Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ
USMA Aerial View Looking North.jpg
Είδοςστρατιωτική ακαδημία, στρατιωτικό μουσείο και δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Ηνωμένων Πολιτειών[1]
Γεωγραφικές Συντεταγμένες41°23′34″N 73°57′30″W
Διοικητική υπαγωγήΟυέστ Πόιντ
ΤοποθεσίαUnited States Military Academy grounds and facilities
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έναρξη κατασκευής16  Μαρτίου 1802
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Το έμβλημα της Ακαδημίας Γουέστ Πόιντ.

Η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ, ή Ακαδημία Στρατού των ΗΠΑ, η Ακαδημία Γουέστ Πόιντ, (West Point Academy) είναι η αρχαιότερη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, αντίστοιχη με τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας.

Ίδρυση - εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1802 και βρίσκεται στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης, περίπου 80 χλμ βόρεια της πόλης, σε γραφικό λόφο πάνω από τον ποταμό Χάντσον.
Οι εγκαταστάσεις της Σ.Α. δίνουν την εικόνα πανεπιστημιούπολης με πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ των οποίων ένα έχει σήμερα μετατραπεί σε μουσειακό χώρο όπου και φιλοξενεί το αρχαιότερο Μουσείο Στρατού των ΗΠΑ, βέβαια με αρχαιότερα εκθέματα όπλα, κανόνια, στολές, παράσημα και έγγραφα από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Φοίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φοίτηση στην Ακαδημία είναι τετραετής και κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 1300 σπουδαστές που καλούνται δόκιμοι (- ευέλπιδες -) ενώ αποφοιτούν περίπου οι 1000 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, λαμβάνοντας πιστοποιητικό επιπέδου «Bachelor of Science». Η φοίτηση είναι εσώκλειστη και παρέχεται δωρεάν μαζί με τη σίτιση, διαμονή και ένδυση, με την υποχρέωση της αναγκαστικής παραμονής στο στρατό για κάποιο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των αποφοίτων της Σχολής περιλαμβάνονται δύο Πρόεδροι των ΗΠΑ και ο πρώην Βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Β΄ (τότε διάδοχος), ο οποίος παρακολούθησε ειδική ταχύρρυθμη εκπαίδευση στρατιωτικής τακτικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]