Μαρίκα Νίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίκα Νίνου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ευαγγελία Αταμιάν (Ελληνικά)[1] και Μαρίκα Νίνου (Ελληνικά)
ΓέννησηΕυαγγελία Αταμιάν
1922[2]
Ελλάδα
Θάνατος23  Φεβρουαρίου 1957
Ελλάδα
Αιτία θανάτουκαρκίνος της μήτρας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Aρμενικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
ακροβάτρια
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 1940 - 1957
Οικογένεια
ΣύντροφοςΒασίλης Τσιτσάνης[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρίκα Νίνου (πραγματικό όνομα: Ευαγγελία Αταμιάν, 1922 - 23 Φεβρουαρίου 1957) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου[4].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν το τέταρτο παιδί αρμενικής οικογένειας με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και το Σις της Κιλικίας. Γονείς της ήταν ο Χάικ Αταμιάν - τον οποίο δεν γνώρισε καθώς σκοτώθηκε από Τούρκους στο Σις - και η Σιμαγκιούλ Κεχαγιάν[5]. Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο Ευαγγελίστρια που μετέφερε την οικογένειά της και άλλους Αρμένιους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στον Πειραιά[6].

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά, στην οδό Μεγάρων 50. Στα 7 της η Ευαγγελία Αταμιάν γράφτηκε στο Αρμένικο σχολείο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού «Ζαβαριάν». Μάλιστα, ο δάσκαλός της την προέτρεψε να μάθει μαντολίνο, το οποίο έκανε, και τελικά συμμετείχε στην ορχήστρα του σχολείου. Τα φωνητικά της προσόντα φαίνεται ότι τα έδειξε πολύ μικρή, αφού από μαθήτρια του δημοτικού ακόμη την καλούσαν στην Αρμένικη εκκλησία Άγιος Ιάκωβος στην Κοκκινιά για να ψάλει στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το 1939 παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν, ο οποίος ήταν κλειδαράς κι είχε ένα μαγαζάκι στην Κοκκινιά. Το 1940 γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές, αλλά το ζευγάρι χώρισε και το 1946 ο Μεσροπιάν έφυγε για την Αρμενία.

Ήδη όμως το 1944, και μετά το χωρισμό της, η Νίνου είχε γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαΐδη. Στην αρχή η Μαρίκα δούλευε στο ταμείο, αλλά στη συνέχεια έγιναν με τον Νίνο καλλιτεχνικό ζευγάρι ακροβατικών με το όνομα Ντούο Νίνο και έκαναν περιοδείες. Αργότερα παντρεύτηκαν και έγινε Ευαγγελία Νικολαΐδου. Το όνομα Μαρίκα τής το κόλλησε η μάνα του Νίνο, μία θεατρίνα, γιατί παρέπεμπε στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Το επίθετο Νίνου ήρθε από τον Νίνο τον ακροβάτη και, έτσι, η Ευαγγελία Αταμιάν έγινε Μαρίκα Νίνου. Το 1947 μπήκε στο σχήμα κι ο γιος της, ο Οβανές, οπότε μετονομάστηκε σε Δυόμισι Νίνο. Στις παραστάσεις τους, η Μαρίκα έλεγε και κανένα λαϊκό τραγούδι.

Κάποια φορά ήταν καλεσμένοι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να κάνουν ακροβατικά. Εκεί κάποια στιγμή ο ναύαρχος, στον οποίο άρεσαν πολύ τα τουρκικά τραγούδια, ζήτησε ν' ακούσει ένα τέτοιο από τη Νίνου. Η Νίνου τραγούδησε διστακτικά ένα τουρκικό τραγούδι που ήξερε από τη μάνα της, ο ναύαρχος ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αυτός που ενθουσιάστηκε από τη φωνή της ήταν ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα, Πέτρος Κυριακός. Αυτός τη γνώρισε στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την πρωτολανσάρισε δισκογραφικά τον Ιούνιο του 1948 με τα τραγούδια του Ώρες Σε Κρυφοκοιτάζω και Θα Στο Πω Το Μυστικό Μου.

Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο Φλόριδα του Γ. Μελίτια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Περπινιάδης την είχε συναντήσει στο στούντιο ηχογράφησης όταν δισκογραφούσε τα τραγούδια του Χιώτη. Το Νοέμβριο του 1948 η Μαρίκα Νίνου έκανε δίσκο με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και συγκεκριμένα το τραγούδι Το 'φαγες Το Παιδί. Το 1949 η Νίνου πρωτοείπε σε δίσκους τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς δισκογράφησε το Για Τα Μάτια Π' Αγαπώ του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Νίνου διέκοψε από τη Φλόριδα γιατί θεωρούσε λίγες τις 25 δραχμές που έπαιρνε για μεροκάματο και, όταν τους ζήτησε αύξηση, δεν της έδωσαν. Ήταν τυχερή όμως, γιατί τότε ακριβώς αποχώρησε από το σχήμα του Τσιτσάνη στην ταβέρνα του Τζίμη του Χοντρού στην οδό Αχαρνών 77 η Σωτηρία Μπέλλου και η Νίνου πήρε τη θέση της με 90 δραχμές[7]. Με τη Νίνου στου Τζίμη του Χοντρού, ο Τσιτσάνης έχει πει ότι η ουρά από κόσμο μπροστά στο μαγαζί έφτανε έως τον Άγιο Παντελεήμονα. Αν και η συνεργασία της Νίνου με τον Τσιτσάνη ήταν βραχεία (αφού αυτή γινόταν πάντα με διακοπές, λόγω τσακωμών ένεκα χαρακτήρων), έχει περάσει στην ιστορία σαν μαγική και θρυλική. Από τις εμφανίσεις της στην ταβέρνα του Τζίμη του Χοντρού κυκλοφόρησε το 1977 σε δίσκο μία ηχογράφηση, η οποία έγινε εκεί με μαγνητόφωνο το 1955, από κάποιον ερασιτέχνη. Στο σημείωμα του εξωφύλλου του δίσκου αυτού υπάρχει πλήθος ανακριβειών για τη ζωή της ενώ αποκρύπτεται και η Αρμενική καταγωγή της.

Τον Οκτώβριο του 1951 έκανε κάποιες εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τσιτσάνη και την Ευαγγελία Μαργαρώνη στο κέντρο Καζαμπλάνκα, στο οποίο και αποθεώθηκαν. Η αμοιβή τους ήταν τρεις χρυσές λίρες ο Τσιτσάνης, δύο λίρες η Νίνου και μία η Μαργαρώνη. Με ό,τι μάζεψε στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε να χτίζει στο Αιγάλεω το σπίτι της.

Η Μαρίκα Νίνου τραγούδησε με επιτυχία και κάποια από τα ονομαζόμενα αρχοντορεμπέτικα, τα οποία μεταμόρφωσε με τη φωνή της και τα έκανε ν' ακούγονται ρεμπέτικα κι έτσι τα πέρασε και σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Το 1954 ανακάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο της μήτρας. Τότε αποφάσισε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν να τραγουδήσει και να μπορέσει έτσι να συντηρήσει την τετραμελή οικογένεια του αδερφού της, του Μπαρκέβ, ο οποίος έπασχε κι αυτός από καρκίνο, καθώς και τον γιο της, τον Οβανές, μιας και τα κέρδη στις Η.Π.Α. από το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλα. Ο δεύτερος λόγος ήταν να δοκιμάσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας που είχε ακούσει ότι υπήρχαν εκεί. Στις Η.Π.Α. ξαναπήγε το 1956. Τότε τη Μαρίκα Νίνου βοήθησαν για έξοδα νοσοκομείου, γιατρούς, εισιτήρια, ακόμα και για ρούχα, η Ρένα Ντάλια και ο Κώστας Καπλάνης.

