Νέα Νικομήδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΒέροιας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΗμαθίας
Πληθυσμός801 (2011)

Η Νέα Νικομήδεια είναι ένα χωριό περίπου 11 χιλιομέτρων (6,8 μίλια) στα βορειοανατολικά της Βέροιας στην Ημαθία, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Είναι γνωστό για τον νεολιθικό οικισμό, έναν από τους παλαιότερους στην Ευρώπη.

Χωριό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, το χωριό ονομάστηκε Μπρανιάτα και χτίστηκε το 1922 με Έλληνες πρόσφυγες από τη Νικομήδεια στη βορειοδυτική Ανατολία. Έλαβε το σημερινό της όνομα το 1953. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της ήταν 1.050.

Νεολιθικός οικισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανασκαφή πρώιμης νεολιθικής κατοικίας στη Νέα Νικομήδεια τον Ιούλιο του 1963

Ο πρώην νεολιθικός οικισμός της Νέας Νικομήδειας βρίσκεται περίπου 2 χλμ. Είναι από τις πρώτες γνωστές τοποθεσίες της Μακεδονίας, που χρονολογούνται από το 6250-6050 π.Χ., μπορεί να είχε πληθυσμό μέχρι 500-700.

Ανασκάφηκε εκτενώς σε τρεις φάσεις (1961, 1963 και 1964) από τον R. J. Rodden και την ομάδα του. Ο χώρος, που καλύπτει είναι έκταση περίπου 1.690 τετραγωνικών μέτρων , έχει τετραγωνικές κατοικίες με 12 μέτρα. τα σπίτια της Νέας Νικομήδειας κατασκευάστηκαν -όπως και οι περισσότερες κατασκευές σε όλη τη Νεολιθική βόρεια Ελλάδα από ξυλεία σε ξύλινο πλαίσιο. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή περιλαμβάνουν πτερύγια πυριτίου, χορδές από πέτρα, πήλινα ειδώλια με σταυροειδή μάτια και μύτες σχήματος ράμματος, σφραγίδες για το στολισμό του σώματος, κρεμαστό κόσμημα με σχήμα βατράχου από στεατίτη, τα εργαλεία των οστών. Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν την αρχαία πόλη ανακάλυψαν επίσης γλυπτά από πηλό γυναικών με διπλωμένα χέρια. Στο χώρο βρέθηκαν κεραμικά, ειδικά μεγάλα αγγεία, με ύψος 60 εκατοστών και χωρητικότητα 85 λίτρων. Η περιοχή βρισκόταν αρχικά στις όχθες του Θερμαϊκού Κόλπου ή ενδεχομένως σε λίμνη ή λιμνοθάλασσα. Ήδη από τη δεκαετία του 1930, ο βάλτος της λίμνης Γιαννιτσών κάλυπτε μεγάλο μέρος της περιοχής.