Χαράδρα Ημαθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαράδρα Ημαθίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Χαράδρα Ημαθίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΒέροιας
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότηταΗμαθία
Πληθυσμός17 (2011)

Η Χαράδρα Ημαθίας είναι οικισμός του νομού Ημαθίας δεκαοκτώ μόνιμους κατοίκους ,σύμφωνα με την απογραφή του 2011.Βρίσκεται στα Πιέρια Όρη σε υψόμετρο 764 μ. και 20,5 χιλιόμετρα , Νότια της Βέροιας.

Ανήκει στον Δήμο Βέροιας,της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο Καλλικράτης.

Παλαιότερη ονομασία του χωριού  Μπρατίνιστα, όπως προκύπτει από τον οριοδείκτη που βρέθηκε πρόσφατα και τον Χάρτη του 1530 που αναφέρει την Χαράδρα με το παλιό της όνομα <Bratinista>

Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία ( καλλιέργεια υπαίθριας ντομάτας,καπνού,αρωματικών φυτών,δενδροκαλλιέργεια -κερασιών,καρυδιών,κάστανων-) Μελισσοκομία και Κτηνοτροφία.

Οι κλιματολογικές συνθήκες  που επικρατούν τους θερινούς μήνες είναι βασικός παράγοντας που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τουριστικός προορισμός.

Έξω από το χωριό βρίσκεται ο Ναΐσκος του Προφήτη Ηλία, ο οποίος  σύμφωνα με την ΥΑ 27702/25-1-1969 ΦΕΚ 84/Β/ της 5ης Φεβρουαρίου 1969 "Περί κηρύξεως ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων" αποφασίστηκε-κηρύχθηκε ιστορικά διατηρητέο μνημείο.

Η σημαία του πρώην Δημοτικού Σχολείου Χαράδρας Ημαθίας, φυλάσσεται στο κτίριο του πρώην σχολείου.