Μακάριος Γ΄ Αντιοχείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μακάριος Γ΄ Αντιοχείας
Макарий Антиохийский.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Δεκαετία του 1500
Χαλέπι
Θάνατος 12  Ιουνίου 1672
Δαμασκός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αραβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
μοναχός
διάκονος
Οικογένεια
Τέκνα Paul of Aleppo
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πατριάρχης
Μητροπολίτης

Ο Μακάριος ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα και Πατριάρχης Αντιοχείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χαλέπι (κατά την ελληνιστική εποχή Βέροια Συρίας) και το όνομά του εν κόσμο ήταν Μελέτιος. Παντρεύτηκε και απόκτησε παιδιά. Μετά τον θάνατο της συζύγου του χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν προχειροτονίστηκε Μητροπολίτης Βεροίας (Συρίας). Το 1641, όταν απεβίωσε ο Ευθύμιος Δ' προβιβάστηκε στον πατριαρχικό θρόνο Αντιοχείας ο Μελέτιος και μετονομάστηκε Μακάριος Γ'.

Βρήκε τον θρόνο βεβαρυμένο με υπέρογκο χρέος, και αποφάσισε να περιοδεύσει ζητώντας οικονομική βοήθεια. Πέρασε από την Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Μολδοβλαχία, Πολωνία και Μικρή Ρωσία. Στην Μόσχα έφτασε το 1652 και δεξιώθηκε από τον ηγεμόνα Αλέξιο Μιχαήλοβιτς. Λαμβάνοντας σημαντική οικονομική βοήθεια επέστρεψε στην Δαμασκό και ξανά προσκλήθηκε στην Μόσχα από τον ηγεμόνα το έτος 1666 μαζί με άλλους πατριάρχες για να κρίνουν τον πατριάρχη Ρωσίας Νίκωνα. Ο Μακάριος πήγε στην Μόσχα μαζί με τον Αλεξανδρείας Παΐσιο, έκριναν τον Νίκωνα και τον κήρυξαν έκπτωτο της πατριαρχίας.

Αναφέρεται ότι το 1662 δήλωσε, σε κλίμα μυστικότητας, υποταγή στη Ρώμη και μάλιστα σε επίσημο δείπνο στη Δαμασκό αποκάλεσε δημοσίως τον Πάπα Άγιο Πατέρα του[1]. Ο Μακάριος πατριάρχεψε συνολικά σαρανταεπτά έτη, από το 1641 ως το 1688. Απεβίωσε από δηλητηριασμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steven Runciman (2010). Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία. Εκδόσεις Γκοβόστη, σελ. 273. ISBN 9789604461301. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]