Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Κάμενα Ηλείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°38′58″N 21°43′7″E / 37.64944°N 21.71861°E / 37.64944; 21.71861

Νέα Κάμενα Ηλείας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νέα Κάμενα Ηλείας
37°38′58″N 21°43′7″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αρχαίας Ολυμπίας
Γεωγραφική υπαγωγήΠελοπόννησος
Πληθυσμός67 (2021)

Η Νέα Κάμενα είναι οικισμός του χωριού Κάμενα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού Ηλείας και ανατολικότερα της Αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στις όχθες του ποταμού Αλφειού. Άρχισε να δημιουργείται από το 1956 όταν έγινε η διάνοιξη της εθνικής οδού Πύργου Τριπόλεως. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 63 κατοίκους. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό του όνομα, το οφείλει στην πρόταση ενός εκ των πρώτων κατοίκων του, όταν κατά το παρελθόν -λόγω άνισης διοικητικής αντιμετώπισης- πρότεινε να αυτονομηθεί εντελώς από το κυρίως χωριό Κάμενα στο οποίο ανήκει και να ονομαστεί Πρασινόκαμπος, λόγω του παρακείμενου κάμπου του Αλφειού ή Νέα Κάμενα, το οποίο κι επικράτησε αφού από εκεί προέρχονται οι περισσότεροι κάτοικοί του.

Το αρχικό όνομα τού συνοικισμού πού ήταν Παλαιά Κάμενα -και προφερόταν από όλους Παλιοκάμενα κι οι κάτοικοι Παλιοκαμενέοι- εμπεριείχε αναπόφευκτα μια κάποια αδιόρατη αν κι όχι ηθελημένη -ωστόσο- υποτιμητική χροιά. Όμως όπως όλα τα παλαιά τοπωνύμια μεταφέρουν ιστορικές μνήνες αλλά και μυστικές πληροφορίες, έτσι και η ετυμολογία τού ονόματος "Παλαιά Κάμενα" να σημαίνει ακριβώς αυτό, Δηλαδή -όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι- στα σημερινά νοτιοανατολικά όρια του οικισμού με τις υπεραιωνόβιες ελιές, όπου έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκισης (κεραμίδια, πήλινα πιθάρια) υπήρχε επι τουρκοκρατίας κάποιο χωριό, που μετά την πυρπόλησή του από τους Τούρκους κατά την επανάσταση, έμεινε να λέγεται "στα καμένα", πράγμα που ίσως δικαιολογεί παρατονισμένο το όνομα Κάμενα.

Στην αντίπερα όχθη του Αλφειού ακριβώς απέναντι από τον συνοικισμό, ορθώνεται το ιστορικό Παλιοφάναρο που όπως φανερώνει το ονομά του (παλαιός φανός-φανάρι) είχε χρησιμεύσει σαν Φρυκτωρία στην αρχαιότητα, εξ ού και το χωριό Φρίξα που το αναφέρει κι ο ιστορικός Ξενοφών. Στην κορυφή του βουνού υπήρχαν απομεινάρια Αρχαίου Ναού, αφιερωμένου στην Αθηνά Κυδωνέα στον οποίο είχε προσφύγει και ο Πέλοπας πριν την νικηφόρα αρματοδρομία του με τον βασηλιά της Αρχαίας Πίσσας Οινόμαο. Σήμερα στα 25 σπίτια του συνοικισμού πού τα χωρίζει σε δύο γειτονιές το "Καμενέικο ρέμα" ή Λευκιανίας κατά τον Παυσανία με την στιβαρή του γέφυρα, ζουν μόνιμα 20 οικογένειες εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από το γειτονικό Λούβρο στο οποίο κι υπάγεται διοικητικά η πέραν της γέφυρας περιοχή.