Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Macedonian Museums-76-Maked Sygxronhs Texnhs Thess-334.jpg
Εξωτερική άποψη
Ίδρυση 1979
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Είδος Σύγχρονη τέχνη
Ιστοσελίδα mmca.org.gr

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dennis Oppenheim, Explosions, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1979, αρχικά ως σωματείο με την επωνυμία 'Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης'. Μετά τη δωρεά 47 έργων τέχνης του συλλέκτη Αλεξάνδρου Ιόλα και την εξασφάλιση της πρώτης του στέγης, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Ιδρύματος με την επωνυμία 'Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης'. Μετά από άλλες δωρεές, το μουσείο στεγάζει σήμερα 2000 έργα τέχνης.

Από το 2000 έχει αρχίσει να λειτουργεί στο μουσείο και μια επιστημονική βιβλιοθήκη, που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 2000 τίτλους.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα όρια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Εξυπηρετείται δε, από τις λεωφορειακές γραμμές 02, 03, 05, 06, 07, 10, 11, 12, 14, 27, 31, 33, 39, 54, 58, 78.

Το Φεβρουάριο του 2013 ανακοινώθηκε η συγχώνευση του οργανισμού με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δημιουργώντας ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Όπυ Ζούνη, Red column, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνιμη συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ αποτελείται από 2000 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που συνεχώς διευρύνεται από δωρεές από τους συλλέκτες, καλλιτέχνες, γκαλερίστες και ιδιώτες. Μέρος της εκτίθεται σε πτέρυγες του μουσείου, ενώ τα εκθέματα περιοδικά ανανεώνονται.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις και μόνιμη έκθεση, και επινοεί επίσης προγράμματα και άλλες τέχνες. Με τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν απολαύσει την εκμάθηση για την τέχνη. Επίσης, προσφέρει ξεναγήσεις και, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, συνεργάζεται με άλλα μουσεία, με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται από το ΜΜΣΤ περιλαμβάνουν διαλέξεις, συζητήσεις για θέματα σχετικά με την αισθητική, την ιστορία της τέχνης, καθώς και την οργάνωση των μουσείων και συλλογών, παρουσιάσεις βιβλίων και έργων τέχνης, συναντήσεις με καλλιτέχνες, διάφορα δρώμενα και τα παζάρια.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη βιβλιοθήκη έχει περίπου 2500 τίτλους βιβλίων και περιοδικών για θέματα σχετικά με τη ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία, όλοι οι κατάλογοι δημοσιεύονται από το ΜΜΣΤ, το οπτικοακουστικό υλικό και το αρχείο του Μουσείου των καλλιτεχνών είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Κατάστημα τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κατάστημα τέχνης πουλάει μουσικά CD του μουσείου από τις δημοσιεύσεις, φωτογραφίες τέχνης, τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά, χειροποίητα έργα τέχνης, χρηστικά αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, κοσμήματα σχεδιασμένα από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικά CD-ROMs, αφίσες, κάρτες και άλλα δώρα.

Μερικά γνωστά έργα τέχνης στο μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adam της Niki de Saint Phalle
  • Explosions του Dennis Oppenheim

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]