Ε/Γ-Ο/Γ Ολύμπικ Τσάμπιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ολύμπικ Τσάμπιον)

Το Olympic Champion στην Ανκόνα το 2007.
Καριέρα (Ελλάδα)
Όνομα: Olympic Champion
Χειριστής: ANEK Lines
Δρομολόγιο: Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα
Τιμήθηκε:
Κατασκευαστής: Ναυπηγεία Brucen
Καθελκύστηκε: 14 Απριλίου 2000
Τέθηκε σε υπηρεσία: 15 Νοεμβρίου 2000
Σε υπηρεσία: 2000 - σήμερα
Ναύσταθμος: Χανιά
Αναγνωριστικό:

Αριθμός IMO: 9204063

Κωδικός κλήσης: SYQO

Αριθμός MSSI: 237641000 [1]
Γενικά χαρακτηριστικά
Τύπος: επηβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο
Μήκος: 204,65 μ.
Πλάτος: 26,12 μ.
Βύθισμα: 6,75 μ.
Εγκατεστημένη ισχύς: 50 400 kW
Πρόωση: Τέσσερις μηχανές diesel, NSD 12V46C
Ταχύτητα: 27,5 κόμβοι
Χωρητικότητα:

1.850 επιβάτες 654 οχήματα Ι.Χ.

Ολική χωρητικότητα: 32 694

Το Olympic Champion ήταν επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο, που αποτελούσε τμήμα του στόλου της ANEK Lines. Ναυπηγήθηκε το 2000 στα ναυπηγεία της Brucen στη Σουηδία. Είναι αδελφό πλοίο του Hellenic Spirit, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις. Χωράει μέχρι 1.850 επιβάτες και 654 οχήματα Ι.Χ., διαθέτει 660 κλίνες και 700 καθίσματα αεροπορικού τύπου για τους επιβάτες, 600 οικονομικής θέσης και 100 διακεκριμένης. Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ντιζελοκινητήρες Wärtsilä 16V46C με συνδυασμένη δύναμη των 67,517 kW,[2] και φτάνει ταχύτητες μέχρι 27 κόμβους. Το όνομα του πλοίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνε "Ολυμπιονίκης".

Οι καμπίνες είναι εξοπλισμένες με τηλέφωνο και Τηλεόραση, και διαχωρίζονται σε λουξ, τετράκλινες και δίκλινες, ενώ τα αεροπορικά καθίσματα σε οικονομικής και VIP. Το πλοίο διαθέτει δύο εστιατόρια (A La Carte και Self Service) και κυλικείο για την παρασκευή γευμάτων, καθώς και συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφο, καζίνο, ντισκοτέκ, Internet Cafe, δορυφορικό τηλέφωνο και φαξ, πισίνες, παιδική χαρά,μπανιο για τον Χαρη, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα, νοσοκομείο και πτερύγια ευστάθειας, ενώ διαθέτει On-line internet.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγγελία και κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1990, οι εταιρίες Minoan Lines και Superfast Ferries βρίσκονταν σε σκληρό ανταγωνισμό όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, με τη Superfast Ferries να αποκτά πλοία υψηλών ταχυτήτων Superfast I και Superfast II το 1995, τα οποία ο υπάρχων στόλος των Μινωικών Γραμμών δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί. Ούτε η ANEK Lines όμως, ως ιστορικός ανταγωνιστής των Minoan Lines, μπορούσε να ανταπεξέλθει στα νέα αυτά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η ANEK Lines είχε σχετικά εκσυγχρονισμένο στόλο, με το ήδη προϋπάρχον μεγάλου μεγέθους πλοίο Ελ. Βενιζέλος αλλά και την άφιξη των Κρήτη Ι και Κρήτη ΙΙ, τα πλοία αυτά δεν ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τα πλοία των Minoan και Superfast. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση από την ΑΝΕΚ να παραγγείλει δύο εκσυγχρονισμένα πλοία που θα ανέπτυσσαν υψηλότερες ταχύτητες από τα προϋπάρχοντα, και με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα πλοία των άλλων δύο εταιριών.

