Σμέρδις της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Σμέρδις της Περσίας
Bisotun Iran Relief Achamenid Period.JPG
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος522 π.Χ.
Πασαργάδες
Αιτία θανάτουτραύμα από μαχαίρι
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆτοσσα της Περσίας
ΤέκναΠαρμύς
ΓονείςΚύρος Β΄ και Κασσανδάνη
ΑδέλφιαΚαμβύσης Β΄[1][2]
Ρωξάνη
Άτοσσα της Περσίας
Αρτυστώνη
Οικογένειαδυναστεία των Αχαιμενιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαGreat King (522 π.Χ.)
Βασιλεύς των Βασιλέων (522 π.Χ.)
Φαραώ (522 π.Χ.)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπαρντίγια της Περσίας (... - 522 π.Χ.), ή κατά την ελληνική απόδοση Σμέρδις της Περσίας ήταν βασιλιάς της Περσίας από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών για λίγους μήνες το 522 π.Χ.. Ήταν νεώτερος γιος του ιδρυτή της Περσικής αυτοκρατορίας Κύρου Β’ του Μέγα και νεώτερος αδελφός του βασιλιά της Περσίας Καμβύση Β’. Οι γνώμες γύρω από το πρόσωπο του διίστανται η παράδοση που διατηρείται σύμφωνα με την επιγραφή του Δαρείου Α’ στο Μπεχιστούν δεν ήταν ο πραγματικός γιος του Κύρου αλλά ένας σφετεριστής μάγος με το όνομα Γαυμάτα. Σύμφωνα με τον Κτησία, ο Κύρος Β’ λίγο πριν πεθάνει όρισε τον Σμέρδι σατράπη των ανατολικών επαρχιών της αυτοκρατορίας του, αλλά σύμφωνα με την επιγραφή του Δαρείου ο Καμβύσης Β’ τον σκότωσε πριν φύγει για την Αίγυπτο κρατώντας τη δολοφονία μυστική. Ο Ηρόδοτος λέει ότι ο Σμέρδις πήγε μαζί με τον Καμβύση στην Αίγυπτο αλλά αργότερα του έδωσε εντολή να επιστρέψει πίσω στα Σούσα. Όταν ο Καμβύσης Β’ είδε ένα όνειρο ότι ο Σμέρδις θα του πάρει τον θρόνο τότε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο πάντα, έστειλε στα Σούσα έναν έμπιστό του με εντολή να δολοφονήσει τον μικρό αδελφό του. Ο Σμέρδις εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια του λαού από την αυταρχική εξουσία του Καμβύση Β’, κήρυξε επανάσταση εναντίον του και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Περσίας. Ο Καμβύσης Β΄ γύρισε πίσω να τον τιμωρήσει, αλλά πέθανε στον δρόμο την άνοιξη του 522 π.Χ.

Η ανατροπή του Σμέρδι απο τον Δαρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανένας δεν αντιστάθηκε στον νέο βασιλιά, κυβέρνησε 7 μήνες μεταφέροντας την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του στη Μηδία. Στη συνέχεια μια ομάδα από 7 ευγενείς με επικεφαλής τον Δαρείο κατηγόρησαν τον Σμέρδι ότι δεν ήταν ο πραγματικός αδελφός του Καμβύση επειδή είχε δολοφονηθεί από τον αδελφό του αλλά ένας σφετεριστής μάγος με το όνομα Γαυμάτα. Οι ευγενείς συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον Γαυμάτο στη συνέχεια ο αρχηγός τους Δαρείος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανήκε στη δυναστεία των Αχαιμενιδών και ήταν μακρινός ξάδελφος του Κύρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς ως Δαρείος Α’.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (in Persian). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. p. 59. ISBN 964-8499-05-5.
  • Jump up to:a b Kent, Ronald Grubb (1384 AP). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (in Persian). translated into Persian by S. Oryan. p. 395. ISBN 964-421-045-X.
  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (in Persian). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. p. 60. ISBN 964-8499-05-5.
  • Ctesias, Persica: Book 11, Fragment 9, taken from Photius' excerpt http://www.livius.org/ct-cz/ctesias/photius_persica.html#%A78 Αρχειοθετήθηκε 2012-05-31 at WebCite cf. Xenophon Cyrop. vin. 7, if
  • Bourke, Dr. Stephen (chief consultant) "The Middle East: Cradle of Civilisation Revealed" p. 225, ISBN 978-0-500-25147-8
  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (2006). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts) (in Persian). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. p. 115. ISBN 964-8499-05-5.
Σμέρδις της Περσίας
Γέννηση:  ?? Θάνατος: 521 π.Χ.
Προκάτοχος
Καμβύσης Β΄
Μέγας Βασιλεύς της Περσίας
522 π.Χ. - 521 π.Χ.
Διάδοχος
Δαρείος ο Μέγας
Φαραώ της Αιγύπτου
522 π.Χ. - 521 π.Χ.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bardiya της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).