Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά
Απονομή από Σοβιετική Ένωση
ΤύποςΤιμητικός τίτλος
ΕπιλεξιμότηταΣοβιετικοί και ξένοι πολίτες
Στατιστικά
Καθιερώθηκε27 Δεκεμβρίου 1938
Κατάταξη
ΣχετιζόμεναΜετάλλιο για την αξία της εργασίας
SU Medal For Distinguished Labour ribbon.svg

Το Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά (ρωσ. Медаль «За трудовое отличие») ήταν ένα βραβείο της ΕΣΣΔ. Δημιουργήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1938, με το διάταγμα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Ο σχεδιαστής του βραβείου ήταν ο Ιβάν Ντουμπάσοφ.

Το Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά ήταν ένα από τα πρώτα βραβεία της ΕΣΣΔ. Ωστόσο είχαν γίνει αρκετές αλλαγές, με τα διατάγματα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 19 Ιουνίου του 1943 και στις 16 Δεκεμβρίου του 1947. Το διάταγμα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, που εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου του 1980, ενέκρινε την νέα έκδοση του μεταλλίου. Συνολικά είχαν γίνει 11.000 απονομές πριν τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και 44.000 απονομές κατά και μετά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Απονομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά δημιουργήθηκε για να τιμήσει την υψηλή απόδοση στην εργασία. Το μετάλλιο απονεμόταν σε εργαζομένους, αγρότες, εμπειρογνώμονες της εθνικής οικονομίας, σε επιστήμονες, στους εργαζομένους του πολιτισμού, της υγείας καθώς και σε άλλους πολίτες της ΕΣΣΔ. Το μετάλλιο απονεμόταν και σε ξένους πολίτες.

Το Μετάλλιο για διάκριση στην δουλειά απονεμόταν για:

  • Για την προώθηση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας της εργασίας, για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και για τα επιτεύγματα στην σοσιαλιστική εργασία.
  • Για την συνεισφορά στην κατασκευή, επισκευή και στις μεγάλες οικονομικές διευκολύνσεις.
  • Για τις πολύτιμες εφευρέσεις.
  • Για το επιτυχημένο έργο στον τομέα της επιστήμης, του πολιτισμού, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της εκπαίδευσης, της υγείας, του εμπορίου και σε άλλους κλάδους της εργασίας.
  • Για την ενεργή βοήθεια στην κομμουνιστική εκπαίδευση.
  • Για τα επιτέυγματα στον αθλητισμό.