Τα δύο πλοία παραγγέλθηκαν από το ναυπηγείο Brucen στη Λαντσκρόνα της Σουηδίας, το οποίο ήταν επίσης υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των Ikarus Palace και Pasiphae Palace των Minoan Lines, πριν μερικά χρόνια. Έτσι, τα δύο πλοία της ΑΝΕΚ ήταν εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό και διέθεταν παρόμοια εξωτερική εμφάνιση και σχεδόν πανομοιότυπη διάταξη των εγκαταστάσεων με τα δύο πλοία των Μινωικών. Οι κυριότερες διαφορές αφορούσαν την περίληψη φινιστρινιών σε κυκλικό σχήμα αντί τετραγώνου, αλλά και κινητήρες ισχυρότερης προώθησης, απαραίτητη για την εξασφάλιση ταχύτητας 27 κόμβων.

Δρομολόγηση από ANEK Lines[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο πλοία κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους έφεραν τα ονόματα Κρήτη ΙΙΙ και Κρήτη ΙV, με την παραγγελία του Κρήτη ΙΙΙ να υποβάλλεται στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 στη Landskrona. Καθελκύστηκε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου 2000, και στη συνέχεια έπλευσε προς τα ναυπηγεία Fosen Mekaniske Verksteder στη Rissa της Νορβηγίας, για τις τελευταίες τροποποιήσεις. Μετά από έξι μήνες εργασίας, το Κρήτη ΙΙΙ παραδόθηκε στην ANEK Lines και ονομάστηκε Olympic Champion. Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες στη Νορβηγία, το Olympic Champion έπλευσε προς την Ελλάδα και στις 15 Νοεμβρίου 2000 δρομολογήθηκε από την ANEK Lines στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, το οποίο μείωσε σημαντικά το χρόνο διαδρομής από Ηγουμενίτσα σε Ανκόνα σε 15 ώρες και τούμπαλιν. Το Μάιο του 2001, με την άφιξη και το αδελφού του πλοίου Hellenic Spirit, ο νέος στόλος των ANEK Lines μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί με αυτόν των Minoan Lines και Superfast Ferries.

Εκκένωση Λιβύης και ANEK-Superfast[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη το 2011, το πλοίο συμμετείχε στην εκκένωση προσώπων. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011, όπου αναχώρησε από το Ηράκλειο προς τη Βεγγάζη, όπου έφτασε τρεις μέρες αργότερα με σκοπό να απομακρύνει 4.500 εργαζόμενους Κινέζους από την εμπόλεμη περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα, έπλευσε από τη Βεγγάζη πίσω στην Ελλάδα, με σκοπό οι Κινέζοι να αποβιβαστούν και να επιστρέψουν στην Κίνα αεροπορικώς με ασφάλεια. [3]

Τον Ιούνιο του 2011, η ANEK Lines υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Attica Group, και πιο συγκεκριμένα με τις εταιρίες Blue Star Ferries και Superfast Ferries για τις γραμμές Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και Πειραιάς-Ηράκλειο με το όνομα "ANEK-Superfast". Έτσι, η ΑΝΕΚ απέσυρε το Olympic Champion από τη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα (όπου εκτελούσαν δρομολόγια τα πλοία Λευκά Όρη της ANEK Lines και Superfast VI και ΧΙ των Superfast Ferries ως μέρος της συνεργασίας), και μαζί με το Superfast XII, δρομολογήθηκαν στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο, πάλι ως μέρος της μεταξύ τους συνεργασίας. [4] Το 2015, ένα χρόνο μετά τη λήξη του συμβολαίου, το Olympic Champion επαναδρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, την οποία εξυπηρετούσε μέχρι και το 2023. Με την συγχώνευση της ANEK από την Attica Group, το Olympic Champion μεταφέρθηκε στην Superfast Ferries και πήρε το όνομα Superfast III

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Olympic Champion εξυπηρετούσε τη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και τούμπαλιν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πληροφορίες για το Σκάφος: KNOSSOS PALACE (Ro-Ro/Passenger Ship) - IMO 9204063, MMSI 237641000, Call Sign SYQO Σημαία Greece | AIS Marine Traffic». MarineTraffic.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. «M/S KNOSSOS PALACE (2000)». www.faktaomfartyg.se. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. http://grecenews.blogspot.com/2011/04/grece-news-les-armateurs-grecs-et-leur.html
  4. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα name.