Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ε/Γ-Ο/Γ Ελλένικ Σπίριτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Hellenic Spirit στην Ανκόνα το 2011.
Καριέρα (Ελλάδα)
Όνομα: Hellenic Spirit
Χειριστής: ANEK Lines
Δρομολόγιο: Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα
Τιμήθηκε:
Κατασκευαστής: Ναυπηγεία Brucen
Καθελκύστηκε: 31 Αυγούστου 2000
Τέθηκε σε υπηρεσία: 18 Μαΐου 2001
Σε υπηρεσία: 2001 - σήμερα
Ναύσταθμος: Χανιά
Αναγνωριστικό:

Αριθμός IMO: 9216030

Κωδικός κλήσης: SYQO

Αριθμός MSSI: 237641000 [1]
Γενικά χαρακτηριστικά
Τύπος: επηβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο
Μήκος: 204,65 μ.
Πλάτος: 26,12 μ.
Ύψος: 6,75 μ.
Εγκατεστημένη ισχύς: 50 400 kW
Πρόωση: Τέσσερις μηχανές diesel, NSD 12V46C
Ταχύτητα: 27,5 κόμβοι
Χωρητικότητα:

1.850 επιβάτες 654 οχήματα Ι.Χ.

Ολική χωρητικότητα: 32 694


Το Hellenic Spirit είναι επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο, που αποτελεί τμήμα του στόλου της ANEK Lines. Ναυπηγήθηκε το 2000 στα ναυπηγεία της Brucen στη Σουηδία. Είναι αδελφό πλοίο του Olympic Champion, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις. Χωράει μέχρι 1.850 επιβάτες και 654 οχήματα Ι.Χ., διαθέτει 660 κλίνες και 700 καθίσματα αεροπορικού τύπου για τους επιβάτες, 600 οικονομικής θέσης και 100 διακεκριμένης. Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ντιζελοκινητήρες Wärtsilä 16V46C με συνδυασμένη δύναμη των 67,517 kW, και φτάνει ταχύτητες μέχρι 27 κόμβους. Το όνομα του πλοίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "Ελληνικό πνεύμα".

Οι καμπίνες είναι εξοπλισμένες με τηλέφωνο και Τηλεόραση, και διαχωρίζονται σε λουξ, τετράκλινες και δίκλινες, ενώ τα αεροπορικά καθίσματα σε οικονομικής και VIP. Το πλοίο διαθέτει δύο εστιατόρια (A La Carte και Self Service) και κυλικείο για την παρασκευή γευμάτων, καθώς και συνεδριακό κέντρο, κινηματογράφο, καζίνο, ντισκοτέκ, Internet Cafe, δορυφορικό τηλέφωνο και φαξ, πισίνες, παιδική χαρά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα, νοσοκομείο και πτερύγια ευστάθειας, ενώ διαθέτει On-line internet.

Παραγγελία και κατασκευή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1990, οι εταιρίες Minoan Lines και Superfast Ferries βρίσκονταν σε σκληρό ανταγωνισμό όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας, με τη Superfast Ferries να αποκτά πλοία υψηλών ταχυτήτων Superfast I και Superfast II το 1995, τα οποία ο υπάρχων στόλος των Μινωικών Γραμμών δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί. Ούτε η ANEK Lines όμως, ως ιστορικός ανταγωνιστής των Minoan Lines, μπορούσε να ανταπεξέλθει στα νέα αυτά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η ANEK Lines είχε σχετικά εκσυγχρονισμένο στόλο, με το ήδη προϋπάρχον μεγάλου μεγέθους πλοίο Ελ. Βενιζέλος αλλά και την άφιξη των τότε καινούργιων Κρήτη Ι και Κρήτη ΙΙ, τα πλοία αυτά δεν ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τα πλοία των Minoan και Superfast. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση από την ΑΝΕΚ να παραγγείλει δύο εκσυγχρονισμένα πλοία που θα ανέπτυσσαν υψηλότερες ταχύτητες από τα προϋπάρχοντα, και με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα πλοία των άλλων δύο εταιριών.

Τα δύο πλοία παραγγέλθηκαν από το ναυπηγείο Brucen στη Λαντσκρόνα της Σουηδίας, το οποίο ήταν επίσης υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των Ikarus Palace και Pasiphae Palace των Minoan Lines, πριν μερικά χρόνια. Έτσι, τα δύο πλοία της ΑΝΕΚ ήταν εμπνευσμένα σε μεγάλο βαθμό και διέθεταν παρόμοια εξωτερική εμφάνιση και σχεδόν πανομοιότυπη διάταξη των εγκαταστάσεων με τα δύο πλοία των Μινωικών. Οι κυριότερες διαφορές αφορούσαν την περίληψη φινιστρινιών σε κυκλικό σχήμα αντί τετραγώνου, αλλά και κινητήρες ισχυρότερης προώθησης, απαραίτητη για την εξασφάλιση ταχύτητας 27 κόμβων.

Δρομολόγηση από ANEK Lines

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δύο πλοία κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους έφεραν τα ονόματα Κρήτη ΙΙΙ και Κρήτη ΙV, με την κατασκευή του του Κρήτη ΙV να υποβάλλεται στις 18 Απριλίου 2000 στη Landskrona. Καθελκύστηκε για πρώτη φορά στις 31 Αυγούστου 2000, και στη συνέχεια έπλευσε προς τα ναυπηγεία Fosen Mekaniske Verksteder στη Rissa της Νορβηγίας, για τις τελευταίες τροποποιήσεις. Μετά από έξι μήνες εργασίας, το Κρήτη ΙV παραδόθηκε στην ANEK Lines και μετονομάστηκε Olympic Spirit. Έπειτα όμως από επιπλοκές με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία είχε κατοχυρώσει το όνομα "Olympic", το πλοίο μετονομάστηκε εκ νέου σε Hellenic Spirit. Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εργασίες στη Νορβηγία, το Hellenic Spirit έπλευσε προς την Ελλάδα και στις 18 Μαΐου 2001 δρομολογήθηκε από την ANEK Lines στη γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα, ως συμπληρωματικό του αδελφού του πλοίου Olympic Champion. Αυτό μείωσε σημαντικά το χρόνο διαδρομής από Ηγουμενίτσα σε Ανκόνα σε 15 ώρες και τούμπαλιν, και έτσι ο νέος στόλος των ANEK Lines μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί με αυτόν των Minoan Lines και Superfast Ferries.

Λόγω του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη το 2011, το πλοίο συμμετείχε στην εκκένωση προσώπων. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011, όπου αναχώρησε από το Ηράκλειο προς τη Βεγγάζη, όπου έφτασε τρεις μέρες αργότερα με σκοπό να απομακρύνει 4.500 εργαζόμενους Κινέζους από την εμπόλεμη περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα, έπλευσε από τη Βεγγάζη πίσω στην Ελλάδα, με σκοπό οι Κινέζοι να αποβιβαστούν και να επιστρέψουν στην Κίνα αεροπορικώς με ασφάλεια. [2]

Το Hellenic Spirit εξυπηρετεί τη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και τούμπαλιν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]