Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νίκος Πατέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλας Δ. Πατέρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26 Αυγούστου 1963
Αθήνα
ΚατοικίαΑθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςLondon School of Foreign Trade, City of London Polytechnic
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΈλληνας Πλοιοκτήτης και Επιχειρηματίας

Ο Νικόλας Δ. Πατέρας (Αθήνα , 26 Αυγούστου 1963) είναι Έλληνας πλοιοκτήτης έβδομης γενιάς και ιδρυτής της Contships Management Inc. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1963 στην Αθήνα, και έχει καταγωγή από τις Οινούσσες Χίου. Έχει 3 παιδιά.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1963 στην Αθήνα, και έχει καταγωγή από τις Οινούσσες Χίου. Έχει 3 παιδιά.είναι απόφοιτος του London School of Foreign Trade και του City of London Polytechnic από όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1984. Υπηρέτησε από το 1984 έως το 1986 τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πριν τη δημιουργία της Contships Management Inc. δραστηριοποιούνταν στη ναυτιλία ως επικεφαλής της Pacific & Atlantic Corporation (P&A) από το 1993. H εταιρεία, αποτελούσε εταιρική συνέχεια της Pateras Brothers Ltd που είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του Διαμαντή και τον θείο του Ιωάννη το 1957. Ο υπό διαχείριση στόλος της Pacific & Atlantic Corporation έφτασε τα 50 πλοία το 2002.

Με επικεφαλής τον Νικόλα Δ. Πατέρα ο στόλος της Contships Management Inc., αποτελείται από 47 feeder containerships. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης feeder containerships, μεταφορικής ικανότητας 900-1.500 TEUs[1].

Την περίοδο 2008-2010 ο Νικόλας Δ. Πατέρας διατέλεσε πρόεδρος και μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός[2],[3] γεγονός που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδος την αγωνιστική περίοδο 2009-2010.

Με σύνθημα τη φράση «ναυτιλία και φιλανθρωπία» ο Νικόλας Δ. Πατέρας έχει ιδρύσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Νικόλας Δ. Πατέρας». Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων που αφορούν την υγεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλιακή κληρονομιά, την εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνία[4].

Οικογένεια Νικόλα Δ. Πατέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικογενειακό δέντρο της οικογένειας Νικόλα Δ. Πατέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ναυτιλία.[5] Σύμφωνα με οικογενειακό δέντρο που έχει καταγραφεί το 1770, γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Ιωάννης Πατέρας ενώ η ναυτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα της οικογένειας μαρτυρείται από τον 19οαιώνα[6]. Ο Ιωάννης Πατέρας ο οποίος είχε 5 γιούς, τους Νικόλαο, Γεώργιο, Κωνσταντή, Ηλία και Μιχαήλ. O εγγονός του Κωνσταντή, βαφτίστηκε Χατζής και έκτοτε δημιουργήθηκε το «Χατζηπατερέικο»[7]. Γενικότερα, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι Οινουσσιώτες καραβοκύρηδες θα συμμετείχαν στο διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων με τα πλοιάριά τους. Η οικογένεια Πατέρα λογιζόταν διαχρονικά ανάμεσα στις σημαντικότερες οικογένειες του νησιού που ασχολούνται με το θαλάσσιο εμπόριο. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λαιμό, ο εμπορικός στόλος των Οινουσσών το 1868 έφτανε τα 30 πλοία συνολικής χωρητικότητας 3.160 τόνων[8]. Ο στόλος εμπορικών πλοίων του νησιού σταδιακά θα ανανεωνόταν με τη δραστηριοποίηση της οινουσσιώτικης ναυτιλίας να λαμβάνει μεσογειακές διαστάσεις με την πάροδο των δεκαετιών.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αλλά και ενδεικτικού του πνεύματος συνεργασίας των οικογενειών του νησιού είναι το γεγονός της δημιουργίας του αλληλασφαλιστικού οργανισμού «Αι Οινούσσαι» το 1903, από μέλη της οικογένειας Πατέρα, Χατζηπατέρα, Λαιμού και Λύρα[9].

