Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης
Aea thessaloniki.jpg
Είδος ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Θεσσαλονίκης
Χώρα Ελλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης είναι παραγωγική σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Ε.Ι.).

Πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ειδικά δε για το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Προγράμματα Σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών: καταρτίζει επιστημονικά τους σπουδαστές σε Θεολογικά μαθήματα πάσης φύσεως. οι απόφοιτοι του οποίου εντάσσονται σε μισθολογική βαθμίδα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εφόσον χειροτονηθούν, και έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλόγιμων. Ενδέχεται στο μέλλον και ο διορισμός τους ως Θεολόγοι καθηγητές έπειτα από την δικαίωση από το ΣτΕ.
  2. Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων: Σχεδόν μοναδικό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια καθώς υπάρχει και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών[1] αντίστοιχο τμήμα, καταρτίζει επιστημονικά στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Ακαδημίας (θεωρητικά και πρακτικά) τους φοιτητές στις σύγχρονες απαιτήσεις διαχείρισης και συντήρησης των πάσης φύσεως Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Οι Διαχειριστές Εκκλησιαστικών Κειμηλίων: 1) διαχειρίζονται τα κειμήλια και τα αντικείμενα πολιτισμού της Εκκλησιαστικής Παράδοσης με επιστημονικό και θεολογικό τρόπο. 2) χειρίζονται τα παραδοσιακά υλικά κατασκευής. 3) καταγράφουν με επιστημονικό τρόπο τα κειμήλια και τα μνημεία. 4) χειρίζονται όργανα εργαστηρίου ανίχνευσης υλικών, όπως φασματογράφους, μικροσκόπια, ακτινογραφικά. 5) σχεδιάζουν μελέτες διαχείρισης μουσείων. 6) ψηφιοποιούν και να τεκμηριώνουν εκκλησιαστικές ή μουσειακές συλλογές. 7} αναγνωρίζουν τα κειμήλια και να τα κατατάσσουν στο ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνιολογικό περιβάλλον. 8) συντηρούν αντικείμενα πολιτισμού, εικόνες, μεταλλικά, ξυλόγλυπτα, υφάσματα, κεραμικά, χαρτιού, μαρμάρινα, γυάλινα.

Ορισμένα από τα μαθήματα του προγράμματος Ιερατικών σπουδών:

Εισαγωγή στην Π.Δ., Εισαγωγή στην Κ.Δ., Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Αρχαία Ελληνικά, Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική, Θρησκευτικές προσωπικότητες της ΠΔ, Κανονικό Δίκαιο, Εισαγωγή στην Φιλοσοφία, Χριστιανική Αρχαιολογία, Χορωδιακές ασκήσεις, Λατινικά, Κατηχητική, Αγγλικά, Βυζαντινή Ιστορία, Η πληροφορική στην Ποιμαντική πράξη, Χριστιανική Παλαιογραφία, Η Παλαιά Διαθήκη στα βιβλία της Καινής Διαθήκης, Εισαγωγή στην χειρόγραφη λειτουργική παράδοση, Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδος, Βυζαντινή Φιλοσοφία, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Εορτολογία, Σύγχρονα Ψυχολογικά ρεύματα, Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης, Ερμηνεία Πατερικών κειμένων, Βιβλική Αρχαιολογία, Αγιολογία, Δυτική Θεολογία, Ιεραποστολική, Λειτουργική, Εκκλησιολογία, Αισθητική – Ορθόδοξη Χριστιανική τέχνη, Ενοριακή διοίκηση και οργάνωση Εκκλησιών, Εκκλησιαστικό δίκαιο, Ψυχολογία του διαλόγου, Η εθνική και κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, Εκκλησιαστική επικοινωνιολογία, κ.α.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [www.aeaa.gr «University Ecclesiastical Academy of Athens»] Check |url= value (βοήθεια).