Κρήτη ΙΙ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κρήτη (αποσαφήνιση).

Το Κρήτη ΙΙ στο Ηράκλειο
Καριέρα (Ελλάδα)
Όνομα: Κρήτη ΙΙ (Kriti II)
Όνομα από: Κρήτη
Χειριστής: ANEK Lines
Δίδυμο σκάφος: Κρήτη Ι (Kriti I)
Δρομολόγιο: Πειραιάς - Ηράκλειο
Καθελκύστηκε: 30 Μαρτίου 1979
Τέθηκε σε υπηρεσία:
  • 26 Ιουλίου 1979 (ως New Yukari)
  • 1997 (ως Κρήτη ΙΙ)
Μετονομάστηκε: 1997
Γενικά χαρακτηριστικά
Μήκος: 192 m
Πλάτος: 29,4 m
Ύψος: 7 m
Καταστρώματα: 10
Ταχύτητα: 23 kn
Χωρητικότητα: 1.500

Το Κρήτη ΙΙ είναι οχηματαγωγό πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 1979 ως New Yukari και το 1997 ως Κρήτη ΙΙ και αποτελεί τμήμα του στόλου της ANEK Lines. Μπορεί να δεχτεί μέχρι 1.500 επιβάτες και 600 οχήματα, διαθέτει 134 επιβατικές καμπίνες καθώς και επιβατικά αεροπορικά καθίσματα. Μπορεί να φτάσει ταχύτητες μέχρι 23 κόμβους.

Πήρε το όνομά του από το νησί της Κρήτης, όπως το δίδυμο σκάφος του, το Κρήτη Ι. Οι καμπίνες διαθέτουν τηλέφωνο, τουαλέτα, τηλεόραση και είναι αλεξίηχες. Διαθέτει επίσης internet cafe, μηχανήματα ATM και μια πισίνα στο πάνω κατάστρωμα (ανοίγει μόνο τα καλοκαίρια).[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλοίο ξεκίνησε το 1979 στην Ιαπωνία ως New Yukari και χρησιμοποιήθηκε μαζί με το δίδυμό του σκάφος New Suzuran σε μια σύνδεση μεταξύ Οτάρου και Τσουρούγκα μέχρι το 1996, όταν τα δύο πλοία αγοράστηκαν την ANEK Lines. Υποβλήθηκαν σε εργασίες ανακαίνισης με τις οποίες ενισχύθηκε η δυναμικότητα των επιβατών και μετονομάστηκε Κρήτη ΙΙ, μπήκε σε υπηρεσία το 1997, ένα έτος μετά το δίδυμο σκάφος του στη διαδρομή Πάτρα - Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα. Το πλοίο γύρισε στην Κρήτη αλλά λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα πλοία της Superfast Ferries και των Minoan Lines, που ήταν πιο γρήγορα και πιο σύγχρονα, και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε το 2001 στη διαδρομή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα από τα πλοία Ολύμπικ Τσάμπιον και Ελλένικ Σπίριτ. Το Κρήτη ΙΙ στη συνέχεια πέρασε στη διαδρομή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Τεργέστη, και το 2002 μπήκε στην διαδρομή Πειραιάς - Ηράκλειο.

Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε στην εκκένωση Σουηδών πολιτών από το Λίβανο στην Ελλάδα[2], ενώ στη συνέχεια επανήλθε στα κανονικά δρομολόγια της. Τον Οκτώβριο του 2007 είχε χρησιμοποιηθεί από την Ιταλία, στη διαδρομή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Βενετία και εξυπηρετούσε εναλλάξ τη διαδρομή αυτή και τη διαδρομή Πειραιάς - Ηράκλειο.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές από τις συνδέσεις από και προς την Κρήτη, αντικαθιστώντας άλλα πλοία της ΑΝΕΚ κατά τις περιόδους συντήρησής τους. Το καλοκαίρι του 2014 ήταν ναυλωμένο στην Algerie Ferries, αλλά υπήρξε πρόβλημα στον κινητήρα. Στη συνέχεια στάλθηκε στο ναυπηγείο για επισκευές, και αντικαταστάθηκε από τον Σοφοκλής Β μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κρήτη ΙΙ εξυπηρετεί τη διαδρομή Πειραιάς - Ηράκλειο.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη νύχτα μεταξύ 19 και 20 Νοεμβρίου 2006, ενώ το πλοίο ήταν λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την Πάτρα, ξέσπασε πυρκαγιά στην κορυφή του γκαράζ. Το πλοίο ήταν σε θέση να ελλημενιστεί, όπου η φωτιά έσβησε και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν[3]. Δεν υπήρχαν τραυματίες. Το πλοίο παροπλίστηκε προσωρινά στη Σύρο και επανατέθηκε σε λειτουργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2015. 
  2. «U.S. stepping up Lebanon evacuation» (στα Αγγλικά). CNN. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2010. 
  3. «Major fire on a Greek ferry». odin.tc (στα Αγγλικά). 20 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2013.