Τομή στη ναυτιλιακή ιστορία των Οινουσσών αποτελεί η σύμπραξη τριών οικογενειών του νησιού για την αγορά του «Μαριέττα Ράλλη»: το 1905 οι οικογένειες Πατέρα, Χατζηπατέρα και Λαιμού επενδύουν στο πρώτο ατμόπλοιο των Οινουσσών κάνοντας το σημαντικό πρώτο βήμα για τη μετάβαση από το ιστίο στον ατμό. Μετά το «Μαριέτα Ράλλη» θα ακολουθούσαν δεκάδες αγορές ατμόπλοιων από πλοιοκτήτες των Οινουσσών. Μάλιστα υπολογίζεται ότι από το 1923 έως το 1939 ο εμπορικός στόλος των Οινουσσών ξεπερνούσε τα 65 πλοία.[8]

Χαρακτηριστικά τα ατμόπλοια που ανήκαν σε μέλη της οικογένειας Πατέρα ήταν τα εξής 23: Διαμαντής (Δ. Πατέρας & Υιούς), Νικόλαος (Νικ. Ι. Πατέρας & Υιούς), Κατίγκω (Κ. Χατζηπατέρας & Υιούς), Χαράλαμπος Π. (Χ. Πατέρα & Υιούς), Νικόλας Πάτερας (Ν. Ι. Πατέρας), Κωνσταντής (Κ.Δ.Πατέρα & Υιούς), Οινούσσιος, Χρυσάνθη και Ιωάννης Πατέρας (Ν.Πατέρας & Υιούς), Κωνσταντής και Αίας (Κ.Δ.Πατέρα & Υιών), Αγία Ειρήνη (Ηλία Πατέρα), Λίλη και Βικτωρία (Χαραλάμπου Ν. Πατέρα), Καλλιόπη και Διαμαντής (Διαμαντή Πατέρα & Υιών), Λεωνίδας και Λέανδρος (Κ.Χατζηπατέρας & Υιών), Άγιοι Βίκτωρες και Όρος Κυλλήνη (Ν.Ι.Πατέρας Υιοι), Δίρφυς (Βασίλη & Νικόλα Πατέρα), Μαρούκο Πατέρα και Αναστάσιος Πατέρας (Αναστάσιος Πατέρας & Υιοι).[8] Οι ναυτιλιακές τύχες της οικογένειας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι στενά συνδεδεμένες με τον καπτ. Νικόλαο Ι. Πατέρα (1890 – 1953), ο οποίος, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Βασίλειο και Γεώργιο, υπήρξε ιδιοκτήτης ατμόπλοιων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δύο από αυτά βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Ως απότοκο της απώλειας αυτής, το 1947 τα αδέλφια Ν. Ι. Πατέρα, θα αποκτούσαν ένα από τα 100 Λίμπερτυ που είχαν πωληθεί με ευνοϊκούς όρους μεταπολεμικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α σε «παραδοσιακούς» ναυτιλιακούς Οίκους. Το πλοίο αυτό ήταν το «Δίρφυς»[10] και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την μεταπολεμική εξέλιξη και επέκταση του Οίκου Ν. Ι. Πατέρα στα μεταπολεμικά χρόνια.[11]