Πριν μεταβεί στην Αμερική είχε υποβληθεί στην Αθήνα σε εγχείρηση για καρκίνο, αλλά στην Αμερική υπήρξε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους και τελικά πέθανε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία 35 ετών[8][9]. Τη θάψανε στο Σχιστό της Νεάπολης πλάι στον αδερφό της, Μπαρκέβ Αταμιάν, που είχε πεθάνει το 1955. Δεν υπάρχουν ούτε οι τάφοι τους ούτε τα οστά τους. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες της, τρεις εμφανίσεις της σε κινηματογραφικές ασπρόμαυρες ταινίες, ερμηνεύοντας τραγούδια και λίγα ρούχα της που φύλαξε η ανιψιά της (κόρη του αδερφού της) Γκιούλα Αταμιάν-Ανσεριάν.

Η ζωή της Μαρίκας Νίνου ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη, Ρεμπέτικο του 1983.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για τη Μαρίκα Νίνου, αφιερώνοντάς της το δίσκο του Πέριξ (1974): "Όλη η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει, με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα θεών της ταπεινωσύνης και της βυζαντινής παρακμής".

Ο Πάνος Γεραμάνης, σ' ένα αφιέρωμα που έκανε στη Νίνου το 2003, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: "Η παρουσία της Μαρίκας Νίνου σηματοδότησε νέα εποχή στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού και παράλληλα εδραίωσε μια καινούργια αντίληψη στη σκηνή των λαϊκών κέντρων της εποχής του '50".

Ο Γιώργος Παπαδάκης έγραψε για τη Νίνου: "Όπως η σκληρή, βραχνή και ατημέλητη φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη εικονίζει τον άντρα του ρεμπέτικου της εποχής του, έτσι και η φωνή της Νίνου υλοποιεί τον γυναικείο χαρακτήρα στα τραγούδια που τα χρόνια εκείνα έγραφαν ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, ο Μητσάκης (...) Τραγουδώντας, ζωγραφίζει γνωστούς και οικείους στον ευρύτερο χώρο της αστικής λαϊκής κοινωνίας γυναικείους χαρακτήρες". Ο Βασίλης Τσιτσάνης έχει πει μεταξύ άλλων για τη Νίνου: "Είχε μια ξεχωριστή ερμηνευτική ικανότητα, είχε το κάτι άλλο. Όταν τραγουδούσε κυριολεκτικά καθήλωνε τον κόσμο. Τραγουδούσε και δίδασκε κιόλας μαζί με το τραγούδι, όπως ο δάσκαλος που διδάσκει τους μαθητές. Αυτό ήταν έμφυτο. Ήταν γεννημένο για το πάλκο".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δισκογραφία των 78 στροφών η Μαρίκα Νίνου ηχογράφησε 174 τραγούδια, από τα οποία το ένα τρίτο ανήκει στον Τσιτσάνη και τα υπόλοιπα σε 20 άλλους Έλληνες δημιουργούς. Στα 119, απ' αυτά τα 174, τραγουδάει πρώτη φωνή, ενώ στα 55 δεύτερη. Επίσης άφησε 9 τραγούδια του Τσιτσάνη ηχογραφημένα το καλοκαίρι του 1954 στην αίθουσα Παρνασσός από γαλλικό συνεργείο, καθώς και 11 τραγούδια ζωντανά στου Τζίμη του Χοντρού το 1955.

