Βραβείο της Φιλίας των Λαών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βραβείο της Φιλίας των Λαών
Απονομή από Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση/Ρωσία Ρωσία
Τύπος Τιμητικός τίτλος
Στατιστικά
Καθιερώθηκε 17 Δεκεμβρίου 1972
Κατάταξη
Σχετιζόμενα Βραβείο της Φιλίας,
Βραβείο της Φιλίας των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Το Βραβείο της Φιλίας των Λαών (ρωσ. Орден Дружбы) ήταν ένα βραβείο της ΕΣΣΔ. Δημιουργήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1972, με το διάταγμα του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΕΣΣΔ. Το βραβείο, όμως, τροποποιήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1980. Ο σχεδιαστής του βραβείου ήταν ο Αλεξάντερ Ζούκ. Ως βραβείο της ΕΣΣΔ, έπαψε να υφίσταται μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Επανήλθε στις 2 Μαρτίου 1992 με το όνομα Βραβείο της Φιλίας των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την απόφαση του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νο. 2424-1, ως βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε αντίθεση με το έμβλημα του Βραβείου της Φιλίας που είχε το έμβλημα της ΕΣΣΔ, το Βραβείο της Φιλίας των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε ως έμβλημα το έμβλημα της RSFSR. Το βραβείο υπήρχε μέχρι τις 2 Μαρτίου του 1994, για να αντικατασταθεί από το Βραβείο της Φιλίας. Πραγματοποιήθηκαν 1212 απονομές του Βραβείου της Φιλίας των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και 40 από αυτές τις απονομές έγιναν σε ξένους πολίτες (χωρίς τις βραβεύσεις σε πολίτες των κρατών της ΚΑΚ).

Βραβευμένοι 2 φορές με το Βραβείο της Φιλίας των Λαών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Орден Дружбы Народов της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).