Μετά το πέρας του πολέμου οι Αιγνουσιώτες αγόρασαν 14 από τα πρώτα 100 Liberty εκ των οποίων η οικογένεια Πατέρα & Χατζηπατέρα παρέλαβε τα 8. Πρόκειται για τα: Άγιος Νικόλαος (Νικ. Χατζηπατέρας & Υιοι), Κώστας Χατζηπατέρας (Ιωαν. Χατζηπατέρας & Υιοί), Κωνσταντής (Κ.Δ.Πατέρας & Υιοί), Νικόλας Πατέρας (Ν. Ι. Πατέρας Υιοί), Αναστάσιος (Αναστάσιος Πατέρας & Υιοί), Δίρφυς (Ν.Ι.Πατέρας & Β.Ι.Πατέρας), Καλλιόπη (Διαμαντής Πατέρας & Υιοί) και Νικόλαος (Χαράλαμπος Πατέρας).[8] Μετά τον θάνατο του Νικολάου Ι. Πατέρα οι γιοί του Ιωάννης (1930-2000) και Διαμαντής (1933-2009), έχοντας υπηρετήσει και οι δύο ως καπετάνιοι στα πλοία της οικογένειας, αποφάσισαν να χαράξουν τον δικό τους επιχειρηματικό δρόμο: Το 1957 ίδρυσαν την εταιρεία Pateras Brothers Ltd στον Πειραιά διαχειριζόμενοι αρχικά πλοία γενικού φορτίου. Η Pateras Brothers Ltd κατά τη διάρκεια λειτουργίας της (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1990) διαχειρίστηκε 40 φορτηγά πλοία.

Pacific & Atlantic Corporation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατηρώντας την παράδοση της ανάληψης των τυχών της οικογενειακής επιχείρησης από τα άρρενα μέλη της οικογένειας, ο Νικόλας Δ. Πατέρας έγινε Director της εταιρείας Pateras Brothers Limited το 1986.

Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία Pacific & Atlantic Corporation (P&A) οδηγώντας το εταιρικό σχήμα σε νέες κατευθύνσεις και προκλήσεις.

Η ενασχόλησή του με την οικογενειακή επιχείρηση είχε ήδη ξεκινήσει το 1986[12]. Από τότε ακόμη βασική του στρατηγική ήταν η αξιοποίηση της κυκλικότητας της ναυλαγοράς ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του κατά την αγορά και πώληση πλοίων (asset playing).

Με βάση αυτή την επιχειρηματική στρατηγική, η Pacific & Atlantic μεταξύ 1994 και 2007 διαχειρίστηκε συνολικά 108 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Ταυτόχρονα, η Pacific & Atlantic υπήρξε από τις πρωταγωνίστριες διαχειρίστριες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που εκμεταλλεύθηκαν με επιτυχία την εισαγωγή κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συγκέντρωσε 128 εκατ. δολάρια από αμερικανικές οικονομικές αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων υψηλού κινδύνου[5]. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Pacific & Atlantic σήμαινε ότι μέχρι το 2000 διαχειριζόταν ένα από τους μεγαλύτερους αριθμητικά στόλους της ελληνόκτητης ναυτιλίας: 50 bulk carriers και πλοίων πολλαπλής χρήσης (multi-purpose).  

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έως το 2004 ήταν η τρίτη σε αριθμό πλοίων διαχειρίστρια εταιρεία στο χώρο της Ελληνόκτητης ναυτιλίας με στόλο 50 πλοίων, απασχολούσε δε 1.500 ναυτικούς στα πλοία της και προσωπικό 120 ατόμων στα γραφεία της[6].

Aπο το 2005 έως το 2007 ο Νικόλας Δ. Πατέρας πώλησε τμηματικά τον στόλο της Pacific & Atlantic. Παρότι η απόφαση αυτή έμοιαζε αρκετά ριψοκίνδυνη, εν τέλει αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη καθώς τα πλοία πωλήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Το 2011 ο Νικόλας Δ. Πατέρας, αναδείχτηκε μέλος του Hellenic Committee του ιταλικού νηογνώμονα RINA[13].

Contships Management Inc.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 2015 ο Νικόλας Δ. Πατέρας ίδρυσε την Contships Management Inc. μια εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η Contships λειτουργεί βάσει του Νόμου 89/1967 στην Ελλάδα με τα γραφεία της να βρίσκονται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 45 στο κέντρο της Αθήνας[1].

Κατά την ανάπτυξη του στόλου της Contships o Νικόλας Δ. Πατέρας επικεντρώθηκε στη second-hand αγορά με ιδιαίτερη προτίμηση στη γερμανική αγορά μεταχειρισμένων feeder containerships[14].