Από τα 119 τραγούδια που ηχογράφησε η Μαρίκα Νίνου σε δίσκους 78 στροφών, τα 34 ηχογραφήθηκαν στην εταιρεία His Masters Voice, 37 στην Columbia, 8 στην Odeon, 6 στην Parlophone, 12 στη Melody, 20 στην Liberty Αμερικής και 2 στην Apollo Αυστραλίας. Οι παρακάτω αναφερόμενες χρονολογίες είναι μάλλον πολύ ακριβείς, πλην των 20 τραγουδιών της Liberty Αμερικής, γι' αυτό και παρατίθενται χωριστά[10].

Έτος Τίτλος Ερμηνεία Συνθέτης-στιχουργός
1948 Ώρες Σε Κρυφοκοιτάζω Μ. Νίνου, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1948 Θα Στο Πω Το Μυστικό Μου Μ. Νίνου, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1948 Το 'φαγες Το Παιδί Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Γ. Παπαϊωάννου
1948 Άνθρωποι-Άνθρωποι Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Γ. Παπαϊωάννου
1948 Με Κάρφωσαν Τα Μάτια Σου Μ. Νίνου, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1948 Είσαι Φίνος Χαρακτήρας Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Μ. Χιώτης
1948 Ο Κυνηγός Μ. Νίνου Κ. Σωτηριάδης, Δ. Χατζηθεολόγου
1948 Η Βλάχα Μ. Νίνου Κ. Σωτηριάδης, Δ. Χατζηθεολόγου
1948 Νύχτες Ξενυχτώ Χωρίς Ελπίδα Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Γ. Παπαϊωάννου
1948 Τον Άνδρα Της Γυρεύει Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Γ. Παπαϊωάννου, Λ. Μπακάλης
1949 Σούλα Μ. Νίνου Κ. Σωτηριάδης, Δ. Χατζηθεολόγου
1949 Κούκλα Μου Εσύ Μ. Νίνου Κ. Σωτηριάδης, Δ. Χατζηθεολόγου
1949 Ο Τραυματίας Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1949 Πού Θα Πας Πού Θα Τα Βρεις Στρωμένα Μ. Νίνου, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1949 Πάλι Θα Σμίξουμε Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης, Γ. Μητσάκης Β. Τσιτσάνης, Γ. Μητσάκης
1949 Κατεργάρα Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Μ. Νίνου
1949 Ας Την Κρίνει Ο Θεός Μ. Νίνου, Σ. Περπινιάδης Μ. Νίνου
1949 Η Μικρή Του Καμηλιέρη Μ. Νίνου, Αθανάσιος Ευγενικός Απόστολος Χατζηχρήστος
1949 Ο Παντρεμένος Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1949 Για Τα Μάτια Π' Αγαπώ Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1950 Στα Μπουζούκια Να Με Πας Μ. Νίνου, Ιωάννης Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Τα Τρία Αδέλφια Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Η Χήρα Του Φαντάρου Μ. Νίνου, Πάνος Πετσάς Π. Πετσάς
1950 Το Βιτριόλι Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης, Νίκος Βούλγαρης Β. Τσιτσάνης
1950 Ο Πρώτος Άντρας Που Αγάπησα Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Η Γυναίκα Που Ψηφίζει Μ. Νίνου, Α. Ευγενικός Απόστολος Καλδάρας
