Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Πέρσαινα Ηλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το παλιό χωριό, δείτε: Πέρσαινα
Νέα Πέρσαινα
Νέα Πέρσαινα is located in Greece
Νέα Πέρσαινα
Νέα Πέρσαινα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΑρχαίας Ολυμπίας
Δημοτική ΕνότηταΦολόης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΗλείας
Υψόμετρο665
Πληθυσμός
Μόνιμος221
Έτος απογραφής2021

Η Νέα Πέρσαινα είναι ένα καινούριο σχετικά χωριό της Πελοποννήσου, με 288 μόνιμους κατοίκους (απογραφή του 2011)[1]. Ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Περσαίνης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Δημοτικής Ενότητας Φολόης του Νομού Ηλείας[2][3]. Βρίσκεται επάνω στο οροπέδιο της Κάπελης, στη θέση Μποτίνι (με γεωγραφικές συντεταγμένες: 37°45´0" βόρεια και 21°41´0" ανατολικά), περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά του Πύργου και 27 χλμ. βορειοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι κτισμένη στο δυτικό μέρος του περίφημου δρυοδάσους της Φολόης και κάτω από το ψηλότερο σημείο του όρους, που είναι η κορυφή της Φούρκας, με υψόμετρο περίπου 780 μ.[4]

Το όρος Φολόη αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο Ερύμανθος και τα Λάμπεια όρη (Αστράς), δηλαδή στου Κούμανι και τελειώνει στην Κρεμαστή, λίγο πριν τον Πύργο και στο Γεράκι, πριν την Αμαλιάδα.

Το 1965 έγινε ένας σεισμός ο οποίος δημιούργησε επικίνδυνες ρωγμές στα σπίτια και στο έδαφος. Μετά από διαβήματα της Κοινότητας Περσαίνης στην τότε κυβέρνηση, στάλθηκαν τεχνικοί και διοικητικοί κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, αφού μελέτησαν το θέμα, αποφάσισαν πως υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του χωριού σε νέα ασφαλή θέση. Επιλέχτηκε απ' όλους η τοποθεσία Μποτίνι Περσαίνης συνολικού εμβαδού 168.490 τ.μ.

Το 1970 άρχισε να χτίζεται το καινούργιο χωριό, η Νέα Πέρσαινα, και το 1975 παραδόθηκαν τα νέα σπίτια στους Περσαιναίους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα άλλο χωριό, με καινούργια σπίτια, με ωραίους δρόμους με σχέδιο πόλεως, με ρεύμα, νερό, αποχέτευση, συγκοινωνία, και άλλες ανέσεις.

Η ψυχή όμως των Περσαιναίων έμεινε εκεί κάτω, στην Παλιά Πέρσαινα. Αυτή είναι για τους Περσαιναίους, ειδικά τους παλιούς, ο «δικός τους παράδεισος».

  1. «ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Διοικητικές μεταβολές Νέας Πέρσαινας Ηλείας, eetaa.gr. Ανακτήθηκε: 29/11/2017.
  3. Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Διοικητικές μεταβολές Κοινότητας Περσαίνης Ηλείας, eetaa.gr. Ανακτήθηκε: 29/11/2017.
  4. Όπως αναφέρεται σε χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού (η οποία έχει μετρήσει το υψόμετρο), καθώς επίσης και στον Παγκόσμιο Γεωγραφικό Άτλα - Δημητράκου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]