Σε αναγνώριση της αξιοσημείωτης επέκτασης της εταιρείας, τo 2018 η Contships έλαβε το βραβείο Dry Cargo Company of the Year στα ετήσια Lloyd’s List Greek Shipping Awards. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Lloyd’s list η Contships «αποτελεί ένα πρωτοφανές εξειδικευμένο project εντός της ελληνικής ναυτιλίας» και το 2018 «ο στόλος της έφτασε τα 31 feeder containerships, τοποθετώντας την στην κατηγορία των κορυφαίων δέκα εταιρειών αυτής της κατηγορίας παγκοσμίως. Η Contships συνεργάζεται με όλους τους καταξιωμένους ναυλωτές και έχει εδραιώσει το brand της σε έναν κλάδο όπου η αξιοπιστία και η υπηρεσία είναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία»[15].

Μέχρι το 2019 και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της, η Contships είχε επενδύσει περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο της, που έφτασε εκείνη την περίοδο τα 40 πλοία, χωρητικότητας από 704 έως 1.432 TEU.

To 2020 η Contships αποτέλεσε μία από τις έξι εταιρείες διαχείρισης containerships ελληνικών συμφερόντων που διέθεταν στόλο μεγαλύτερο των 40 πλοίων[16].

Το 2022 με την απόκτηση τεσσάρων ακόμη feeder containerships ο στόλος της Contships αποτελείται από 47 feeders containerships[17]. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, η Contships συνιστά τη μεγαλύτερη στον κόσμο ανεξάρτητη πλοιοκτήτρια εταιρεία feeder containerships, μεταφορικής ικανότητας 900-1.500 TEUs, απολαμβάνοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των feeder containerships.[1]

ΠΑΕ Παναθηναϊκός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλας Δ. Πατέρας αποτελεί έναν από τους επιφανέστερους φιλάθλους του Παναθηναϊκού έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της ΠΑΕ για μία διετία (2008-2010). Ο πατέρας του Διαμαντής υπήρξε γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού» αποτελώντας μέρος της θρυλικής ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλει το 1971[18].

Η ενεργή ενασχόλησή του με την ομάδα θα ξεκινούσε το 2008 όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού μετοχολογίου της ομάδας από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη[19]. Πιο συγκεκριμένα, ο Νικόλας Δ. Πατέρας, ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου στις 26 Μαΐου του 2008, μετά από συνάντηση που είχε με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλο και Παύλο Γιαννακόπουλο[19]. Η συγκεκριμένη κίνηση θα εγκαινίαζε την εποχή της «πολυμετοχικότητας» στα διοικητικά δρώμενα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με την είσοδο επιφανών φίλων της ομάδας στη μετοχική σύνθεση του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟ, Νικόλας Δ. Πατέρας κατά την τελετή απονομής του πρωταθλήματος της Superleague (2010).

Η νέα αυτή συλλογική προσπάθεια συνοδεύτηκε με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου - ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ – η οποία και έδωσε νέα ώθηση στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου. Επί των ημερών του και χάρη στις σημαντικές επενδύσεις στην ομάδα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να διακριθεί τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. Ταυτόχρονα, τη φανέλα του Παναθηναϊκού φόρεσαν σημαντικοί διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως οι Djibril Cisse, Gilberto Silva, Sebastian Leto, Κώστας Κατσουράνης και Γιώργος Καραγκούνης[20].

Οπωσδήποτε την πιο λαμπρή στιγμή της διετούς προεδρίας του αποτέλεσε η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-2010. Μέχρι στιγμής αποτελεί την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει την πρώτη θέση της ελληνικής Superleague[21].

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου κατά την προεδρία Πατέρα, η πρώτη χρονιά (2008–09) της πολυμετοχικότητας βρήκε τον Παναθηναϊκό στις 16 καλύτερες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας τερματίσει πρώτος στον όμιλο του, πάνω από την ισχυρή Ίντερ και τη Βέρντερ Βρέμης.

