Λυδία Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°1′45″N 24°16′51″E / 41.02917°N 24.28083°E / 41.02917; 24.28083

Λυδία
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λυδία
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Περιφερειακή ενότητα Καβάλας
Δήμος Καβάλας
Δημοτική ενότητα Φιλίππων
Τοπική κοινότητα Λυδίας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Υψόμετρο 80
Πληθυσμός 808 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 64003
Τηλ. κωδ. +30 2510

Ο Λυδία είναι οικισμός του Νομού Καβάλας και βρίσκεται 19 χιλιόμετρα ΒΔ της πόλης της Καβάλας, σε μια ιστορική περιοχή που απαρτίζεται τόσο από Αρχαιολογικά όσο και από Θρησκευτικά μνημεία . Ανήκει στο δήμο Καβάλας και μέχρι το 1968 ονομαζόταν Υδρόμυλοι. Ο σημερινός πληθυσμός της Λυδίας (980 κάτοικοι- θετικό στοιχείο όσον αφορά τον πληθυσμό είναι ότι δεν παρουσιάζεται τάση μείωσης στο σύνολό του), αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο, την Αν. Θράκη και τη Μικρά Ασία γενικότερα, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1922, μετά την ανταλλαγή των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής με τους Χριστιανούς . Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με γεωργικές εργασίες. Εποχιακή αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φαινόμενο που οφείλεται τόσο στον αναπτυσσόμενο τουριστικό ρόλο της περιοχής όσο και στους αλλοδαπούς αλλά και ημεδαπούς που επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πολιούχος του οικισμού είναι ο Άγιος Ιωάννης όπου η μνήμη τιμάται στις 29 Αυγούστου (Αποκεφάλιση Τιμίου Προδρόμου).[1]

O Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων υπάρχουν ευδιάκριτα τα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας οδού που περνούσε μέσα από τους Φιλίππους και ήταν η κυριότερη λεωφόρος της αρχαίας πόλης.

Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους πρόποδες του λόφου της Ακροπόλεως στηριγμένο στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων βρίσκεται το θέατρο κάπου 130μ. Β.Α. από την αψίδα της Βασιλικής. Το κτίσμα πέρασε σε διάφορες φάσεις. Στην εποχή του Φιλλίπου Β' (4ος αι.) ανάγεται το παλαιότερο οικοδόμημα με τις γενικές γραμμές και την ορχήστρα. Μετά την Ρωμαϊκή αποίκηση γίνονται αλλαγές σύμφωνα με τις αισθητικές απαιτήσεις της εποχής . Από το μεγάλο αυτό θέατρο σώζονται σήμερα πολλά στοιχειά του. Αναστηλωμένο προσφέρεται για παραστάσεις συνήθως αρχαίων θεατρικών έργων και συναυλιών τα οποία εντάσσονται στα θερινά προγράμματα του φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου.

Η φυλακή του Αποστόλου Παύλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος φυλακίστηκε στους Φιλίππους όταν θεράπευσε την παιδίσκη που είχε μαντικό πνεύμα. Σήμερα πάνω από την αγορά των Φιλίππων υπάρχει το πρόπυλο της μεγάλης Παλαιοχριστιανικής Εκκλησιάς. Ένας στενός διάδρομος οδηγεί στην κρύπτη της Εκκλησίας σε ένα μικρό σκοτεινό κτίριο με δυο χώρους που τον σκεπάζουν καμάρες. Αυτό το κτίσμα κατά την παράδοση ήταν η φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

