Άτοσσα της Περσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ατόσσα
Iranian queen.jpg
Γέννηση 550 π.Χ.
Πασαργάδες
Θάνατος 475 π.Χ.
Σύζυγος Καμβύσης Β΄, Σμέρδις της Περσίας και Δαρείος Α΄ της Περσίας
Τέκνα Ξέρξης Α' της Περσίας, Μασίστης και Αχαιμένης
Γονείς Κύρος Β΄ και Κασσανδάνη
Αδέλφια Ρωξάνη, Αρτυστώνη, Καμβύσης Β΄ και Σμέρδις της Περσίας
Commons page Πολυμέσα

Η Άτοσσα της Περσίας ήταν αυτοκράτειρα της Περσίας από την δυναστεία των Αχαιμενιδών, έζησε απο το 550 ως το 475 π.χ. ήταν σύζυγος του Δαρείου του μέγα, κόρη του βασιλιά της Περσίας Κύρου του μέγα ετεροθαλής αδελφή του Καμβύση Β’ και του Σμέρδι και μητέρα του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη Α’. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η Άτοσσα υπέφερε από μια αρρώστια που της δημιουργούσε αιμορραγία στο στήθος πιθανότητα καρκίνο. Η θέση της και η γνώμη της στην Περσική αυλή ήταν πολύ μεγάλη λόγω του ότι ήταν κόρη του Κύρου Β΄ του Μέγα και επέβαλε στον σύζυγο της Δαρείο Α’ να ορίσει διάδοχό του τον δικό της γιο Ξέρξη Α’, αν και δεν ήταν πρωτότοκος. Η Άτοσσα ήταν ο κεντρικός χαρακτήρας του Αισχύλου στην τραγωδία του «Πέρσες».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mukhjerjee, Siddhartha (2011). The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer. Harper Collins. ISBN 978-0-00-725092-9.
  • Mukherjee, The Emperor of All Maladies, p.41. See Herodotus, The Histories, OUP, 1998, pt. VIII
  • Schmitt, Rüdiger (1989). "Atossa". Encyclopaedia Iranica. vol. 3. Encyclopaedia Iranica Foundation. ISBN 0-7100-9121-4.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Atossa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).