Ο τρελοπενηντάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο τρελοπενηντάρης
Ο τρελλοπενηντάρης
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης
ΠαραγωγήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΣενάριοΚώστας Πρετεντέρης
ΠρωταγωνιστέςΛάμπρος Κωνσταντάρας
Καίτη Πάνου
Ρίκα Διαλυνά
Αλέκος Τζανετάκος
Βίκυ Βανίτα
ΜουσικήΚώστας Καπνίσης
ΤραγούδιThe Charms
ΦωτογραφίαΒασίλης Βασιλειάδης
ΜοντάζΑνδρέας Ανδρεαδάκης
ΣκηνογραφίαΠέτρος Καπουράλης
ΧορογραφίαΑλέκος Τζανετάκος
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΔιανομήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1971 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία22 Νοεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια93΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Ο τρελοπενηντάρης (αρχικός τίτλος: Ο τρελλοπενηντάρης) είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1971. Τη σκηνοθεσία την υπογράφει ο Κώστας Καραγιάννης και το σενάριο το έγραψε ο Κώστας Πρετεντέρης. Η παραγωγή έγινε από την Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Πρωταγωνιστούν οι Λάμπρος Κωνσταντάρας, Καίτη Πάνου και Ρίκα Διαλυνά.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας Τεπενδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι ένας επιπόλαιος μεσήλικας που δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί επαγγελματικά και καταπιάνεται κατά καιρούς με διάφορες δουλειές. Ως εκ τούτου, βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Η πιο πρόσφατη επαγγελματική του δραστηριότητα είναι η λειτουργία σχολής μανεκέν, σε συνεργασία με το Φρίξο Μπατακούνα (Αθηνόδωρος Προύσαλης).

Μια μέρα δέχεται επίσκεψη από το Νικόλα Παρασκευόπουλο (Νίκος Παπαχρήστος), συμπολεμιστή του το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας. Οι δυο τους συναντώνται για πρώτη φορά από τότε, και ο Νικόλας μένει έκπληκτος με την οικονομική δυσπραγία του Ανδρέα. Μια και ο ίδιος ο Νικόλας είναι πετυχημένος επιχειρηματίας, υπόσχεται στον Ανδρέα να τον προσλάβει στην επιχείρησή του, αρκεί αυτός να του αποδείξει την ικανότητά του στις δημόσιες σχέσεις. Έτσι, του προτείνει ένα στοίχημα: ο Ανδρέας να παρουσιαστεί σε μια παρέα πλουσίων παραθεριστών στην Ύδρα, παριστάνοντας ο ίδιος τον εφοπλιστή, χωρίς όμως να έχει χρήματα.

Ο Ανδρέας δέχεται την πρόταση του Νικόλα και καταφέρνει με άνεση να υποδυθεί τον εφοπλιστή ανάμεσα στους πλούσιους επιχειρηματίες. Όμως, στην παρέα αυτή βρίσκεται και η όμορφη χήρα Δόμνα Τζέφερσον (Ρίκα Διαλυνά), με την οποία φλερτάρει. Η Ελπίδα (Καίτη Πάνου), αρραβωνιαστικά του Ανδρέα, γίνεται έξαλλη όταν το μαθαίνει. Αποφασίζει, λοιπόν, να εμπλακεί και η ίδια στο παιχνίδι, παριστάνοντας τη σύζυγο του εφοπλιστή. Μάλιστα, προχωρά σε φλερτ με τον Φεδρινό, τον νεαρό εκδότη ενός περιοδικού (Κώστας Φυσσούν). Ο Ανδρέας σκέφτεται ότι δεν αξίζει να διαλυθεί ο αρραβώνας του με αυτήν την κατάσταση, και τελικά αποφασίζει να επιστρέψει στην Αθήνα, γυρίζοντας στο συνηθισμένο τρόπο ζωής του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Λάμπρος Κωνσταντάρας Ανδρέας Τεπενδρής
Αθηνόδωρος Προύσαλης Φρίξος Μπατακούνας
Αλέκος Τζανετάκος Λάκης Αγαρηνός
Νίκος Παπαχρήστος Νικόλας Παρασκευόπουλος (Πίρσον)
Γιώργος Μοσχίδης Παπασταύρου
Κώστας Φυσσούν Φεδρινός
Βασίλης Μαλούχος Ιάκωβος
Ανδρέας Φιλιππίδης παπα-Μιχάλης
Δημήτρης Μπισλάνης Παπαφράγκου
Γιώργος Μπάρτης Τόμσον
Νάσος Κεδράκας Βάσος Σκάντζαρος
Σωτήρης Τζεβελέκος γκαρσόνι ξενοδοχείου
Καίτη Πάνου Ελπίδα
Ρίκα Διαλυνά Δόμνα Τζέφερσον
Βίκυ Βανίτα Τζούλια Τεπενδρή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]