Ο Νικόλας Δ. Πατέρας θα παρέμενε στην προεδρία του Παναθηναϊκού έως τον Μάιο του 2010 όταν και υπέβαλλε την παραίτησή του[22].

Το 2013 παραχώρησε δωρεάν τις μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που είχε στην κατοχή του, στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία», συνασπισμό που τότε αποτελούσε τον βασικό μέτοχο της ομάδας,[23] με ηγέτη τον Γιάννη Αλαφούζο.

Κοινωνική και Φιλανθρωπική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλας Δ. Πατέρας μέσω προσωπικών πρωτοβουλιών αλλά και μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας», καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του καριέρας έχει πραγματοποιήσει δωρεές και υποστηρίξει πρωτοβουλίες που αφορούν την υγεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλιακή κληρονομιά, την εκπαίδευση και την ευρύτερη κοινωνία στην Ελλάδα.

Πολιτεία και Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2010 με χορηγία ύψους 300.000 ευρώ του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας», ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε εκ νέου το Πάρκο Ριζάρη. Σε περίπου 15 στρέμματα φυτεύτηκαν 10.000 τ.μ. πρασίνου με 98 δέντρα, 406 θάμνους, 9.000 τ.μ. χλοοτάπητα και φωταγώγηση με 130 λαμπτήρες[24].

Ως διαχρονική και συστηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η υποστήριξη του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας» προς τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας και ιδιαίτερα προς την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστική είναι η δωρεά 200.000 ευρώ στην ελληνική αστυνομία για επισκευή μοτοσικλετών των ομάδων ΔΙΑΣ το 2011[25][26].

Ο Νικόλας Δ. Πατέρας παραδίδει επιταγή 200.000 ευρώ για την επισκευή μοτοσικλετών ομάδων ΔΙ.ΑΣ και Δ.ΕΛ.ΤΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή (2011)

Το 2013 ο Νικόλας Δ. Πατέρας βραβεύτηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια για την πολύτιμη και διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος «Νικόλας Δ. Πατέρας» στην Ελληνική Αστυνομία[27].

Το 2013 ο Νικόλας Δ. Πατέρας βραβεύτηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια για την πολύτιμη και διαχρονική προσφορά του «Νικόλας Δ. Πατέρας» στην Ελληνική Αστυνομία

H Contships υπήρξε βασικός Υποστηρικτής της αναδρομικής έκθεσης του Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη που διήρκεσε από τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 5 Ιανουαρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη[28]. Η εταιρεία υπήρξε επίσης χορηγός στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα» που οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2019.

Το 2019 χάρη σε δωρεά της οικογένειας Νικόλα Δ. Πατέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των αγιογραφιών του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Πάρκο Ριζάρη. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε ολική ανακαίνιση των εξωτερικών χώρων, με βαφές, μονώσεις, συντήρηση μαρμάρων, φωτισμό και εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2020.

Το 2019 επίσης λόγω μεγάλης εισροής υδάτων από την οροφή, ο Ι. Ν. Αγίου Νικολάου που ανηγέρθη το έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, υπέστη σοβαρές ζημιές. Η οικογένεια Νικόλα Δ. Πατέρα ανέλαβε να πραγματοποιήσει αντικατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αγιογραφιών. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Πέρα από τη γενικότερη φιλανθρωπική του δράση, ο Νικόλας Δ. Πατέρας είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Οινούσσες.

Κατά τα έτη 2019 και 2020 ανακοίνωσε την εφ’ άπαξ χορήγηση ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο παιδί που προέρχεται από μόνιμους κατοίκους των Οινουσσών[29]. Συνολικά 12 οικογένειες υποστηρίχθηκαν από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία που σκοπό είχε την ενίσχυση των νέων οικογενειών στις ακριτικές Οινούσσες[30]. Επιπλέον, το 2022, ανακοίνωσε την ενίσχυση του Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών με σύγχρονο υλικό προβολής παρουσιάσεων και διαδραστικούς πίνακες[31].

