Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μουσείο Ατατούρκ Θεσσαλονίκης
Ataturk-birth-house.jpg
Το Μουσείο Ατατούρκ
Χώρα Ελλάδα
Έναρξη κατασκευής
Macedonian Museums-74-Spiti Kemal-325.jpg
Macedonian Museums-74-Spiti Kemal-328.jpg
AtatürkMuseumThessaloniki (38).JPG

Το Μουσείο Ατατούρκ είναι μουσείο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε[εκκρεμεί παραπομπή] ο Κεμάλ ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων». Βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων.

To 1981 το κτήριο ξαναβάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα που είχε.

Αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας[εκκρεμεί παραπομπή] του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε[εκκρεμεί παραπομπή] ο Κεμάλ, το 1881. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα του «πατέρα των Τούρκων» και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1935, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο Τουρκικό κράτος το σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο[1] αφιερωμένο σε αυτόν. Μάλιστα, οι Τούρκοι που επισκέπτονται σήμερα το εν λόγω μουσείο του δίνουν[2] χαρακτήρα που θυμίζει εκείνον προσκυνήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.imma.edu.gr/macher/museums/show.html?museum_id=10
  2. Η Καθημερινή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]