Μητέρα Ηρωίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιμητικός τίτλος
Μητέρα Ηρωίδα
Όψη του βραβείου "Μητέρα Ηρωίδα"
ΤύποςΤιμητικός τίτλος
ΕπιλεξιμότηταΠολίτες της Σοβιετικής Ένωσης
Απονομή γιαΑνατροφή 10 ή περισσότερων παιδιών
ΚατάστασηΔεν απονέμεται 
Στατιστικά
Καθιερώθηκε8 Ιουλίου 1944
Το "Αλτίν Αλκά" του Καζακστάν ("Χρυσό κρεμαστό κόσμημα")

Η Μητέρα Ηρωίδα (ρωσικά: Мать-героиня‎‎, Mat'-geroinya) ήταν ένας τιμητικός τίτλος της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος απονεμόταν για την γέννηση και την ανατροφή μιας μεγάλης οικογένειας. Η πρόθεση του κράτους ήταν όχι μόνο να τιμήσει τις μεγάλες οικογένειες, αλλά επίσης να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για τις έγκυες γυναίκες, τις μητέρες μεγάλων οικογενειών, τις ανύπαντρες μητέρες, και να προωθήσει το επίπεδο της υγείας στη μητέρα και το παιδί.[1]

Βραβείο ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τιμητικός τίτλος "Μητέρα Ηρωίδα" ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου του 1944 με Διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ. Το καταστατικό του, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αυξήσεων στις διαθέσιμες κρατικές συντάξεις για τις οικογένειες ή άγαμες μητέρες, τροποποιήθηκε 15 φορές από την αρχική του δημιουργία μέχρι την τελευταία τροποποίηση που περιεχόταν στο Διάταγμα αρ. 20 του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ στις 7 Μαΐου 1986.

Καταστατικό βραβείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τιμητικός τίτλος "Μητέρα Ηρωίδα" απονεμήθηκε σε μητέρες που γέννησαν και ανέτρεφαν 10 ή περισσότερα παιδιά. Ο τίτλος συνοδευόταν από την παραχώρηση του Βραβείου "Μητέρα Ηρωίδα" και ενός πιστοποιητικού ατο οποίο απονεμόταν από το Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης. Τιμόταν μετά τα πρώτα γενέθλια του τελευταίο παιδιού, με την προϋπόθεση ότι τα άλλα εννέα παιδιά (βιολογικά ή υιοθετημένα) παρέμειναν ζωντανά. Τα παιδιά που χάθηκαν κάτω από ηρωική, στρατιωτική ή άλλη σεβαστή συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ασθενειών, επίσης υπολογίζονταν. Το βραβείο δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με το Βραβείο της Μητρικής Δόξας (ρωσικά: Орден "Материнская слава") και του Μεταλλίου Μητρότητας (ρωσικά: Медаль материнства), που προοριζόταν για τις γυναίκες με πέντε έως εννιά παιδιά.

Έδινε επίσης το δικαίωμα ένταξης σε προνόμια στη συνταξιοδότηση, τη καταβολή τελών σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τη προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών.

Κατά την διάρκεια της ύπαρξης του βραβείου, ο τίτλος απονεμήθηκε σε περίπου 430.000 γυναίκες.

Αν είχε συμπεριληφθεί στους τιμητικούς τίτλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο τίτλος της Μητέρας Ηρωίδας θα είχε το προβάδισμα.[2]

Περιγραφή του βραβείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τιμητικός τίτλος "Μητέρα Ηρωίδα" περιείχε επίσης το βραβείο "Μητέρα Ηρωίδα", το οποίο ήταν ένα χρυσό αστέρι με ασημένιες ευθείες ακτίνες ανάμεσα στα χέρια που σχηματίζουν ένα ανεστραμμένο πεντάγωνο, το οποίο διακόπτεται από ένα επάργυρο δαχτυλίδι μέσα από τον βρόχο αναστολής σε ένα μεταλλικό, σμαλτωμένο με κόκκινο σχήμα όρους που φέρει το επίχρυση ανάγλυφη επιγραφή, "ΜΗΤΕΡΑ ΗΡΩΙΔΑ" (ρωσικά: МАТЬ-ГЕРОИНЯ‎‎).

Μετασοβιετικά βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το βραβείο καταργήθηκε στις περισσότερες πρώην μετασοβιετικές δημοκρατίες.

  • Στη Ρωσική Ομοσπονδία καταργήθηκε το 1991, αλλά αντικαταστάθηκε το 2008 με το Βραβείο Γονικής Δόξας. 
  • Στο Τατζικιστάν αποσύρθηκε το 1996 για να αποθαρρύνει τις μεγάλες οικογένειες.
  • Στην Ουκρανία καταργήθηκε μετά την ανεξαρτησία, αλλά αποκαταστάθηκε το 2001.[3]
  • Στο Καζακστάν, από το 1995, οι μητέρες των 10 ή περισσότερων παιδιών τιμώνται με το Αλτίν Αλκά (Алтын алка, "Χρυσό κρεμαστό κόσμημα") και οι μητέρες των οκτώ ή εννέα παιδιά τιμώνται με το Κουμίς Αλκά (Кумiс алка, "Ασημένιο κρεμαστό κόσμημα").

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Decree of the Presidium of the Supreme Soviet of the Soviet Union of July 8, 1944» (στα Russian). Legal Library of the Soviet Union. 8 Ιουλίου 1944. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. «Decree of the President of the Russian Federation of September 7, 2010 No 1099» (στα Russian). Russian Gazette. 7 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Gender, Politics and Society in Ukraine, University of Toronto Press, 2012, (ISBN 1442640642)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]