Γκυ του Τουάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκυ του Τουάρ
Θάνατος 13  Απριλίου 1213
Σεμιγιέ
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Κωνσταντία της Βρετάνης
Τέκνα Αλίκη της Βρετάνης και Αικατερίνη του Τουάρ
Γονείς Geoffroy IV of Thouars
Αδέλφια Hugh I of Thouars, Aimery VII of Thouars και Raymond I of Thouars
Αξίωμα Αντιβασιλέας

Ο Γκυ του Τουάρ (Guy de Thouars, ; - 13 Απριλίου 1213) ήταν ο δεύτερος σύζυγος της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης και αντιβασιλιάς της Βρετάνης (1203 - 1206) στο όνομα της κόρης του Αλίκης, δούκισσας της Βρετάνης.

Η Κωνσταντία ήταν αντιβασιλιάς για λογαριασμό του γιου της Αρθούρου Α΄, από τον πρώτο της γάμο. Το 1194, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κήρυξε διάδοχο του θρόνου του τον Αρθούρο, παραιτήθηκε για λογαριασμό του. Το 1196 η Κωνσταντία είχε αιχμαλωτιστεί από τον Ρανούλφ του Μπλοντεβίλ, 4ο κόμη του Τσέστερ, αλλά οι Βρετόνοι εξεγέρθηκαν και ο Ρανούλφ αναγκάστηκε να την ελευθερώσει το 1198. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Γκυ με τον οποίο έκανε δύο δίδυμες κόρες, την Αλίκη και την Αικατερίνη (1201 - 1240). Η Κωνσταντία πέθανε το 1201 ύστερα από επιπλοκές στην γέννα των θυγατέρων της. Όταν πέθανε και ο Αρθούρος, το 1203, ο Γκυ ανέλαβε τα χρέη αντιβασιλιά για λογαριασμό της κόρης του Αλίκης. Το 1206 ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Αύγουστος Β΄ ανέλαβε ο ίδιος την Αλίκη υπό την προστασία του, ώστε να μπορεί να ελέγχει απ' ευθείας την Βρετάνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guy of Thouars της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).