Αστυάγης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστυάγης
King Astyages submitting to Cyrus.jpg
Περίοδος585 - 549 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΚυαξάρης
Θάνατος549 π.Χ.
ΠατέραςΚυαξάρης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αστυάγης, γιος του Κυαξάρη, ήταν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο τέταρτος και τελευταίος βασιλιάς των Μήδων που βασίλεψε κατά πάσα πιθανότητα από το 585 ως το 549 π.Χ. Η βασιλεία του τελείωσε με την ήττα του Μηδικού στρατού από τον Περσικό στρατό με αρχηγό τον εγγονό του Αστυάγη, Κύρο.

Η Μηδική αυτοκρατορία του 600 π.Χ.

Κύρος και Αστυάγης στον Ηρόδοτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέννηση Κύρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνειρο του Αστυάγη (Γαλλία, 15ος αιώνας μ.Χ.).

Ο Αστυάγης είχε για κόρη του την Μανδάνη που εξαιτίας ενός ονείρου που είδε την πάντρεψε με έναν Πέρση, τον Καμβύση[Σημ. 1]. Αργότερα είδε ένα άλλο όνειρο που σήμαινε, σύμφωνα με τους ερμηνευτές, ότι ο γιος της Μανδάνης θα του έπαιρνε τον θρόνο. Έτσι όταν το παιδί γεννήθηκε ο Αστυάγης ανέθεσε στον Άρπαγο, συγγενή του και διαχειριστή της ιδιοκτησίας του, να το θανατώσει. Ο Άρπαγος μη θέλοντας να αναμειχθεί σε τέτοιο φόνο διέταξε έναν από τους βοσκούς του βασιλιά, τον Μιτραδάτη να παρατήσει το βρέφος στο βουνό. Όμως εκείνος το λυπήθηκε και παρουσίασε στον Άρπαγο όχι τον νεκρό Κύρο, αλλά τον γιο του που είχε γεννηθεί νεκρός.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Κύρος[Σημ. 2] έφτασε σε ηλικία δέκα ετών η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε. Ο Κύρος έκανε τον βασιλιά σ ’ένα παιχνίδι που έπαιζε με άλλα παιδιά. Ο γιος ενός επιφανούς Μήδου όμως δεν τον υπάκουσε και έτσι ο Κύρος τον μαστίγωσε. Μετά από παράπονα του πατέρα του παιδιού ο Αστυάγης κάλεσε τον Κύρο και τον βοσκό στο παλάτι του και έτσι κατάλαβε ποιος ήταν. Μετά από αυτά ο Αστυάγης για να τιμωρήσει τον Άρπαγο έσφαξε τον γιο του και του τον έδωσε να τον φάει. Επίσης έστειλε τον Κύρο πίσω στην Περσία, στους γονείς του, επειδή οι μάγοι του είπαν ότι δεν υπήρχε πια κίνδυνος να του πάρει τον θρόνο, με τη δικαιολογία ότι έγινε ήδη βασιλιάς στο παιχνίδι που έπαιζε με τα άλλα παιδιά.

Ο Κύρος κατακτά την Μηδική αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα χρόνια ο Άρπαγος για να εκδικηθεί τον Αστυάγη έπεισε τους Μήδους ευγενείς να εκθρονίσουν τον Αστυάγη για χάρη του Κύρου. Έτσι, όταν οι Πέρσες έκαναν εκστρατεία εναντίον της Μηδίας στην μάχη που έγινε οι Μήδοι που ήταν μπλεγμένοι στην συνωμοσία αυτομόλησαν στους Πέρσες και έτσι οι Πέρσες νίκησαν. Σ ’αυτή την μάχη ο Αστυάγης όρισε αρχηγό τον Άρπαγο ξεχνώντας προφανώς πώς του είχε φερθεί. Στην συνέχεια έγινε και άλλη μάχη όπου οι Μήδοι ηττήθηκαν εκ νέου και ο Αστυάγης πιάστηκε αιχμάλωτος. Έτσι η βασιλεία του Αστυάγη έλαβε τέλος μετά από τριάντα πέντε χρόνια.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο Ηρόδοτος φαίνεται να αγνοεί πως ο Καμβύσης ήταν βασιλιάς
  2. δεν ήταν γνωστός με αυτό το όνομα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Κυαξάρης
Βασιλιάς των Μήδων
585-549 π.Χ.
Διάδοχος
Κύρος