Το 2022 ο Νικόλας Δ. Πατέρας δώρισε το έργο τέχνης «Παπαφλέσσας» του ζωγράφου Συμεών Σαββίδη προς τη Βουλή των Ελλήνων. Το έργο παρέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας

Το 2020 η Contships προχώρησε σε δωρεά νέου τηλεφωνικού κέντρου στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού του Ασπροπύργου[32].  

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Νικόλας Δ. Πατέρας προχώρησε σε δωρεά του ιστορικής σημασίας έργου τέχνης «Παπαφλέσσας» του ζωγράφου Συμεών Σαββίδη προς τη Βουλή των Ελλήνων. Το έργο, το οποίο προστέθηκε στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων παρέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας[33].

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 ο Νικόλας Δ. Πατέρας προχώρησε σε έργο ανακαίνισης € 500.000 των εξωτερικών χώρων του κτιρίου ΑΧΕΠΑ -11 ορόφων- του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»[34].

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 η Contships δώρισε 25.000 μάσκες για τις υγειονομικές ανάγκες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε δωρεά ακόμη 10.000 μασκών προς το Λιμεναρχείο Χίου και τον Δήμο Οινουσσών[35].

Το 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση 140 ετών από τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ο Νικόλας Δ. Πατέρας προχώρησε σε χορηγία για την έκδοση αναμνηστικού ιστορικού λευκώματος με τίτλο «Θεραπευτήριο Ο Ευαγγελισμός 1881-2021[36]», αφιερωμένο «στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου.

Στα τέλη του 2022 ο Νικόλας Δ. Πατέρας ανέλαβε την πλήρη ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στη μνήμη της αδελφής του Μαρίας Πατέρα. Ο συγκεκριμένος ιερός ναός κατασκευάστηκε το 1912 και από τότε βρίσκεται στη διάθεση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του προσωπικού του νοσοκομείου[37].

