Κωνσταντία της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντία της Βρετάνης
Constance of Brittany.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Constance de Bretagne (Γαλλικά)
Γέννηση 1161
Βρετάνη
Θάνατος 5  Σεπτεμβρίου 1201
Νάντη
Τόπος ταφής Αββαείο του Βιλνέβ
Υπηκοότητα Γαλλία
Θρησκεία Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Γοδεφρείδος Β΄ της Βρετάνης
Ranulf de Blondeville, 6th Earl of Chester
Γκυ του Τουάρ
Τέκνα Ελεονώρα της Βρεττάνης
Matilda of Brittany
Αρθούρος Α΄ της Βρετάνης
Αλίκη της Βρετάνης
Αικατερίνη του Τουάρ
Γονείς Κόναν Δ΄ της Βρεττάνης και Μαργαρίτα του Χάντιγκτον
Αδέλφια Henry de Bohun, 1st Earl of Hereford (ετεροθαλής αδελφός από μητέρα)
Οικογένεια Counts and dukes of Penthièvre

Η Κωνσταντία της Βρετάνης (1161 - Σεπτέμβριος 1201) ήταν κληρονομική δούκισσα της Βρετάνης (1166 - 1201) και κόμισσα του Ρίτσμοντ (1171 - 1201), μοναδικό παιδί του δούκα Κόναν Δ΄ της Βρετάνης και κόμη του Ρίτσμοντ και της Μαργαρίτας, εγγονής του βασιλιά Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας. Σε ηλικία 20 ετών ύστερα από διπλωματική συμφωνία (1181) παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Πλανταγενέττη, τέταρτο γιο του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄, και μαζί του απέκτησε τρία παιδιά:

Ο Γοδεφρείδος δεν της επέτρεπε να έχει ουσιαστικές εξουσίες στο δουκάτο της Βρετάνης, τις οποίες απέκτησε μετά τον θάνατο του Γοδεφρείδου στο Παρίσι το 1186. Ο πεθερός της, Ερρίκος Β΄, αποφάσισε να την παντρέψει με τον Ρανούλφο του Μπλαντεβίλ, 4ο κόμη του Τσέστερ το 1188. Το 1191, ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κήρυξε τον γιο της και ανιψιό του, Αρθούρο, διάδοχό του στον θρόνο, ύστερα από συνθήκη που έκανε με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Αύγουστο.

Η Κωνσταντία συμπεριλαμβάνει τον γιο στη διακυβέρνηση των δουκάτων της Βρετάνης το 1196. Ο γάμος της με τον Ρανούλφο ήταν ατυχής, αφού την φυλάκισε το 1196. Οι ευγενείς της Βρετάνης εξεγέρθηκαν και τελικά αποφάσισε να την ελευθερώσει το 1198 και, ακυρώνοντας αμέσως τον γάμο, η Κωνσταντία προχώρησε σε νέο γάμο με τον Γκυ του Θουάρ το 1199.

Όταν πέθανε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Α΄ το 1199, ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας αποφάσισε να αναγνωρίσει τον γιο της Αρθούρο σαν διάδοχο του Ριχάρδου, υπό τον όρο ότι θα του έδινε όρκο πίστης και υποταγής. Αλλά ο 13χρονος Αρθούρος με την αδελφή του συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τον θείο τους, Ιωάννη τον Ακτήμονα, που σφετερίστηκε τον θρόνο, και ο Αρθούρος δολοφονήθηκε λίγο αργότερα υπό μυστήριες συνθήκες. Με τον Γκυ του Θουάρ απέκτησε δύο κόρες:


Πέθανε στην Ναντ σε ηλικία 40 ετών από λέπρα ή από επιπλοκές στην γέννα του τελευταίου της παιδιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pierre-Hyacinthe Morice, Histoire ecclésiastique et civile de Bretagne, I, p 129 ha 150
  2. Charles Taillandier, Histoire ecclésiastique et civile de Bretagne, II, p IX
  3. Prudence Guillaume de Roujoux, Histoire des rois et des ducs de Bretagne, II, p 231
  4. Arthur Le Moyne de La Borderie, Histoire de Bretagne, III, p 288
  5. Pierre Daru, Histoire de Bretagne, I, p 407
  6. François Manet, Histoire de la Petite-Bretagne, ou Bretagne Armorique, depuis ses premiers habitans connus, II, p 308
  7. Medieval Lands
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance, Duchess of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).