Ταγαροχώρι Ημαθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°32′55″N 22°14′30″E / 40.54861°N 22.24167°E / 40.54861; 22.24167

Ταγαροχώρι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Ταγαροχώρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΒέροιας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΗμαθία
Υψόμετρο50
Πληθυσμός250 (2001)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΤαραμόνι

Το χωρίο Ταγαροχώρι ανήκει στο Δήμο Βέροιας και η παλιά ονομασία του ήταν Ταραμόνι. Επί Τουρκοκρατίας ο Μπέης είχε στη δούλεψη του για την καλλιέργεια των κτημάτων Ινδούς εργάτες από τους οποίους δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση της δουλειάς τους και τους έδιωξε, τους θεωρούσε τεμπέληδες. Για αυτό προσέφερε τα κτήματα του σε Έλληνες να δουλεύουν μεσάτορες. Στην Ινδία υπάρχει πόλις με το όνομα Ταραμόνι. Με e-mail που έστειλα (Ταραμονλής Αργύριος) στη πόλη αυτή μου ενημέρωσαν για την ετυμολογία της λέξεως. Ταραμόνι είναι ένα όμορφο Ινδικό όνομα που χρησιμοποιείται συνήθως για κόρες. Ταραμόνι είναι σύνθετη Ινδική λέξη που προέρχεται από δύο λέξεις: Τάρα + Μόνι / Μάνι. Τάρα σημαίνει Αστέρι και το Μόνι σημαίνει κόσμημα.

Έτσι το όνομα σημαίνει ένα κόσμημα τόσο φωτεινό όσο ένα αστέρι.

Χρησιμοποιείται γενικά για γυναικεία ομορφιά, αλλά σπάνια και για νεαρά αγόρια.

Οι ντόπιοι πρώτοι Έλληνες κάτοικοι του ήταν περί τις δέκα οικογένειες πού ασχολούνταν με την γεωργία,  μεσάτορες,έτσι τους αποκαλούσαν επί τουρκοκρατίας διότι τη μισή σοδειά την έπαιρνε σαν φόρο ο τούρκος μπέης του χωριού. Τον χειμώνα μέναν στη Βέροια όπου είχαν και εκεί σπίτια γύρω από την εκκλησία της Κυριώτισσας. Με την απογραφή που έγινε μετά τον εμπρησμό του Δημαρχείου της  Βέροιας από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της κατοχής, τους ενέγραψαν με το επίθετο Ταραμονλής. Ταραμονλήδες τους αποκαλούσαν στη Βέροια, κάτοικοι από το Ταραμόνι.

Το 1922 κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, από το χωριό Πάμπουτζακ Ντεβρέν της Νίκαιας, των οποίων απόγονοι συνεχίζουν να ζουν στο χωριό, συνοικισμό του Δήμου Βέροιας.

Σήμερα το χωριό έχει περίπου 250 κατοίκους.