1950 Έχασα Τα Μάτια Τα Ωραία Μ. Νίνου, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1950 Παράξενη Κοπέλα Μ. Νίνου, Ν. Βούλγαρης, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1950 Σούρουπο Με Συννεφιά Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Έχεις Δίκιο Μ. Νίνου, Γ. Μητσάκης, Ι. Τατασσόπουλος Γ. Μητσάκης
1950 Η Ταμπακέρα Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Ιωσήφ Ριτσιάρδης, Μίμης Τραϊφόρος
1950 Θα Σε Τιμωρήσω Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Το Όνειρο Της Αδελφής Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1950 Χάθηκε Η Προξενιά Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης Χρήστος Μίγκος
1950 Γιατί Άλλαξες Γιατί Μ. Νίνου, Στέλιος Κερομύτης Σ. Κερομύτης, Κώστας Μάνεσης
1950 Απόψε Μες Στο Καπηλειό Μ. Νίνου, Σ. Κερομύτης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1950 Η Καρδιά Σου Θα Γίνει Χρυσή Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1950 Τι Σου Φταίω Μ. Νίνου Γ. Μητσάκης
1950 Βαλεντίνα Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Η Μικρούλα Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Εγώ Είμαι Για Σένα Μ. Νίνου, Α. Ευγενικός Α. Καλδάρας
1950 Κουτσομπόλα Χτύπα Ξύλο Μ. Νίνου, Ν. Βούλγαρης, Μ. Χιώτης Μ. Χιώτης
1950 Δεν Θα Ξαναϊδωθούμε Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Ν. Βούλγαρης Μ. Χιώτης
1950 Το Κουρέλι Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Με Την Καρδιά Μου Παίζεις Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Γ. Μητσάκης
1950 Σ' Αυτό Το Ρεματάκι Μ. Νίνου, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Α. Ευγενικός Κώστας Κοντογιώργος
1950 Γιαλό-Γιαλό Μ. Νίνου, Α. Γιαννόπουλος, Α. Ευγενικός Κ. Κοντογιώργος
1950 Κι Αν Αμάρτησα Δεν Φταίω Μ. Νίνου, Α. Γιαννόπουλος, Ν. Βούλγαρης Χ. Ταμβάκης
1950 Εφώτισε Η Χαραυγή Μ. Νίνου, Α. Γιαννόπουλος, Ν. Βούλγαρης Χ. Ταμβάκης
1950 Μην Περιμένεις Μ. Νίνου Μιχάλης Γενίτσαρης
1950 Τσίφτισσα Μ. Νίνου, Α. Ευγενικός, Μ. Γενίτσαρης Μ. Γενίτσαρης
1950 Το Πεζοδρόμιο Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Ι. Τατασσόπουλος, Νίκος Β. Ρούτσος
1950 Το Δέκα Το Καλό Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Γ. Μητσάκης Ι. Τατασσόπουλος, Ν. Ρούτσος
1950 Φτάνει Που Θα Μ' Αγαπάει Μ. Νίνου, Σταύρος Τζουανάκος Σ. Τζουανάκος
1950 Κι Αν Πάθεις Και Καμιά Ζημιά Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1951 Το Ελληνόπουλο Μ. Νίνου Νίκος Φιλίππου Τουρκάκης
1951 Έρχεται Τ' Αγόρι Μου Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος Αθανάσιος Μπουρλιάσκος
1951 Αραμπάς Με Τα Στολίδια Μ. Νίνου, Ι. Τατασσόπουλος, Ν. Βούλγαρης Αθ. Μπουρλιάσκος
1951 Είσαι Γυναίκα Αμαρτωλή Μ. Νίνου, Ν. Βούλγαρης Αθ. Μπουρλιάσκος
1951 Η Σεράχ Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1951 Αντιλαλούνε Τα Βουνά Μ. Νίνου, Σ. Τζουανάκος, Σπύρος Ευσταθίου Β. Τσιτσάνης