Φωτογραφία του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", μετά την ανακαίνιση που ανέλαβε ο Νικόλας Δ. Πατέρας (2022)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Contships Management Inc. - Independent Owner of Container Vessels» (στα Αγγλικά). 14 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 2. Newsroom. «PAO owners name president | eKathimerini.com». www.ekathimerini.com (στα English). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 3. «Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο ανδρών)». Βικιπαίδεια. 2023-03-23. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82_(%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD)&oldid=9970771. 
 4. «:: N-D-Pateras | Foundation ::». www.n-d-pateras-foundation.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 5. 5,0 5,1 Gelina Harlaftis, Ioannis Theotokas (2009). Leadership in World Shipping, Greek Family Firms in International Business. Palgrave Macmillan. σελ. 267. ISBN 978-0230576421. 
 6. 6,0 6,1 «:: N-D-Pateras | Foundation ::». www.n-d-pateras-foundation.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 7. Λαιμός Γ., Ανδρέας. Το Χρονικό των Οινουσσών. Αθήνα: Τυπ. Μαυρίδη. σελ. 61. 
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «Συνέντευξη του Δρ. Γεώργιου Πατέρα για τα 200 χρόνια ναυτιλιακής παράδοσης της οικογένειας». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 9. «Συνέντευξη Γ. Πατέρας: «Τα χρήματα που κερδίζουμε στην ζωή είναι δανεικά και πρέπει να τα επιστρέφουμε στην κοινωνία και στους ανθρώπους του μόχθου»». e-Nautilia.gr | Το Ελληνικό Portal για την Ναυτιλία. Τελευταία νέα, άρθρα, Οπτικοακουστικό Υλικό. 3 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 10. «Αρχείο | Ναυτικά Χρονικά - 1963-01-1». archive.naftikachronika.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 11. ««Στάθης Ι. Γιάνναγας»: Ένα από τα πρώτα 100 Λίμπερτυ της ελληνικής ναυτιλίας». Ναυτικά Χρονικά (στα Αγγλικά). 28 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 12. «Pateras Bros founder dies». TradeWinds | Latest shipping and maritime news (στα Αγγλικά). 18 Μαΐου 2000. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 13. Χρονικά, Ναυτικά (9 Δεκεμβρίου 2011). «RINA strengthens Hellenic Committee». Ναυτικά Χρονικά (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 14. Papachristou (h_papachristou), Harry (22 Ιανουαρίου 2019). «Greece's Contships raids KG market for bargains». TradeWinds | Latest shipping and maritime news (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 15. Negas, George (11 Δεκεμβρίου 2018). «Platsidakis, Palios, Frangou and Kassidokostas-Latsis win 2018 awards - Greek Shipping Awards». Lloyd's List Greek Shipping Awards (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 16. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (12 Δεκεμβρίου 2020). «Οι Ελληνες εφοπλιστές κυρίαρχοι στα containerships -H χρυσή εξάδα με περισσότερα από 40 πλοία κοντέινερ ο καθένας». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 17. Papachristou (h_papachristou), Harry (11 Οκτωβρίου 2022). «Nikolas Pateras' Contships swoops on Lomar sistership quartet». TradeWinds | Latest shipping and maritime news (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 18. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «Νικόλας Πατέρας για εμπλοκή σε Παναθηναϊκό: «Τώρα όχι αλλά ποτέ μη λες ποτέ»». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 19. 19,0 19,1 «'Οταν ο Πατέρας ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 20. «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ». pao.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 21. «Βαθμολογία Ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2009-2010 | Super League Ελλάδα». www.slgr.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 22. Newsroom. «Πολυμετοχικότητα τέλος στον ΠΑΟ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 23. «Δώρισε τις μετοχές του ο Πατέρας». Newsbeast. 5 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 24. «Ο εφοπλιστής Ν. Πατέρας έσωσε το πάρκο Ριζάρη από τα… πριόνια!». 28 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 25. «11-03-2011: Δελτίο Τύπου σχετικά με την παράδοση επιταγών – δωρεών του κ. Νικόλαου Πατέρα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ αλλά και τις οικογένειες των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ | Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». www.minocp.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 26. «Δωρεά 200.000 ευρώ από τον Πατέρα στην ΕΛ. ΑΣ». ΤΟ ΒΗΜΑ. 9 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 27. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (5 Απριλίου 2013). «Βραβεύτηκε ο Νικόλας Πατέρας για τις προσφορές - δωρεές του στην Αστυνομία». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 28. «Γιάννης Μόραλης - Μουσείο Μπενάκη». www.benaki.org. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 29. Kirkinews.gr (4 Μαρτίου 2020). «Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας χορηγεί 2.000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο των Οινουσών!». Kirkinews. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 30. Theodoropoulos, Giannis (19 Φεβρουαρίου 2021). «O Νικόλας Δ. Πατέρας στο πλευρό των νέων οικογενειών των Οινουσσών». Ναυτικά Χρονικά (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 31. Theodoropoulos, Giannis (26 Ιανουαρίου 2022). «Ίδρυμα Ν. Δ. Πατέρα: Συνεχής η αρωγή στις ανάγκες των Οινουσσών». Ναυτικά Χρονικά (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 32. User, Super. «Δωρεά του Νικόλαου Πατέρα στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου». portnet.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 33. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (16 Φεβρουαρίου 2022). «Νικόλας Πατέρας: Έκανε δωρεά του ιστορικού έργου τέχνης «Παπαφλέσσας» στη Βουλή των Ελλήνων». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 34. «:: N-D-Pateras | Foundation ::». www.n-d-pateras-foundation.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 35. «Γιώργος και Νικόλας Πατέρας δώρισαν στο Λιμενικό 35.000 μάσκες | ΕΣΤΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ». 28 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 36. ««Θεραπευτήριο Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 1881-2021»: Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 
 37. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (5 Ιανουαρίου 2023). «Με δωρεά του Νικολάου Πατέρα, στη μνήμη της αδελφής του Μαρίας, έγινε η ανακαίνιση της εκκλησίας στον Ευαγγελισμό». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]