλακή του Νέκρους βρίσκεται στην Ανταρκτική.

Στο Νέκρους, ο Άρθουρ πολεμά τον Manta για να τον εμποδίσει να τραυματίσει τον Άρθουρ Τζούνιορ, αν και ο Άρθουρ σχεδόν σκοτώνεται πριν φτάσει η Μίρα και τον σώσει. Η Manta πετάει τη μαύρη τρίαινα στη Μίρα καθώς πήγαινε τον γιο της σε ασφαλές μέρος, αλλά η Ορμ την πιάνει πριν τη χτυπήσει. Το πνεύμα του Κόρνταξ φεύγει από τη Manta και πηγαίνει στον Ορμ, ο οποίος συνεχίζει να πολεμά τον Άρθουρ και χρησιμοποιεί το αίμα του για να αντιστρέψει τη μαγεία του Άτλαν, ελευθερώνοντας τον Κόρνταξ. Ο Άρθουρ πείθει τον Ορμ να εγκαταλείψει το μίσος του γι' αυτόν, επιτρέποντας στον βασιλιά να καταστρέψει τόσο τον Κόρνταξ όσο και τη μαύρη τρίαινα. Με τη μαγεία του Κόρνταξ να εξαφανίζεται, το Νέκρους αρχίζει να καταρρέει. Ο Manta αρνείται τη βοήθεια του Άρθουρ και αφήνει τον εαυτό του να πέσει σε μια σχισμή. Οι Ατλαντιανοί και ο Σιν δραπετεύουν σε ασφάλεια και ο Άρθουρ και η Μίρα αποφασίζουν να αφήσουν τον Ορμ ελεύθερο και να πουν στην υπόλοιπη Ατλαντίδα ότι πέθανε υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει κρυμμένος. Πιστεύοντας ότι η ένωση των υποβρύχιων βασιλείων και του επιφανειακού κόσμου είναι απαραίτητη, ο Άρθουρ αποκαλύπτει την ύπαρξη της Ατλαντίδας μέσω μιας ανακοίνωσης στα Ηνωμένα Έθνη και δηλώνει τις προθέσεις του να κάνει το βασίλειο κράτος μέλος.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως απεικονίζεται στο Aquaman (2018)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ανακτήθηκε στις 31  Μαΐου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Ανακτήθηκε στις 10  Νοεμβρίου 2021.
  3. 3,0 3,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 16  Δεκεμβρίου 2023.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt9663764/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2023.
  5. www.procinema.ch/fr/statistics/filmdb/1013317.html.
  6. Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 270235. Ανακτήθηκε στις 5  Νοεμβρίου 2023.
  7. www.procinema.ch/fr/statistics/filmdb/1013317.html.
  8. (Δανικά) Kino.dk. kino.dk/film/aquaman-and-lost-kingdom. Ανακτήθηκε στις 15  Σεπτεμβρίου 2023.
  9. 715777. Ανακτήθηκε στις 5  Νοεμβρίου 2023.
  10. Vary, Adam B. (14 Δεκεμβρίου 2022). «Robert Pattinson's Batman on Deck, 'Aquaman 2's' $205 Million Budget: The Tricky Road Ahead for DC». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2023. 
  11. «Aquaman and the Lost Kingdom». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2023. 
  12. «Aquaman and the Lost Kingdom (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2023. 
  13. Kit, Borys (24 Σεπτεμβρίου 2021). «'Aquaman and the Lost Kingdom' Casts Indya Moore, Jani Zhao and Vincent Regan (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]