1951 Πόνεσα Μες Στην Καρδιά Μ. Νίνου Γεράσιμος Κλουβάτος
1951 Χάθηκα-Χάθηκα Μ. Νίνου Στέλιος Χρυσίνης, Ιωάννης Παπαδόπουλος
1951 Τα Διαλεχτά Παιδιά Μ. Νίνου, Π. Τσαουσάκης, Σ. Ευσταθίου Β. Τσιτσάνης
1951 Την Πιο Ωραία Μου Ζωή Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1951 Χρόνια Πολλά Σε Λάτρευα Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1951 Είμαι Μια Δυστυχισμένη Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης, Σ. Ευσταθίου Β. Τσιτσάνης
1951 Παλαμάκια Μ. Νίνου, Γ. Μητσάκης, Ι. Τατασσόπουλος Γ. Μητσάκης
1952 Άιντε Παράτα Με Μ. Νίνου, Νίκος Καλλέργης, Ιωάννης Τζιβάνης Α. Καλδάρας
1953 Δεν Μου Κοβότανε Το Χέρι Μ. Νίνου, Σ. Τζουανάκος, Ι. Τατασσόπουλος Νίκος Νικολαΐδης
1953 Ο Κόκορας Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1953 Μπάλοι Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1953 Καβουράκια Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης, Χαράλαμπος Μαυρίδης Β. Τσιτσάνης
1953 Ο Μήνας Έχει Εννιά Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης, Χ. Μαυρίδης Μιχάλης Σουγιούλ, Γιώργος Τζαβέλλας
1953 Απόψε Κάνεις Μπαμ Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1953 Παίξτε Μπουζούκια Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1953 Φτωχόπαιδο Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1953 Θάλασσα, Μπαρμπαριά κ.α. Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1953 Αλέγκρο (ποτ πουρί) Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1953 Ό,τι Μου Κάνεις Θα Σου Κάνω Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1954 Βουνό Μ. Νίνου Λουκάς Νταράλας, Βαγγέλης Πρέκας
1954 Έλα Όπως Είσαι Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1954 Τι Σήμερα Τι Αύριο Τι Τώρα Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1954 Αυτή Η Θλιβερή Βραδιά Μ. Νίνου Μπάμπης Μπακάλης
1954 Ζαΐρα Μ. Νίνου, Ι. Σαλασίδης, Α. Γιαννόπουλος Β. Τσιτσάνης
1954 Γεννήθηκα Για Να Πονώ Μ. Νίνου, Τάκης Μπίνης Β. Τσιτσάνης
1954 Καρδιές Βασανισμένες Μ. Νίνου, Σταύρος Πλέσσας Νίκος Γκούμας
1955 Είσαι Μια Κότα Παρδαλή Μ. Νίνου, Στέλιος Σουγιουλτζής, Παπάζογλου Μ. Νίνου
1955 Λόγια Ανταλλάξαμε Βαριά Μ. Νίνου Τώνης Μαρούδας
1955 Αγάπη Που 'γινες Δίκοπο Μαχαίρι Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης, Μάνος Χατζιδάκις
1955 Θάλασσα Πικροθάλασσα Μ. Νίνου, Σ. Σουγιουλτζής Δημήτρης Ευσταθίου, Γεράσιμος Τσάκαλος
1955 Νύφη Εγώ Στην Εκκλησιά Μ. Νίνου, Δ. Ευσταθίου Μ. Νίνου
1956 Δώσ' Του Δώσ' Του Νάνι-Νάνι Μ. Νίνου Γ. Κλουβάτος
1956 Παράπονα Παράπονα Μ. Νίνου, Πάνος Γαβαλάς, Ρένα Γιαννουλάτου Γ. Κλουβάτος
1956 Κάθε Βράδυ Πάντα Λυπημένη Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
1958 Ζαΐρα Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
1958 Ατσιγγάνες Μ. Νίνου Στ. Χρυσίνης

