Ουτοπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ουτοπία είναι όρος δανεισμένος από το ομότιτλο βιβλίο του Τόμας Μορ (Thomas More) που εκδόθηκε το 1516, και περιγράφει μία φανταστική κοινωνία σε ένα νησί του Ατλαντικού Ωκεανού που διαθέτει ένα φαινομενικά τέλειο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τόσο τις συνειδητές κοινότητες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν μια ιδανική κοινωνία, όσο και για τις φανταστικές κοινωνίες που περιγράφονται στη λογοτεχνία.

Με τον όρο/έννοια ουτοπία εννοούμε, τον ιδανικό τόπο ή τις ιδανικές καταστάσεις που δεν υπάρχουν πουθενά (για αυτόν τον λόγο ο Μορ χρησιμοποίησε στην λέξη το αρνητικό μόριο «ου») και είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Η Ατλαντίδα του Πλάτωνα μπορεί υπό αυτήν την έννοια να χαρακτηριστεί ουτοπία.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί στη φιλοσοφία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική αλλά και την πολιτική για να περιγράψει ιδανικές καταστάσεις που είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Αν και οι προσεγγίσεις μπορεί να έχουν οικονομική, αισθητική, πολιτική ή κοινωνική βάση, η ουτοπία συνδέεται πάντα με την αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν άπιαστη τελειότητα. Εναλλακτικά, για να περιγραφεί μία τέτοια επιθυμητή, ιδανική κοινωνία αλλά ως εφικτός και όχι ως αδύνατος στόχος, έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος "ευτοπία". Αντίθετα, για μία φανταστική κοινωνία απόλυτης δυστυχίας χρησιμοποιείται ο αρνητικά φορτισμένος όρος "δυστοπία".

Στη λογοτεχνία, ο όρος ουτοπία χρησιμοποιείται και ως χαρακτηρισμός του ιδανικού, όχι μόνο σαν έννοια αλλά και σαν χαρακτηρισμός ατόμου, δηλαδή η σύνδεση του ουτοπικού με μία προσωπικότητα (φανταστικά ιδανική-ονειρευτή οντότητα).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Encyclopedia Britannica, αναφόρα απο λήμμα Utopia, the ideal community.
  • Utopia, Microsoft® Encarta Online Encyclopedia 1997-2009 thru Refseek.
  • D' Hondt, Jacques, «Ἡ πραγματικότητα τῆς οὐτοπίας » , Οὐτοπία, 17 (1995), σσ. 73-84
  • Συλλογικό, (επιμ. Μαρία Μενεγάκη), Ουτοπικές θεωρίες και κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη, από τον 18ο ως τον 20ό αιώνα. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου (19-21 Νοεμβρίου 2004), εκδ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλίστωρ, Ιστορία των ιδεών 2006
  • Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Α, Β, Γ Γυμνασίου)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]