Ραούλ Β΄ των Μπριέν του Ε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραούλ Β΄ της Βρυέννης του Ε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Raoul II de Brienne (Γαλλικά)
Γέννηση 1315
Θάνατος 19  Νοεμβρίου 1350
Παρίσι
Αιτία θανάτου αποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Ραούλ Α' της Βρυέννης του Ε
Οικογένεια Ντε Μπριέν και Οίκος ντε Μπριέν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες Εκατονταετής πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Constable of France

Ραούλ Β΄ της Βρυέννης του Ε (πέθανε 1350 στο Παρίσι), κόμης του Ε και του Γκιν (1344 - 1350). Υιός και διάδοχος του Ραούλ Α΄ των Μπριέν του Ε και της Ιωάννας του Μελλό. Διαδέχθηκε τον πατέρα του και στη θέση του Κοντόσταυλου της Γαλλίας. Παντρεύτηκε (1340) την Κατερίνα του Βωντ, χωρίς να κάνει παιδιά. Είχε όμως έναν εξώγαμο γιο, τον Ιωάννη του Μπουά.

Το 1346 συνελήφθη στην μάχη της Καέν από τον Τόμας Χόλαντ, πρώτο κόμη του Κεντ, και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Αγγλία. Σε τέσσερα χρόνια του επετράπη να επιστρέψει στο Παρίσι, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την απελευθέρωση, όπου για άγνωστο λόγο συνελήφθη από τον βασιλιά Ιωάννη Β΄ και εκτελέστηκε. Ο λόγος ήταν ίσως οι φήμες που κυκλοφορούσαν ότι ήταν έτοιμος να παραχωρήσει στους Άγγλους την κομητεία του Γκιν για την απελευθέρωση του.

Μετά την εκτέλεσή του το δουκάτο του κατασχέθηκε από τον Γάλλο βασιλιά και αναδημιουργήθηκε σε δύο χρόνια (1352) από τον Ιωάννη του οίκου του Αρτουά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Raoul II of Brienne, Count of Eu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).