Γκυ του Τουάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκυ του Τουάρ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guy de Thouars (Γαλλικά)
Γέννηση 1149
Πουατού
Θάνατος 13  Απριλίου 1213
Σεμιγιέ
Τόπος ταφής Αββαείο του Βιλνέβ
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Αντιβασιλέας
Οικογένεια
Σύζυγος Κωνσταντία της Βρετάνης
Τέκνα Αλίκη της Βρετάνης
Αικατερίνη του Τουάρ
Γονείς Γοδεφρείδος Δ΄ του Θουάρ
Αδέλφια Hugh I of Thouars
Aimery VII of Thouars
Raymond I of Thouars
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας

Ο Γκυ του Τουάρ (Guy de Thouars, ; - 13 Απριλίου 1213) ήταν ο δεύτερος σύζυγος της Κωνσταντίας, δούκισσας της Βρετάνης και αντιβασιλιάς της Βρετάνης (1203 - 1206) στο όνομα της κόρης του Αλίκης, δούκισσας της Βρετάνης.

Η Κωνσταντία ήταν αντιβασιλιάς για λογαριασμό του γιου της Αρθούρου Α΄, από τον πρώτο της γάμο. Το 1194, όταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κήρυξε διάδοχο του θρόνου του τον Αρθούρο, παραιτήθηκε για λογαριασμό του. Το 1196 η Κωνσταντία είχε αιχμαλωτιστεί από τον Ρανούλφ του Μπλοντεβίλ, 4ο κόμη του Τσέστερ, αλλά οι Βρετόνοι εξεγέρθηκαν και ο Ρανούλφ αναγκάστηκε να την ελευθερώσει το 1198. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Γκυ με τον οποίο έκανε δύο δίδυμες κόρες, την Αλίκη και την Αικατερίνη (1201 - 1240). Η Κωνσταντία πέθανε το 1201 ύστερα από επιπλοκές στην γέννα των θυγατέρων της. Όταν πέθανε και ο Αρθούρος, το 1203, ο Γκυ ανέλαβε τα χρέη αντιβασιλιά για λογαριασμό της κόρης του Αλίκης. Το 1206 ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος Αύγουστος Β΄ ανέλαβε ο ίδιος την Αλίκη υπό την προστασία του, ώστε να μπορεί να ελέγχει απ' ευθείας την Βρετάνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Guy of Thouars της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).