Στη συνέχεια παρατίθεται ο κατάλογος των ηχογραφήσεων της Μαρίκας Νίνου τις οποίες εξέδωσε η αμερικανική εταιρεία Liberty (ιδιοκτησία του Κώστα Σταυρόπουλου, συζύγου της τραγουδίστριας Εύας Στυλ). Οι πιο πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις έγιναν στην Αμερική το 1954 και το 1956 όταν η Νίνου βρέθηκε εκεί για εμφανίσεις της. Είναι πιθανόν όμως να επανεξέδωσε η Liberty και κάνα-δυο τραγούδια με τη Νίνου τα οποία να είχαν ηχογραφηθεί στην Ελλάδα παλαιότερα.

Τίτλος Ερμηνεία Συνθέτης-στιχουργός
Σε Παλάτια Σε Τσαντίρια Μ. Νίνου, Β. Τσιτσάνης Β. Τσιτσάνης
Της Φτώχειας Τα Κουρέλια Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
Τα Καράβια Στο Γιαλό Μ. Νίνου, Χ. Μακρής Κ. Καπλάνης
Χτύπα Καμπάνα Μ. Νίνου Μ. Μπακάλης
Φεύγω Για Ταξίδι Μ. Νίνου Άγνωστος δημιουργός
Πες Μου Αν Με Βαρέθηκες Μ. Νίνου Μ. Χιώτης
Δεν Σε Νοιάζει, Δεν Σε Νοιάζει Μ. Νίνου Κ. Καπλάνης
Σ' Αγαπώ Σ' Αγαπώ Μ. Νίνου, Κ. Καπλάνης, Χ. Μακρής Νίκος Γούναρης
Τα Καβουράκια Μ. Νίνου, Κ. Καπλάνης, Χ. Μακρής Β. Τσιτσάνης
Είσαι Η Γυναίκα Που Μ' Αρέσει Μ. Νίνου, Κ. Καπλάνης Σπύρος Κορώνης, Νίκος Φατσέας
Πάρε Πια Το Δρόμο Σου Μ. Νίνου Άκης Σμυρναίος, Μ. Τραϊφόρος
Τι Όμορφη Που Είσαι Όταν Κλαις Μ. Νίνου, Χ. Μακρής Στ. Χρυσίνης, Χρήστος Κολοκοτρώνης
Γλυκοχαράζει Ο Αυγερινός Μ. Νίνου Ι. Τατασσόπουλος, Ν. Ρούτσος
Ζαΐρα Μ. Νίνου Β. Τσιτσάνης
Με Γέρασε Η Ξενιτιά Μ. Νίνου Α. Καλδάρας
Μας Ζηλεύουνε Μ. Νίνου Κ. Καπλάνης
Η Κότα Μ. Νίνου Μ. Νίνου
Αφού Το Ήξερες Μ. Νίνου Άγνωστος δημιουργός
Παραπονιάρικο Μ. Νίνου Γ. Κλουβάτος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2369425/o-thiellodis-ke-paranomos-erotas-tou-tsitsani-me-ti-ninou.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14000558d. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. apotis4stis5.com/themata-f/36821-paranomos-erwtas-vasili-tsitsani-marika-ninou. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2020.
  4. «Μαρίκα Νίνου. Θυμήθηκαν την Αρμένισσα του ρεμπέτικου». tanea.gr. ΤΑ ΝΕΑ. 8 Απριλίου 2003. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2023. 
  5. Τσιρίδου, Κατερίνα· Κακλαμάνης, Τάσος (2023). Μαρίκα Νίνου. Ευαγγελία Αταμιάν. «Σαν άστρο εβασίλεψα». Ελληνοεκδοτική. σελ. 138-139. 
  6. Πάνος Σαββόπουλος, Μαρίκα Νίνου (1922-1957), Δίφωνο, τεύχος 146, σελ. 38-44, Νοέμβριος 2007
  7. Ο λόγος που αποχώρησε η Μπέλλου ήταν γιατί δεν της συμπαραστάθηκε κανείς σε επίθεση παρακρατικών που πήγαν στο μαγαζί για διασκέδαση και που της ζήτησαν να τραγουδήσει το Του Αητού Ο Γιος, κάτι που αρνήθηκε να κάνει η Μπέλλου.
  8. «53 χρόνια από το θάνατό της Μαρίκας Νίνου». 28 Ιουλ. 2011. 
  9. Αντώνης Μποσκοϊτης (23 Φεβρουαρίου 2015). «Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή η Μαρίκα Νίνου». 
  10. Τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο του Διονύση Μανιάτη και το βιβλίο του Η Εκ Περάτων Δισκογραφία Γραμμοφώνου (Αθήνα, 2006)

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]