Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
MOMus–Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης–Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°37′38″N 22°57′17″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Θεσσαλονίκης
ΤοποθεσίαΘεσσαλονίκη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1979
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε το 1979 στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης. Από το 2018 συνενώθηκε με άλλα τέσσερα μουσεία στον ενιαίο φορέα MOMus και ονομάζεται MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1979,[1] αρχικά ως σωματείο με την επωνυμία «Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά τη δωρεά 47 έργων τέχνης του συλλέκτη Αλεξάνδρου Ιόλα,[2] το 1984 και την εξασφάλιση της πρώτης του στέγης, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος με την επωνυμία «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Μετά από άλλες δωρεές (όπως του Δημήτρη Μεϊμάρογλου, της Μάγδας Κοτζιά, του Γιώργου Απέργη κα[2]) το μουσείο στεγάζει σήμερα περίπου 2000 έργα τέχνης, ενώ μετά την τελευταία κτιριακή του επέκταση διαθέτει μεγάλους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους, καφέ, πωλητήριο, καθώς και μια επιστημονική βιβλιοθήκη, που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2000 τίτλους.

Αρχικά το μουσείο στεγάστηκε σε πτέρυγα του εργοστασίου Φίλκεραμ-Johnson, μετά από παραχώρηση του επιχειρηματία Γεωργίου Φιλίππου. Από το 1992 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα όρια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης,[3] εξυπηρετείται δε από αρκετές λεωφορειακές γραμμές των αστικών συγκοινωνιών.[4]

Τον Απρίλιο του 2017 δημιουργήθηκε ο ενιαίος Μητροπολιτικός Οργανισµός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) υπό τον οποίο συνενώθηκαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης µε τα ιδιαίτερα τµήµατά του - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.[5]

Όπυ Ζούνη, Red column, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνιμη συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ αποτελείται από 2000 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που συνεχώς εμπλουτίζεται μέσω δωρεών που προέρχονται από συλλέκτες, καλλιτέχνες, γκαλερίστες και ιδιώτες. Μέρος της συλλογής εκτίθεται σε πτέρυγες του μουσείου, ενώ τα εκθέματα περιοδικά ανανεώνονται.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dennis Oppenheim, Explosions, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις και μόνιμη έκθεση, και επινοεί επίσης προγράμματα και άλλες τέχνες. Με τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν απολαύσει την εκμάθηση για την τέχνη. Επίσης, προσφέρει ξεναγήσεις και, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, συνεργάζεται με άλλα μουσεία, με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ΜΜΣΤ διοργανώνονται διαλέξεις, συζητήσεις για θέματα σχετικά με την αισθητική, την ιστορία της τέχνης, καθώς και την οργάνωση των μουσείων και συλλογών, παρουσιάσεις βιβλίων και έργων τέχνης, συναντήσεις με καλλιτέχνες, διάφορα δρώμενα αλλά και παζάρια.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 2500 τίτλους βιβλίων και περιοδικών για θέματα σχετικά με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την χαρακτική, την αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία, ενώ συμπεριλαμβάνονται και όλες οι εκδόσεις του ίδιου του Ιδρύματος. Το οπτικοακουστικό υλικό και τα αρχεία του Μουσείου (καλλιτεχνών, εκθέσεων κτλ) είναι διαθέσιμα στο κοινό.[6]

Κατάστημα τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κατάστημα τέχνης διατίθενται πρωτότυπα και πολλαπλά αντικείμενα τέχνης, τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά, χρηστικά αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, κοσμήματα σχεδιασμένα από καλλιτέχνες, βιβλία και καλλιτεχνικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά CD-ROMs, αφίσες, κάρτες και άλλα δώρα.

Μερικά γνωστά έργα τέχνης στο μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΟ ΣΩΜΑΤEΙΟ». Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015. 
  2. 2,0 2,1 «ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ». Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015. 
  3. «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ιστορικό». Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015. 
  4. «ΠΡΟΣΒΑΣΗ». Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015. 
  5. Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το δικό της MOMus με συνένωση Μουσείων, άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Voria», 8 Μαρτίου 2017.
  6. «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Περιγραφή». Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]