Το Ιερό Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι το 49 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος ιδρύει στους Φιλίππους την πρώτη Εκκλησία στην Ευρώπη, βαπτίζοντας και την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία και την οικογένειά της στον ποταμό Ζυγάκτη. Οι κάτοικοι των Φιλίππων είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης που ακούνε το κήρυγμα της νέας Θρησκείας. Μια μέρα του 49 ή 50 μ.Χ. ένα πλοίο αποβιβάζει τον Απόστολο Παύλο, τον Τιμόθεο και τον συγγραφέα των Πράξεων των Αποστόλων - πιθανότατα τον Λουκά - στη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από τη Νεάπολη μέσω της Εγνατίας οδού φθάνουν στην πόλη των Φιλίππων, όπου και διαμένουν. Κοντά στη δυτική πλευρά του τείχους της πόλης υπήρχε ένα μικρό ποταμάκι(Ζυγάκτης ποταμός) όπου ήταν ο τόπος των Εβραίων. Εκεί κατευθύνθηκε ο Απόστολος Παύλος ένα Σάββατο με τους συνοδούς του και απεύθυνε για πρώτη φορά το κήρυγμά του στις συγκεντρωμένες γυναίκες. Η Λυδία από τα Θυάτειρα τον ακούει προσεκτικά και πρώτη παίρνει το βάπτισμα της νέας Θρησκείας. Έπειτα παρακαλεί τον Παύλο να δεχθεί την φιλοξενία της. Η Λυδία αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία που βαπτίσθηκε Χριστιανή. Πολλές μέρες ο Απόστολος Παύλος με τους συνοδούς του περπατάει τον δρόμο από την πύλη προς την Εβραϊκή Συναγωγή και διακηρύττει τον λόγο Του Θεού. Σε όλη την διαδρομή τον ακολουθεί μια γυναίκα δούλη - κατά τον κόσμο των Φιλίππων, δαιμονισμένη - από την μαντική ικανότητα της οποίας οι κύριοί της κέρδιζαν χρήματα. Αυτή η "δαιμονισμένη" δούλη δέχεται το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου και δείχνει πίστη στη νέα Θρησκεία. Διακηρύττει στην πόλη πως θεραπεύτηκε από τον δαίμονα που είχε μέσα της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θιγούν τα συμφέροντα των κυρίων της οι οποίοι συνέλαβαν τον Παύλο και τον Σίλα και τους οδήγησαν στην Αγορά. Εκεί τους έδειραν, τους κακοποίησαν και κατόπιν τους έκλεισαν στη φυλακή. Για τη νύχτα της φυλάκισής τους, το δυνατό σεισμό που έγινε τα μεσάνυχτα και για το βάπτισμα του δεσμοφύλακα και της οικογένειάς του, υπάρχει λεπτομερειακή αφήγηση στις <Πράξεις των Αποστόλων>.

Η κτηριακή ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των Φιλίππων το 1972, μετά την ευτυχή έμπνευση του τότε Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Αλεξάνδρου αρχίζει η ανέγερση του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας , ένα αριστουργηματικό έργο που σύντομα θα γίνει παγκοσμίως γνωστό και θα αποτελέσει πόλο έλξης πιστών από κάθε γωνιά της γης. Ο Ναός αφιερωμένος στην Αγία Λυδία, συγκεντρώνει το λαό Του Θεού για να τιμηθεί η Ισαπόστολος Λυδία η Φιλιππησία στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, τελώντας βαπτίσεις ενηλίκων στο υπαίθριο Βαπτιστήριο του Ζυγάκτη ποταμού . Η ισόρροπη κτηριακή ανάπτυξη του συγκροτήματος του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας και η προβολή στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα της πνευματικής ακτινοβολίας και του σημαντικού ιστορικού ρόλου των Φιλίππων επιβάλει και πραγματοποιεί στα μέσα του 2011 την ανέγερση στον ευρύτερο χώρο του Ιερού Βαπτιστηρίου ενός ακόμη οικοδομήματος κατάλληλο για τη δημιουργία ενός πνευματικού και επιστημονικού κέντρου όπου η κτηριολογική του οργάνωση είναι ικανή να πραγματοποιεί παγκόσμια συνέδρια . Το ¨κόσμημα¨ αυτό ονομάζεται «συνεδριακό κέντρο Απόστολος Παύλος» και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου 2011 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.hellenica.de/Griechenland/Geo/GR/LydiaKavalas.html
  2. Απ. Παύλος και Φίλιπποι το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας( Γεώργιος Καρανίκας)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Απ. Παύλος και Φίλιπποι το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας( Γεώργιος Καρανίκας)