Οίκος ντε Μπριέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντε Μπριέν)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Οίκος ντε Μπριέν ήταν ευγενής οίκος της Γαλλίας, προερχόμενος από την Καμπανία, της οποίας αρκετά μέλη διακρίθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ανατολή[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οίκος ντε Μπριέν ήταν μία δυναστεία γνωστή για τους κόμητές της, των οποίων πρώτος ήταν ο Ενγκελβέρτος Α΄ ο οποίος έζησε κατά τον 10ο αιώνα, στη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου Δ΄ ντ'Ουτρεμέρ. Βασάλοι των κόμητων της Καμπανίας, η μεσαιωνική τους κομητεία είχε ως επίκεντρο την πόλη του Μπριέν-λε-Σατώ.

Ο οίκος αυτός έσβησε το 1356, με τελευταίο απόγονο τον Γκωτιέ ΣΤ΄ ντε Μπριέν, Μέγας Σταβλάρχης της Γαλλίας. Ο τίτλος των κόμητων της Μπριέν, στην συνέχεια, πέρασε διαδοχικά στους οίκους των αρχόντων του Ενγκιέν, του Λουξεμβούργου και έπειτα στους Λομενί ντε Μπριέν. Η οικογένεια ντε Λομενί έσβησε τον 20ό αιώνα και την διαδέχτηκε η οικογένεια των Μπω, η οποία μετονομάστηκε σε Μπω ντε Λομενί.

Με το πέρας των αιώνων, πέντε οικογένειες κατείχαν το κάστρο: οι ντε Μπριέν, ντ'Ενγκιέν, ντε Λυξαμπούρ, ντε Λομενί και, τέλος, η οικογένεια των Μπωφρεμόν από το 1851 ως και το 1933, ημερομηνία κατά την οποία και πωλήθηκε σε έναν κτηματομεσίτη ονόματι Λόντονσουτς, ο οποίος το πούλησε εκ νέου, σε ερειπωμένη κατάσταση, το 1955, στο Γενικό Συμβούλιο της Ωμπ.

Τα προσωπικά έγγραφα της οικογένειας ντε Μπριέν φυλάσσονται στα Εθνικά Αρχεία με τον κώδικα 4AP[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Larousse Encyclopédique, 1977, éditions France-Loisirs, livre 3, page 1279
  2. site des Archives nationales


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maison de Brienne της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).