Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος Ζαχαρέγκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Δημήτριος
Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως, Yπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας και Σεϋχελλών
Από27 Οκτωβρίου 2004
ΠροκάτοχοςΠροτέριος (Παυλόπουλος)
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΘεμιστοκλής Ζαχαρέγκας
Γέννηση28 Φεβρουαρίου 1965 (1965-02-28) (59 ετών)
Σοχός, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΣπουδέςΑνώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλος

Ο Δημήτριος (κατά κόσμον Θεμιστοκλής Ζαχαρέγκας, 28 Φεβρουαρίου 1965, Σοχός Θεσσαλονίκης) είναι κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι Επίσκοπος του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως, Yπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας και Σεϋχελλών από το 2004.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1965. Σπούδασε στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1989 εντάχθηκε στην Ιεραποστολική Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ-Θάρρι της Ρόδου. Έχει επιτελέσει πλούσιο ιεραποστολικό έργο από το 1992 σε Μαδαγασκάρη, Ινδία, Χονγκ Κονγκ και Φιλιππίνες και αναπτύσσει αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ, Νικήτα, το 1999. Εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου. Έλαβε μέρος σε πλείστες ειρηνικές επισκέψεις και ιεραποστολικές περιοδείες του Πατριάρχη ανά τον κόσμο.

Μητροπολίτης Καμερούν εξελέγη παμψηφεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2002 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο, χειροτονηθείς από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ’ στις 6 Οκτωβρίου 2002. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως, Yπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας και Σεϋχελλών εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο στις 27 Οκτωβρίου 2004. Η Ιερά Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη της Τανζανίας και των Σεϋχελλών. Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]