Άγγελος Φιλιππίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγγελος Φιλιππίδης
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταοικονομολόγος

Ο Άγγελος Φιλιππίδης είναι Έλληνας οικονομολόγος. Έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, καθώς και πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επιλογή της διοίκησης Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νέα Υόρκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στις Διεθνείς Σχέσεις (με έμφαση στο Διεθνές Τραπεζικό και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα) στο Πανεπιστήμιο Columbia, από όπου πήρε Masters in International Affairs και Masters in Business Administration.[1]

Δημιούργησε την «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) της οπόιας υπήρξε πρώτος Γενικός Διευθυντής και την οδήγησε στην δεύτερη θέση σε τζίρο και κέρδη χρηματιστηριακή εταιρεία. Στην συνέχεια ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Όμιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.[1]

Παράλληλα ανέπτυξε και πολιτική δραστηριότητα ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ.[2]

Τα έτη 1998-2000 διατέλεσε Πρόεδρος του ΚΠΕΕ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας).

Από το 2000 ως το 2003 ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η προεδρία του ταυτίστηκε με την επιστροφή του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Την τριετία της προεδρίας του η ομάδα του Παναθηναϊκού πέτυχε σε μέσο όρο τις περισσότερες νίκες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην ιστορία της, ενώ κατέγραψε και σοβαρή βελτίωση στα οικονομικά της επιτυγχάνοντας αύξηση εσόδων 600% σε τριετή βάση.

Τον Οκτώβριο του 2007 η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή τον τοποθέτησε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το ΤΤ επί διοίκησης του Άγγελου Φιλιππίδη κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια τράπεζα στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη. Στα πρώτα Stress-Test μετά το μνημόνιο, και συγκεκριμένα στις 4/8/2010 το ΤΤ χαρακτηρίστηκε η πλέον κεφαλαιακά επαρκής και ασφαλής Ελληνική τράπεζα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113198731
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2014.