Ταγκό 2001

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταγκό 2001
Ξενόγλωσση αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης
ΠαραγωγήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΣενάριοΛάζαρος Μοντανάρης
ΠρωταγωνιστέςΒαγγέλης Βουλγαρίδης
Λάκης Κομνηνός
Ερρίκα Ράφαελ
Ντόροθι Μουρ
ΜουσικήΓιάννης Σπανός
ΦωτογραφίαΒασίλης Βασιλειάδης
ΜοντάζΑνδρέας Ανδρεαδάκης
ΣκηνογραφίαΠέτρος Καπουράλης
ΧορογραφίαΓιώργος Δαρζέντας
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1973 (Ελλάδα)
Διάρκεια93΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Ταγκό 2001 είναι μια ταινία θρίλερ-ερωτική-εγκλήματος του 1973. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Κώστα Καραγιάννη και το σενάριο γράφτηκε από τον Λάζαρο Μοντανάρη. Πρωταγωνιστεί ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πλουσιόπαιδο, ο Ιωακείμ (Βαγγέλης Βουλγαρίδης), δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την σεξουαλική του ανικανότητα. Είναι θαμώνας του κλαμπ Ταγκό και άνθρωπος που τον εκμεταλλεύονται εύκολα όλοι οι άλλοι. Το πρόβλημά του τον έχει οδηγήσει στο να αυτοικανοποιείται κινηματογραφώντας με την κάμερά του πίσω από ένα καθρέπτη της κρεβατοκάμαράς του διάφορες ερωτικές περιπτύξεις ζευγαριών. Αποφασίζει να δανείσει τα κλειδιά της βίλας του στη Ροζίτα (Ντόροθι Μουρ) μία λεσβία που καλεί και μία φίλη της επίσης λεσβία την Ιωάννα (Έρικα Ραφαέλ). Ο εραστής της τελευταίας και αρχηγός της παρέας ο Στάθης (Λάκης Κομνηνός), τις συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω να κάνουν λεσβιακό έρωτα και ενώ καβγαδίζουν, σκοτώνει κατά λάθος τη Ροζίτα. Ο Ιωακείμ ωστόσο χωρίς να το θέλει κινηματογραφεί τη σκηνή πίσω από τον καθρέφτη όπου κρύβεται και τα πράγματα θα πάρουν μια απροσδόκητη, περίεργη και νοσηρή τροπή.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Βαγγέλη Βουλγαρίδη. [2] Η ταινία κόπηκε λόγω της ιδιαίτερης τολμηρότητάς της για την εποχή από την προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973.

Η μουσική είναι του Γιάννη Σπανού και τραγουδάει ο Δάκης.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1973-1974 και, κόβοντας 99.056 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 9η θέση ανάμεσα σε 44 ταινίες της ίδιας σεζόν. [3] Προβλήθηκε και στο εξωτερικό με τον τίτλο Tango of Perversion, γνωρίζοντας μάλιστα σχετική επιτυχία στους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους ταινιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ταγκό 2001». www.karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ο ωραίος της Λάσκαρη: Ο Έλληνας ζεν πρεμιέ που πέταξε λεφτά και φήμη σε ένα βράδυ». Menshouse.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2021. 
  3. «Ταγκό 2001 - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2021.