Γαμπρός για κλάματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαμπρός για κλάματα
Εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης[1]
ΠαραγωγήΤάσος Κατραπάς
ΣενάριοΚώστας Καραγιάννης
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος, Βασίλης Αυλωνίτης, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νίκος Φέρμας, Ράλλης Αγγελίδης, Τάσος Γιαννόπουλος (1931-1977), Εύα Ευαγγελίδου, Κώστας Παπαχρήστος και Νίκος Λυκομήτρος
ΜουσικήΧρήστος Μουραμπάς
ΦωτογραφίαΒαγγέλης Καραμανίδης
ΜοντάζΓιώργος Τσαούλης
Πρώτη προβολή31  Δεκεμβρίου 1962
Διάρκεια74 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο Γαμπρός για κλάματα είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία του 1962 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Νίκος Φέρμας, Ράλλης Αγγελίδης, Βασίλης Αυλωνίτης, Δέσποινα Στυλιανοπούλου και η Λιάνα Ορφανού.[2]

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τον περιπλανώμενο Λουκά (Θανάση Βέγγο), ο οποίος μετά από μια λογομαχία με έναν χωροφύλακα θα καταλήξει να συλληφθεί και να βρεθεί στη φυλακή για 20 μέρες. Εκεί θα γνωρίσει τον Περικλή (Νίκο Φέρμα), ο οποίος θα του αναθέσει μια δουλειά και σε αντάλλαγμα να του δώσει μερίδιο. Ο Περικλής εξηγεί στον Λουκά ότι θα πρέπει να πάει στην κοπέλα του, την Λιάνα (Λιάνα Ορφανού) και να βρούνε μαζί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που έχει κρυμμένο, που όμως πρώτα θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσει ένα σημείωμα που κατέχει η ίδια. Την ίδια στιγμή και ο διευθυντής της φυλακής (Ράλλης Αγγελίδης) φαίνεται να ενδιαφέρεται για τα κρυμμένα λεφτά του Περικλή και βάζει δύο έμπιστους του να παρακολουθούν τον Λουκά συνεχώς. Ωστόσο μετά την αποφυλάκιση του, ο Λουκάς θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί σφόδρα την κόρη του σπιτονοικοκύρη του, την παντελώς αθώα Μαρία (Δέσποινα Στυλιανοπούλου) η οποία θα μπει ολοκληρωτικά στη ζωή του και θα καταφέρει να τον βάλει τον στον ίσιο δρόμο.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 31 Δεκεμβρίου 1962 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ζίνα, Ίρις, Κοσμοπόλιτ και Κνωσσός στην Αθήνα, ενώ συγχρόνως ξεκίνησε να προβάλλεται στους κινηματογράφους Διονύσια της Λάρισας, Αττικόν της Πάτρας και Τρίανον της Καλαμάτας.[3] Λίγο αργότερα άρχισε να προβάλλεται και σε άλλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη, [4]την Δράμα [5] και την Κομοτηνή. [6] Συνολικά έκοψε 15.250 εισιτήρια στο εγχώριο box office, καταλαμβάνοντας την 43η θέση ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της σεζόν 1962-1963.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.tainiothiki.gr/el/movie-deve/digitalcollectionitem/movie/1/862. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2023.
  2. «Γαμπρός για κλάματα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 30 Δεκεμβρίου 1962. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μακεδονία. 24 Φεβρουαρίου 1963. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μακεδονία. 10 Μαρτίου 1963. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μακεδονία. 17 Μαρτίου 1963. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «disaster-of-a-groom». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]