Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
20091115-Thessaloniki Gare Militaire.jpg
Το κτίριο της Στρατιωτικής Στάσης που φιλοξενεί τις συλλογές του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Περιοχή Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση Νέα Μοναστηρίου 7Β - Κορδελιό

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι μουσείο στη περιοχή του Ελευθερίου - Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο της παλαιάς Στρατιωτικής στάσης (γαλλικά: Gare Militaire) της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης (γαλλικά: Jonction Salonique-Constantinople), πλησίον της σιδηροδρομικής διακλάδωσης TX-3. Αυτός ο ιστορικός σταθμός κατασκευάστηκε μεταξύ 1891 - 1894 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέρρο Αριγκόνι.

Στο γραφείο του σταθμάρχη βρίσκεται ένας χάρτης με σημειωμένες όλες τις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές, στολές των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο, εργαλεία, προσωπικά αντικείμεντα, τεχνικά εγχειρίδια και λεπτομερή στοιχεία για παλαιές ατμομηχανές και ντιζελομηχανές της πρώην βασιλικής οικογένειας. Στην αυλή του μουσείου εκτίθεται ένα βαγόνι εστιατόριο του φημισμένου Οριάν Εξπρές, το οποίο είναι ανοικτό στους επισκέπτες.

Υπάρχει σχεδιασμός να τοποθετηθούν δεκαπέντε παλαιές μηχανές του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος μπροστά από το μουσείο. Αυτές οι μηχανές βρίσκονται επί του παρόντος σε ανακαίνιση. Από το καλοκαίρι του 2002 οι μικροί φίλοι του σιδηροδρόμου μπορούν να κατευθυνθούν στο μουσείο από το παιδικό τρενάκι που εκκινεί από το νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.[1][2]

Συλλογή τροχιαίου υλικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή του τροχιαίου υλικού περιλαμβάνει:

Εσωτερική όψη βαγονιού του Οριάν Εξπρές
  • Μια ατμομηχανή των Σ.Ε.Κ. σειράς Ζα, τύπου 4-6-0, της εταιρείας De Glehn, πιθανώς η Ζα306.[3]
  • Δύο ατμομηχανές των Σ.Ε.Κ. σειράς Δα, τύπου 0-6-0Τ της εταιρείας USATC S100.
  • Ένα πολυτελές βαγόνι εστιατορίου που χρησιμοποιούνταν από τα τρένα του Οριάν Εξπρές.
  • Ένας γερανός σιδηροδρόμου, και ένα βαγόνι μεταφοράς πετρελαίου του σιδηροδρόμου Πειραιώς - Δεμερλή - Συνόρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστοσελίδα Μουσεία της Μακεδονίας
  2. «Museums of Macedonia, Greece: Credits». www.macedonian-heritage.gr. http://www.macedonian-heritage.gr/Museums/credits.html. Ανακτήθηκε στις 2016-04-04. 
  3. I. Ζαρταλούδης, Δ. Καρατώλος, Δ. Κουτελίδης, Γ. Νάθενας, Σ. Φασουλάς, A. Φιλιππουπολίτης (1997). Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι. Μίλητος, σελ. 172. ISBN 960-8460-07-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]