Λουκάς Νταράλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουκάς Νταράλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1927
Αθήνα
Θάνατος1977
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
Οικογένεια
ΤέκναΓιώργος Νταλάρας

Ο Λουκάς Νταράλας (1927–1977) γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Καρδίτσα, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του, Χρήστος Νταράλας, δεξιοτέχνης του βιολιού.[1] Πατέρας του Γιώργου Νταλάρα. Ήταν ερμηνευτής του ρεμπέτικου κατά τη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η πιο γνωστή σύνθεση είναι το ρεμπέτικο «Το βουνό», σε στίχους Ευάγγελου Πρέκα.[2]

Σύμφωνα με τους συγγενείς της ρεμπέτισσας Μαρίκας Νίνου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Πάνο Γεραμάνη στα τέλη του 2004, η Μαρίκα Νίνου τον ανακάλυψε, ούσα η πρώτη που ηχογράφησε «Το βουνό». Η ερμηνεία της Καίτης Γκρέυ κυκλοφόρησε λίγο αργότερα και έγινε πολύ δημοφιλής.

Οι ηχογραφήσεις του Νταράλα είναι λίγες. Ο πρώτος του δίσκος ήταν το Ένας ρεμπέτης, που περιελάμβανε τη δική του ερμηνεία για «Το βουνό». Ο δεύτερος δίσκος κυκλοφόρησε το 1975 χωρίς την ίδια επιτυχία. Το 1965, ο Νταράλας ηχογράφησε το τραγούδι "Πικρός καημός" παίζοντας μπουζούκι. Τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας.[3]

Σε συνέντευξή του, ο Γιώργος Νταλάρας, περιέγραψε τον πατέρα του ως έναν ελεύθερο άνθρωπο που ταξίδευε πολύ και σπάνια περνούσε χρόνο στο σπίτι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. salaminionvima. «Λουκάς Νταράλας (Πατέρας του Γ. Νταλάρα) καταγόμενος από την Καρδίτσα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Λουκάς Νταράλας». BouzoukiGreek (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Γιώγλου, Θανάσης. «10 + 1 καλλιτέχνες τραγουδούν με τα παιδιά τους». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022.